COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ - ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ...


«Ερχόμαστε να καλύψουμε το κενό στην Περιφέρειας Θεσσαλίας»


«Ερχόμαστε να καλύψουμε το κενό στην Περιφέρειας Θεσσαλίας»
Η Κίνηση και το μισό ψηφοδέλτιο θα παρουσιαστούν τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να παρουσιάσει την Κίνηση της οποίας ηγείται, εκκινώντας και επίσημα την πορεία – ως υποψήφιος περιφερειάρχης πλέον –  προς τις εκλογές του Μαΐου 2019.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, με συνέντευξη του στη larissanet (Φύλλο 243 – 28 Σεπτεμβρίου 2018) ο κ. Κουρέτας είχε αναφερθεί για πρώτη φορά δημόσια στην πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές, καταγράφοντας συνάμα το βασικό περίγραμμα όσων θα θέσει στον δημόσιο διάλογο.
Σήμερα, ο κ. Κουρέτας αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να εισέλθει στον «στίβο» των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ αναπτύσσει το χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα λάβουν «σάρκα και οστά» τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το ψηφοδέλτιό του είναι έτοιμο σε ποσοστό 50%.
Δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην τωρινή περιφερειακή Αρχή, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του τόσο για τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, όσο και για τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Τσιλιμίγκα, οι οποίοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Τρεις βασικοί λόγοι οδήγησαν στην απόφαση…»
Στη συνομιλία του με τη larissanet ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναλύει τους τρεις βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, καταγράφοντας και τα συμπεράσματα της πορείας των τελευταίων εννέα μηνών κατά την οποία γίνεται η προεργασία για όσα θα επακολουθήσουν.
Αναλυτικά, δηλώνει:
«Ο πρώτος λόγος για την απόφαση που λάβαμε είναι γιατί θέλουμε να εκφραστεί ένα δημιουργικό κομμάτι της Κοινωνίας, το οποίο δεν εκφράζεται, παραμένοντας αμέτοχο, καθώς ενοχλείται από τον τρόπο που στήνονται τα ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα οποία ποδηγετούνται από τα κόμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται άτομα για να μαζέψουν κομματικούς ψήφους από τα καφενεία κάτι που συμβαίνει και τελικά ένας πολίτης ανήσυχος και απαιτητικός βλέπει να τον εκπροσωπούν – όχι όλοι αλλά σε σημαντικό ποσοστό – άνθρωποι ανερμάτιστοι που το μόνο προσόν που έχουν είναι να φέρνουν ψήφους. Αυτό τον αφήνει αδιάφορο και έτσι αποσύρεται.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στην προβληματική λειτουργία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με την διοχέτευση των πόρων. Όταν ο περιφερειάρχης διατείνεται ότι κάνει έργα, ενώ τα έργα αυτά έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνουν ως άξονες. Άρα τα χρήματα αυτά δεν είναι του κάθε περιφερειάρχη, αλλά είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνουμε το πλαίσιο κριτικής για το τι πραγματικά έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στο γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας των Περιφερειών είναι τα χρήματα που έρχονται από ανταγωνιστικά προγράμματα – εκτός των Ευρωπαϊκών – το οποίο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Και ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το δεδομένο ότι όπως η φύση καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται έτσι και εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε ένα πραγματικό κενό που υπάρχει στην πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα, διακρίνουμε ένα μεγάλο κενό στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Έτσι φαίνεται σαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο».
Κουρέτας για Αγοραστό: «Συνεργάστηκα μαζί του… Με ενοχλεί γιατί έχει μια “αυτοκρατορική” αίσθηση των πραγμάτων που δεν βοηθά τις συγκλίσεις»
«Καταπληκτική η υστέρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα…»
Ο κ. Κουρέτας ασκεί κριτική προς την περιφερειακή Αρχή για το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύεται συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα είχαν προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, από το 2014, μία σειρά δράσεων για να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά που είχε εντοπίσει η Ευρ. Επιτροπή και γι’ αυτό θα δίνονταν περίπου 400 εκατ. ευρώ για τα Περιφερειακά Προγράμματα 2014 – 2020. Ένα μεγάλο σκέλος από αυτά αφορούσε την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα ποσό που αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δείξει καταπληκτική υστέρηση με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε πίσω ως προστιθέμενη αξία τα χρήματα αυτού του κλάδου».
«Έχουν γίνει και έργα αλλά ποιά είναι η προστιθέμενη αξία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα τo συζητήσουμε δημοσίως σε εννιά ημερίδες, όσοι είναι και οι άξονες των θεματικών στόχων του ΠΕΠ Θεσσαλίας» ανακοινώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μετά την έλευση του νέου έτους.
Κουρέτας για Τσιλιμίγκα: «Είναι φίλος μου… Η αντιπολίτευση που έκαναν στα τέσσερα έτη που πέρασαν ήταν αναιμική»
«Έτοιμο το μισό ψηφοδέλτιο…»
O κ. Κουρέτας αναφέρεται στο ψηφοδέλτιο, το οποίο – όπως υπογραμμίζει – είναι αυτή τη στιγμή έτοιμο σε ποσοστό 50%, ενώ μεταξύ αυτών που θα θέσουν υποψηφιότητα είναι προσωπικότητες που προέρχονται από πολλούς κοινωνικούς χώρους, όπως επίσης από την Επιστήμη, τον Πολιτισμό κ.α.
Παράλληλα, ανακοινώνει ότι μεταξύ του τέλους Νοεμβρίου και των αρχών Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η Κίνηση σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα, όπου θα γνωστοποιηθούν τα ονόματα που πλαισιώνουν την Κίνηση και θα μετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης επισημαίνει τα εξής: «Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους από πολλά κόμματα, όπως και με αξιωματούχους. Αυτό που κάνουμε δεν θα έχει κομματικό καπέλο. Όποιος συμμετέχει στην Κίνηση σημαίνει πως έχει συμφωνήσει στην ατζέντα πραγμάτων που θέτουμε και θα μπει ως πρόσωπο».
Συνάμα και σχετικά με τη δράση που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες τονίζει ότι: «Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιάσουμε τις βασικές αρχές της Κίνησής μας, που κινούνται σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει το γενικό πλαίσιο και αφορά στο που τοποθετούμαστε πολιτικά. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στο τοπικό πλαίσιο και έχει να κάνει με την κριτική στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Και ο τρίτος άξονας είναι το Όραμα, καθώς θα απαντήσουμε στα ερωτήματα “τι θα κάνουμε;”, “με τι λεφτά θα το κάνουμε;” και “πότε θα το κάνουμε;”».
«Έχουμε συνηθίσει τον παραλογισμό όλοι να βγάζουν ένα πρόγραμμα, με το οποίο κανείς δεν ασχολείται και τελικά αυτό δεν τηρείται. Με άλλα λόγια μιλούν για πρόγραμμα και στην πραγματικότητα το λένε γιατί πρέπει να το πουν. Εμείς θα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και πολύ διαβασμένοι» επισημαίνει ο κ. Κουρέτας και ασκεί για μία ακόμη φορά κριτική για όσα γίνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: «Δεν έχουν αναδειχθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μέσα από την Καινοτομία και τις καλές πρακτικές».
«Με τελείως διακριτό λόγο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις της Περιφέρειας που είναι στο ψυγείο και να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα» υπογραμμίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
Κουρέτας για Αγοραστό και Τσιλιμίγκα
Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ζητάμε από τον κ. Κουρέτα τις απόψεις του για τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και για τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Τσιλιμίγκα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλίας τον προσεχή Μάιο.
Ο Δ. Κουρέτας δηλώνει για τον  Κ. Αγοραστό: «Όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές θα έχει συμπληρώσει σχεδόν εννιά χρόνια ως Περιφερειάρχης. Πλέον έχει αποτυπώσει ότι μπορούσε να κάνει. Έχω διαφορετικούς στόχους. Μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα πράγματα. Συνεργάστηκα μαζί του. Με ενοχλεί γιατί έχει μια “αυτοκρατορική” αίσθηση των πραγμάτων που δεν βοηθά τις συγκλίσεις».
Τέλος ο Δ. Κουρέτας επισημαίνει για τον Ν. Τσιλιμίγκα: «Είναι φίλος μου. Θεωρώ ότι εκφράζω ένα κόσμο, τον οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να εκφράσει. Παράλληλα, θέλω να πω πως η αντιπολίτευση που έκαναν στα τέσσερα έτη που πέρασαν ήταν αναιμική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.