Το βίντεο της Συζήτησης: http://youtu.be/NyaLx9z45ws
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από την έλλειψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι εκρηκτική. Οι ώρες εργασίας των γιατρών υπερβαίνουν κάθε προβλεπόμενο νόμιμο όριο. Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα τακτικά χειρουργεία για λόγους ασφαλείας σταμάτησαν από χθες Δευτέρα 16/12 και πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Επίσης, στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν αρκετοί αναισθησιολόγοι. Ακόμη, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος από τον Μάιο, οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί χωρίς να τηρούνται οι ισχύοντες κανονισμοί. Η σίτιση των ασθενών είναι υποβαθμισμένη και η φύλαξη του Νοσοκομείου ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κλοπές, φθορές ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού. Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και στα πλυντήρια.
Συνολικά είναι κενές 48 θέσεις γιατρών, δηλαδή από τις 117 οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί 69, όταν το 2010 που ήταν λιγότερες οι ανάγκες –γιατί πήγαινε o κόσμος στην ιδιωτική υγεία, είχε χρήματα, τώρα δεν έχει- υπήρχαν 76 θέσεις.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, όπου δεν υπάρχει καρδιολόγος. Μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει καρδιολόγος από την Καλαμάτα και μια φορά την εβδομάδα από την Πύλο, από το Κέντρο Υγείας. Οι εφημερίες γίνονται με ειδικευόμενους γιατρούς με εφημερία ετοιμότητας από το σπίτι. Τονίζω ότι στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας το καθεστώς εφημερίας ετοιμότητας βρίσκονται και ειδικότητες, των οποίων η παρέμβαση έπρεπε να ήταν άμεση.
Συνολικά από 145 θέσεις γιατρών που προβλέπονται και στα δύο νοσοκομεία είναι καλυμμένες μόνο 92, δηλαδή 35% των θέσεων είναι κενές. Για την κάλυψη των κενών αντί το Υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη μονίμου προσωπικού –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- προβαίνει σε προκηρύξεις πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, αλλά και αυτές δεν καλύπτονται.
Συνεπώς, τα ερωτήματα που θέτουμε στην ερώτηση που είχαμε καταθέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου και δεν πήραμε απάντηση είναι, πρώτον, αν προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο σε άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, δεύτερον, αν θα γίνουν άμεσα προσλήψεις αναισθησιολόγων και γαστρεντερολόγου ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Νοσοκομείο της Καλαμάτας καθώς και στο μικροβιολογικό εργαστήριο υπάρχει πρόβλημα και, τρίτον, αν προτίθεται να προσλάβει ειδικευμένους γιατρούς για να λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Επίσης, μέγα είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις διαθεσιμότητες ουσιαστικά απολύσεις των οδηγών των ασθενοφόρων. Διότι αν τα ασθενοφόρα δεν έχουν οδηγούς, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προσφορά υγείας. Για το λόγο αυτό βρίσκονται οι γιατροί καθημερινά σε κινητοποιήσεις.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Παρακαλώ τον κύριο Υπουργό να λάβει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο ΕΣΥ, κύριε συνάδελφε, όντως υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες δομές του σε σχέση με τη στελέχωσή του με ιατρικό, κυρίως, προσωπικό και λιγότερο με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Δεν νομίζω, όμως, ότι χρειάζεται να παρουσιάζετε τέτοια καταστροφική εικόνα, διότι δεν κάνει καλό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μια τέτοια εικόνα όταν παρουσιάζεται.
Όταν, λοιπόν, έχουμε έλλειψη προσωπικού έχουμε δύο δυνατότητες: Ή θα προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό ή θα προσλάβουμε επικουρικό προσωπικό, όσον αφορά τα στελέχη του ιατρικού προσωπικού.
Σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 ο αριθμός των αιτήσεων προσλήψεων και διορισμών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε, δηλαδή να έχουμε μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών με βάση το ν. 4213/2013 –πρόσφατο νόμο- μπορούν να μετακινούν ιατρικό προσωπικό από το ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο για να καλύψουν ανάγκες εντός της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.
Σε σχέση με τα προβλήματα στις δύο μονάδες του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, τη Νοσοκομειακή Μονάδα της Καλαμάτας και τη Νοσοκομειακή Μονάδα της Κυπαρισσίας, στις 10 Μαΐου 2013 δημοσιεύθηκε κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου κτλ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τρεις θέσεις για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, για το πρώην Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας συμπεριλαμβάνεται μια θέση κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών για χρονική διάρκεια δώδεκα μηνών, μια θέση κλάδου ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου για χρονική διάρκεια δώδεκα μηνών.
Για το πρώην Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας συμπεριλαμβάνεται μια θέση κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών για χρονική διάρκεια δώδεκα μηνών. Η διαδικασία επιλογής, η οποία γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα βρίσκονται σε συγκεκριμένες νοσοκομειακές μονάδες.
Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης προκήρυξης εκατόν σαράντα δύο επικουρικών ιατρών για τα νοσοκομεία της χώρας -τα οποία ανακοινώθηκαν ήδη αυτά τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Υγείας- τρεις νέοι επικουρικοί ιατροί προσλαμβάνονται στη Νοσοκομειακή Μονάδα Καλαμάτας. Ειδικότερα, προσλαμβάνεται ένας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος κι ένας βιοπαθολόγος. Τις επόμενες μέρες προκηρύσσονται τέσσερις θέσεις επικουρικών ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, προκηρύσσονται τρεις θέσεις για τη Νοσοκομειακή Μονάδα Καλαμάτας -ένας ορθοπεδικός, ένας παθολόγος, ένας αναισθησιολόγος- και μια θέση για τη Νοσοκομειακή Μονάδα Κυπαρισσίας που είναι γενικός ιατρός.
Τελειώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένονται και οι διορισμοί δύο μονίμων καρδιολόγων για τη Νοσοκομειακή Μονάδα της Κυπαρισσίας.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι υπεγράφη πρόσφατα η υπουργική απόφαση για την πρόσληψη τετρακοσίων δεκαέξι μόνιμων ιατρών. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του 2013. Η απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διακυβέρνησης. Προετοιμάζεται η κατανομή τους στα διάφορα νοσοκομεία της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και τις προτάσεις των υγειονομικών περιφερειών.
Με βάση αυτήν την εξέλιξη θα διοριστούν εντός του 2013 ως μόνιμοι ιατροί στη Νοσοκομειακή Μονάδα Καλαμάτας οκτώ ιατροί με ειδικότητες: Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μια θέση, μικροβιολογία μια θέση, παθολογία μια θέση, γενική ιατρική για το Κέντρο Υγεία Μελιγαλά μια θέση, ουρολογία μια θέση, χειρουργική μια θέση, καρδιολογία μια θέση, αναισθησιολογία μια θέση. Έχουμε δεκατρείς θέσεις ιατρών.
Για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας θα διοριστούν πέντε ιατροί με ειδικότητες: Καρδιολογία δύο θέσεις, παθολογία μια θέση, παιδιατρική μια θέση και μια θέση αναισθησιολογίας με το βαθμό του διευθυντή.
Άρα, νομίζω ότι όταν αυτά δρομολογηθούν, που θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, και όταν αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, τότε θα έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες ιατρικού προσωπικού στις δύο νοσοκομειακές μονάδες τις Μεσσηνίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Παρακαλώ τον συνάδελφο κ. Πετράκο να λάβει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από τα στοιχεία που είπατε προκύπτει ότι η ερώτησή μας ήταν ακριβής και σωστή. Εσείς είπατε αυτή τη στιγμή ότι «Θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές και κάποιες επικουρικές, κλπ.». Άρα, αυτά που παρουσιάσαμε με την ερώτησή μας από τις 23 Σεπτέμβρη και έχουμε φτάσει στις 23 Δεκέμβρη, είναι σωστά.
Δεύτερον, την κατάσταση δεν την κάνουμε εμείς άσχημη, την κάνει η πραγματικότητα. Σε καθημερινές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι γιατροί. Το ότι έχουν σταματήσει τα χειρουργεία από χθες είναι μία πραγματικότητα. Όλες οι εφημερίδες το λένε και όλος ο κόσμος ο οποίος θέλει να χειρουργηθεί δεν μπορεί να χειρουργηθεί, διότι τα χειρουργεία έγιναν μέχρι τις 10 του μήνα. Αναγκάστηκαν οι γιατροί και δεν έκαναν κανένα ρεπό, να κάνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία και σταμάτησαν γιατί υπήρχε κίνδυνος. Υπάρχουν αυτά τα ζητήματα.
Και πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, υπάρχει αύξηση κατά 25% εισαγωγών ασθενών τα τελευταία χρόνια και σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο, γιατί ισχύει αυτό που σας είπα ότι αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να πάει σε κανένα ιδιωτικό ιατρείο ή κλινική γιατί δεν έχει χρήματα. Άρα οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, οι γιατροί έχουν μειωθεί. Ακόμα και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου έχουν αυξηθεί 44% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Είναι μελέτη που παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2013 σε διεθνές συνέδριο από τον καρδιολόγο και Πρόεδρο του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών Καλαμάτας κ. Μάκαρη και δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος που υπάρχει, όπως και σε όλους τους τομείς π.χ. στην ψυχιατρική κλινική. Προχθές αναγκάστηκε ο Διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής να βγει και να δώσει συνέντευξη για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Άρα, όταν σας είπαμε ότι υπηρετούσαν εβδομήντα έξι γιατροί σε εκατόν δεκαεπτά θέσεις και τώρα μας λέτε ότι έχουν γίνει εξήντα εννιά, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ελπίζουμε να γίνουν κάποιες προσλήψεις και να έρθουν, αλλά οι ειδικευμένοι το ξέρετε ότι δεν έρχονται, διότι εκεί που έχετε πάει τους μισθούς δεν έρχεται κανένας για ένα χρόνο. Αν δεν γίνουν κανονικές προσλήψεις, η υγεία δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί και τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα.
Δεν μου είπατε, επίσης, για τη διαθεσιμότητα που εφαρμόζεται στους οδηγούς των ασθενοφόρων, που προσθέτει ένα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα. Γιατί το ζήτημα είναι να μεταφερθεί ο άρρωστος όταν έχει πρόβλημα στο νοσοκομείο. Και όταν δεν υπάρχουν οδηγοί των ασθενοφόρων, πώς θα γίνει;
Επίσης, γνωρίζετε ότι σήμερα που μιλάμε οι γιατροί είχαν καταγγελία ότι αυτές τις ημέρες έχουν ξεπαγιάσει οι ασθενείς λόγω του ότι είναι μειωμένο το κονδύλι για το πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί υποτίθεται ότι η ενεργειακή αναβάθμιση, για την οποία υπήρξε και βραβείο, δεν λειτουργεί και παρόλα αυτά έχετε μειώσει τα κονδύλια για τη θέρμανση κατά 60% και ξεπαγιάζουν και ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό; Αυτό το γνωρίζετε; Δεν είναι προβλήματα αυτά τα οποία υπάρχουν και τα οποία οδηγούν σε απαξίωση την υγεία;
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κι εμείς.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, είπα και στην πρωτολογία μου, το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι εκτός από το επικουρικό προσωπικό του κλάδου φαρμακοποιών που θα έρθει στις νοσοκομειακές μονάδες της Μεσσηνίας, εκτός από τους επικουρικούς ιατρούς, που με νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή από όλους η θητεία των επικουρικών γιατρών μπορεί επεκταθεί και για τρία χρόνια πλέον σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, εκτός από τους δύο μόνιμους καρδιολόγους, οι οποίοι θα έλθουν στα νοσοκομεία έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα προσληφθούν και δεκατρείς, επίσης, μόνιμοι γιατροί, οτώ –επαναλαμβάνω- για τη νοσοκομειακή μονάδα της Καλαμάτας και πέντε για την νοσοκομειακή μονάδα της Κυπαρισσίας. Νομίζω ότι όταν αυτά ολοκληρωθούν, δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε σχέση με τη στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων με ιατρικό προσωπικό.
Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, επαναλαμβάνω ότι σας αρέσει η κινδυνολογία. Συνεχίζετε. Υπάρχει κανείς οδηγός ασθενοφόρου αυτήν τη στιγμή στη χώρα, που να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι άνθρωποι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Βρίσκονται σε κινητοποιήσεις γιατί εσείς τους κινητοποιείτε με την κινδυνολογία σας. Έχει τεθεί κανείς σε διαθεσιμότητα αυτήν τη στιγμή;
Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα σε σχέση με τις μεταφορές, κανένα πρόβλημα σε σχέση με τους οδηγούς των ασθενοφόρων και κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί. Το αντίθετο συμβαίνει. Θα προσπαθήσουμε μέσα από αλλαγές διοικητικές και οργανωτικές που θα κάνουμε να ενισχύσουμε το σύστημα διακομιδής των ασθενών.
Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.