COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Σήμερα η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, δοκιμάζεται από διχοτομήσεις και διάχυτες μορφές μίσους, ανευθυνότητας, ιδιοτέλειας και ανικανότητας.Σήμερα απαξιώνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο γνώσεων και ικανοτήτων εκατοντάδων χιλιάδων νέων.Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή πτώση. Ελλείμματα, διαφθορά, αναξιοπιστία της πολιτικής, ανικανότητα του κράτους, ανεργία, φτώχια, χαρακτηρίζουν την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου και το ερώτημα είναι τι μπορεί να προκαλέσει την αναστροφή αυτής της πτώσης; Πως θα ξεπεραστεί η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση;
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν διάσπαρτες δημιουργικές δυνάμεις που εκφράζουν βαθύτερες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες, δυνάμεις που στοιχίζονται σε ευρύτερους ιδεολογικούς και κοινωνικούς χώρους, δυνάμεις που έχουν υπαρξιακή ανάγκη να αντιδράσουν, να αθροιστούν προκειμένου να αλλάξουν την μοίρα του τόπου, οδηγώντας την κοινωνία έξω από την κρίση, εξυπηρετώντας ουσιαστικά, το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον
, δυνάμεις που αναζητούν προτάσεις και απαντήσεις που θα εφαρμόζονται, που δεν θα διχάζουν, δεν θα πολώνουν, δεν θα είναι κατάφορα άδικες, προτάσεις που να μπορούν να κερδίσουν την κοινωνία, δίνοντας προοδευτικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα, με μια θεμελιακή προϋπόθεση, πως θα είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε κάθετα σε ρήξη με το παρελθόν και με κεντρικές επιλογές του σήμερα.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ένας κόσμος πλησιάζει, ευαισθητοποιείται και θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του. Εάν τούτο συμβεί, τότε στην Ελλάδα κάτι πάει να γίνει.
Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας διαισθάνεται την ανάγκη εκπροσώπησης των διάσπαρτων δημιουργικών δυνάμεων από ένα νέο φορέα, από ένα τρίτο πόλο που περιλαμβάνει την κεντροαριστερά και τον χώρο του φιλελεύθερου δημοκρατικού κέντρου.
Η πρωτοβουλία – έκκληση των <<58>> φαίνεται πως τυγχάνει πλατιάς αποδοχής από μια κοινωνία που στενάζει κάτω από το βάρος της κρίσης.
Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό 47% που απαντά <<ναι>> και <<μάλλον ναι>> στο ερώτημα εάν μέχρι τις εκλογές πρέπει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις από το χώρο της κεντροαριστεράς να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κόμμα.
Επίσης εντυπωσιακό το ποσοστό 28,1% αυτών που δηλώνουν πως θα ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα στις Ευρωεκλογές.
Η κοινωνία απαντά πως θέλει να εκφραστούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις που εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες, μέσα από έναν τρίτο πόλο, που θα σπάσει το αντιπαραγωγικό και εμφυλιοπολεμικό διπολισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που παράγει λογικές του παλιού δικομματισμού παρά ένα πρόγραμμα και μια πολιτική στρατηγική για το μέλλον. Η δημιουργία τρίτου πόλου θα ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι.
Αυτό που χρειάζεται ο τόπος από την κεντροαριστερά είναι να παραμείνει πιστή στην ιστορική συμβολή που είχε αυτός ο χώρος στον τομέα του εκδημοκρατισμού και των μεταρρυθμίσεων.
Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση, όπου αφήνουμε πίσω το παλιό και αργά ,βασανιστικά η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο πρόθυμη να ακούσει πιο λογικές φωνές.
Μιχάλης Σούμπλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.