COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Νέα κατολίσθηση στο Κάστρο της Κορώνης

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ: «Ανάγκη άμεσων ενεργειών για την προστασία του κάστρου της Κορώνης»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Η μεγάλη κακοκαιρία και θαλασσοταραχή των προηγούμενων ημερών, η οποία δημιούργησε προβλήματα στο λιμάνι της Κορώνης, επιδείνωσε τα υπάρχοντα προβλήματα στο κάστρο της Κορώνης. Συγκεκριμένα, υπήρξε νέα κατολίσθηση στον προμαχώνα 2. Τα προβλήματα στους προμαχώνες 1 και 2 έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, διότι τη δεκαετία του ’60 πήραν τους βράχους, οι οποίοι ήταν στη θάλασσα και προστάτευαν το κάστρο από την ορμή των κυμάτων και τους μετέφεραν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Γι’ αυτό όταν υπάρχει μεγάλη θαλασσοταραχή, εντείνεται κάθε φορά το πρόβλημα. Κύριε Περιφερειάρχη, ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού ασφαλώς γνωρίζετε ότι το κάστρο της Κορώνης χρειάζεται:
α) Μόνιμο κλιμάκιο συντήρησης, ώστε να προλαμβάνει και να αποκαθιστά τα προβλήματα που συνεχώς παρουσιάζονται και
β) Την γενναία χρηματοδότηση έργων συντήρησης και αποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο χρόνος, αλλά κυρίως η έλλειψη συστηματικής συντήρησης.
Με δεδομένα όλα αυτά και επιπλέον επειδή υπάρχει στο λιμάνι της Καλαμάτας ακόμη ο πλωτός γερανός (μπίγα), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τα έργα αποκατάστασης του λιμανιού της Καλαμάτας, έχω τη γνώμη ότι:
1) Να δημοπρατήσετε ως επείγον και έκτατο γεγονός, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου – Νέστορος, εργασίες λιθοριπής στη θάλασσα μπροστά από τους προμαχώνες 1 και 2 από τον πλωτό γερανό που υπάρχει ακόμη στο λιμάνι της Καλαμάτας.
2) Να ζητήσετε από το Υπουργείο Πολιτισμού:
α) Να χρηματοδοτήσει άμεσα εργασίες προστασίας και στερέωσης των τμημάτων των προμαχώνων 1 και 2 που έχουν πληγεί,
β) Να επανέλθει στο κάστρο της Κορώνης μόνιμο κλιμάκιο προστασίας και συντήρησης.
γ) Να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη έργων προστασίας και συντήρησης με πιο επείγον το «Στρογγυλό» στο χώρο της Λιβαδιάς (Κορώνης), το οποίο αντιμετωπίζει και αυτό έντονο πρόβλημα.
Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται συνεργασία και συζήτηση αρχικά με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Καλαμάτας, διότι οι μηχανικοί και αρχαιολόγοι της εν λόγω Εφορείας έχουν ολοκληρωμένη άποψη και για τα άμεσα και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Τέλος, με δεδομένο ότι η Κορώνη έχει ενταχθεί στο δίκτυο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για τη Μεσογειακή διατροφή, η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη του κάστρου της Κορώνης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και ίσως ανοίγουν και δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων από την UNESCO, που θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστούν. Μετά απ’ όλα αυτά σας ερωτώ:
1) Αν συμφωνείτε με τις προτάσεις που καταθέτουμε.
2) Τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να προστατευτεί από καταρρεύσεις τμημάτων το ιδιαίτερα αξιόλογο κάστρο της Κορώνης;
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.