COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Οι κακοθάνατοι


Η λέξη Κακαθάνατος ή Δυσθάνατος είναι του Ελληνικού Λεξιλογίου, χρησιμοποιούμενη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μερικοί την χρησιμοποιούν υβριστικώς. Πρόκειται για λανθασμένη  και ασεβή χρήση.
Σήμερα 18 Νοεμβρίου είναι «Παγκόσμιος Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων» και καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκήν Ομοσπονδίαν Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων» (FEVR), με προφανή στόχον ένα μνημόσυνον για τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα. Υπενθυμίζει επίσης να  καταβάλομεν κάθε δυνατήν προσπάθειαν για την αποφυγήν θανάτων και τραυματισμών. Kάθε ημέραν, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν την ζωήν τους σε όλον τον κόσμον σε τροχαία δυστυχήματα και περίπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριον κάθε χρόνον.
Όμοιον  μνημόσυνον υπήρχεν εν χρήσει άρεγε πριν καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα;;; ΝΑΙ υπήρχεν και μάλιστα στην Νήσον Αμοργόν, από εκατοντάδες χρόνια πριν.

Στο Λαογραφικόν Λεξικόν Αμοργού του Μιχαήλ Στρατουδάκη διαβάζομεν το πιο κάτω ενδιαφέρον λήμμα.
Κακοθάνατος, ο, = αυτός που πεθαίνει από βίαιον θάνατον, από πνιγμόν, από πτώση βράχου, από ολίσθημα σε βουνοπλαγιάν. Υπάρχει ειδική ημέρα μνήμης στην εκκλησίαν με κόλυβον, επιλεγομένη  «των κακοθάνατων». Πρόκειται για το Σάββατον πριν την Κυριακήν της Ορθοδοξίας, δηλ. των Αγίων Θεοδώρων. Σαν ψυχοσάββατον εκτελούνται μνημόσυνα των βιαίως θανόντων, οι δε κάτοικοι, αποφεύγουν μνημόσυνα οικείων με φυσικόν θάνατον εκείνην την ημέραν. Ήταν σπάνιες οι περιστάσεις ομοίων θανάτων. Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα καταμετρήσεως με τα τροχαία!! Σε ανάμνηση αυτής της ημέρας των αδικοχαμένων, καθιερώθη η 18η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμιος Ημέρα Μνήμης Θυμάτων από τροχαία. ΟΟΗΕ ο οποίος υιοθέτησε την πρόταση της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων»μιμήθηκε την  Αμοργόν! με καθυστέρηση πολλών δεκάδων ετών. «Κακοθάνατος», περιφρονητική αναφορά σε άτομον. Η δημοτική μας ποίηση άλλωστε όπως πάντα, λίαν ευστόχως συνιστά  για την περίπτωση, με τους πιο κάτω στίχους που μας έστειλε ο Γιάννης Πράσινος.
Πρέπει τους καΛοθάνατους να μη τους πολυκλαίνε
Παρά τους κακοθάνατους, τους θαλασσοπνιγμένους
Εκειούς που τρώει η θάλασσα και που χτυπάει ο βράχος.

Για να σταματήσομεν λοιπόν τα συνεχή κλάματα ας προσέχομεν στην οδήγηση. Προσεκτικότητα μεγάλη, αλλά προ πάντων  μεγαλυτέρα ποινή χρειάζεται. Όχι χρηματική.
Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.