COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και όλα τα νομοθετήματά της, θυμίζουν τις τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι Βυζαντινοί πήγαν στα μοναστήρια για να γλιτώσουν από τους φόρους. Η διαφορά με την Ελλάδα του 2013 και του 2014 θα είναι, ότι οι Έλληνες δεν έχουν κανένα σκοπό να πάνε στα μοναστήρια για να γλιτώσουν από τους φόρους, αλλά θα ανατρέψουν και την Κυβέρνηση και την πολιτική της για να γλιτώσουν από όλα αυτά. 
Διότι είναι τραγικό, το 20% των Ελλήνων να στερείται -λέει η ΕΛΣΤΑΤ του περίφημου κ. Γεωργίου, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- των βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και εσείς κύριοι της Κυβέρνησης να υπερ-φορολογείται το λαό, την ώρα που δεν παίρνεται κανένα μέτρο για τα βασικά κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στον κόσμο, ο οποίος με την πολιτική σας έχει οδηγηθεί στην απόλυτη ένδεια και επειδή συζητάτε επιπλέον και ισοδύναμα μέτρα, ανταποκρίθηκε σε αυτό και σας λέει: Πρώτον, με δεδομένο ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Δεύτερον, την ίδια στιγμή σε 5 ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, δίνει η Πολιτεία προκλητικές επιδοτήσεις, τις οποίες ακόμα και ο κ. Αλμούνια έβαλε στο στόχαστρο, λέγοντας, οι χώρες που έχουν υπέρ επάρκεια ισχύος δεν μπορούν να παίρνουν επιδοτήσεις, καταθέτει δύο πολύ συγκεκριμένες τροπολογίες και σας καλεί να τις ψηφίσετε.
Πρώτον. Όλοι οι πολίτες να έχουν ρεύμα, άρα άμεση επανασύνδεση σε όσα φτωχά νοικοκυριά έχει κοπεί το ρεύμα. Δεύτερον. Κανένας φτωχός και άνεργος να μη στερείται της ποσότητας που είναι αναγκαία για τις βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά γι’ αυτό; Αυτά τα λεφτά θα βρεθούν εάν καταργηθούν αύριο το πρωί αυτές οι προκλητικές επιδοτήσεις.  Η μία, τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος ήταν 125 εκατομμύρια το 2013, θα γίνουν 170 εκατομμύρια το 2014 και η άλλη, ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους είναι 340 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 60 είναι εντελώς χαριστικά. Το κόστος της δωρεάν παροχής που προσδιορίζουμε είναι 125 εκατομμύρια. Δεχθείτε το.
Δεύτερον. Σήμερα, το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Μανιάτης και ο κ. Παπαγεωργίου, απευθύνονται στο λαό της Αθήνας και σε όλες τις πόλεις και του λένε να μην ανάψει το τζάκι του γιατί έχουμε αιθαλομίχλη. Ανεβάσατε το πετρέλαιο και το πήγατε 1,30 από 0,90 που ήταν το 2011. Αποτέλεσμα το 2012, έχασε ο Κρατικός προϋπολογισμός 239 εκατομμύρια. Να κατέβει, λοιπόν, το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου στα 0,90. Δεύτερον, να διευρυνθούν τα κριτήρια για όσους παίρνουν επίδομα και τρίτον, να δοθεί 50% προκαταβολή για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει πετρέλαιο, ώστε να μη βγαίνουν αυτές οι ανακοινώσεις, οι οποίες είναι για γέλια.
Κυρίες και κύριοι, όπως σας είπε και το πρωί ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, για πρώτη φορά φορολογούνται οι αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες είναι εργαλεία παραγωγής και μάλιστα όταν έχετε αυξήσει τον φόρο στους αγρότες, διότι θα πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Σας πρότεινε η ΠΑΣΕΓΕΣ «Όσοι παίρνουν μέχρι 2.000 ευρώ το χρόνο επιστροφή Φ.Π.Α, τα τρία τελευταία χρόνια μεσοσταθμικά, να εξαιρούνται από την τήρηση βιβλίων, ώστε να μην υποχρεούνται όλοι οι μικροί να τηρούν βιβλία» πρέπει να απαντήσετε σε αυτή την πρόταση. Επίσης επιβάλλετε και φόρο στα χωράφια, δηλαδή, φορολογείται και το εισόδημα από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή, δύο φόρους θα πληρώνουν οι αγρότες.
Σας είχαμε καταθέσει, κ. Υπουργέ, από τις 13 Σεπτεμβρίου του 2013 -γιατί την είχαμε καταθέσει και στο Υπουργείο Οικονομικών- οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του αγροτικού τομέα, και σας προειδοποιούσαμε να μην προχωρήσετε στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Σας τονίζαμε ότι θα προκαλέσατε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στον αγροτικό κόσμο, διότι το χωράφι αποτελεί εργαλείο της αγροτικής δραστηριότητας, και τα αντίστοιχα εργαλεία των άλλων παραγωγικών τομέων δεν αποτελούν φορολογητέα ύλη. Σας τονίζαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει εγκατάλειψη της αγροτικής καλλιέργειας με δυσάρεστες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, σε μια περίοδο, που και εσείς λέτε, ότι πρέπει να στηριχθεί η χώρα στην αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, όπως τονίστηκε και από άλλους συναδέλφους, από το 2009 έως το 2012 έχει μειωθεί το αγροτικό εισόδημα 20% και η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι θα μειωθεί φέτος άλλο 5% δηλαδή μείωση 25% τα τελευταία χρόνια.
Μειώσατε την επιστροφή του ΦΠΑ από 11% στο 6%. Μειώσατε και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και έχασαν οι αγρότες άλλα 130 εκατ.. Ζητάτε όλα αυτά και αναρωτιέμαι τι θα γίνει με την πολιτική σας και που μπορεί αυτή να μας οδηγήσει. Όμως όπως σας είπα αυτό που μπορεί να οδηγήσει δεν είναι τον ελληνικό λαό να κλειστεί στα μοναστήρια, αλλά να σας ανατρέψει. 
Κύριε Υπουργέ, εκπροσωπείτε το Υπουργείο Οικονομικών και μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος είστε υπεύθυνοι γι’ αυτές τις δύο τροπολογίες. Πρέπει να πάρετε θέση. Δεν είναι δυνατόν το 2013 και το 2014 να υπάρχουν παιδιά στο σκοτάδι και κόσμος να πεθαίνει από το κρύο. Δεν είναι δυνατόν να κερδίζουν πέντε μεγαλοεπιχειρηματίες και 500 χιλιάδες οικογένειες να στερούνται του αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν καταργήσετε αυτές τις επιδοτήσεις θα μπορέσετε να δώσετε και δωρεάν ρεύμα στους φτωχούς και άνεργους χωρίς το κόστος να το επωμιστούν οι υπόλοιποι καταναλωτές και στην Χαλυβουργία και στην βαριά βιομηχανία να τους δώσετε φθηνότερο ρεύμα που κινδυνεύουν και αυτές να κλείσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.