COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Εντολή «θανάτου» (;) του μικρομεσαίου

20131230-194022.jpgΤου Γιώργου Τσακίρη
Την πιθανή «θανατική καταδίκη» κάθε μικρομεσαίου επαγγελματία και κάθε αυτοαπασχολούμενου έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση, με τα ΝΕΑ μέτρα που θα εφαρμόσει η εφορία για να εισπράξει ΕΠΙΠΛΕΟΝ έσοδα ύψους 1,33 δις €.
Το πιο άψυχο οικονομικό επιτελείο που πέρασε ποτέ από αυτή τη χώρα, υπό το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και στο όνομα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που μόνο στα όνειρα των πιο ευφάνταστων λογιστάκων μπορεί να υπάρξει, «στήνει στον τοίχο» το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών.
Μέσα στους αθώους, θα πετύχουν κι «ενόχους» !

Κατήργησαν για τους ΜΗ μισθωτούς φορολογούμενους, όλες τις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος. Ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, δωρεές κλπ, πλέον δε θα υπολογίζονται.
Περίπου 750.000 αυτοαπασχολούμενοι, φορολογούμενοι δηλαδή που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα, θα καταβάλουν εξοντωτικούς φόρους για τα εισοδήματά τους το 2013. Υπολογιζόμενα από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων τους, θα φορολογηθούν με ποσοστό 26%. Εάν δε το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 50.000 €, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.
Κι αν προλάβατε να σκεφθείτε «ποιος αυτοαπασχολούμενος δηλώνει σήμερα κέρδη από το επάγγελμά του, για να φορολογηθεί γι’ αυτά ;», οι φωστήρες του οικονομικού μας επιτελείου, τα έχουν σκεφθεί όλα. Ακόμη και όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώσουν ΖΗΜΙΕΣ λόγω της κρίσης, ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ να εμφανίσουν ΤΕΚΜΑΡΤΑ καθαρά κέρδη με βάση (τι άλλο ; ) τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τα σπίτια τα οποία μένουν και τα ΙΧ τα οποία χρησιμοποιούν !
Επί των ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ αυτών εισοδημάτων, θα φορολογηθούν με τον προαναφερόμενο συντελεστή του 26% (και 33% για πάνω από 50.000 €)!
Και δεν σταματάμε εδώ. Εάν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ΔΕΝ πλήρωσαν καθόλου φόρο το 2013 (για τα εισοδήματα του 2012), θα επιβαρυνθούν ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ υπολογιζόμενη με συντελεστή 55%, έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Τελική συνολική επιβάρυνση ; 40,3% !!
Από το, γεμάτο μόνο με αριθμούς και λογιστικές πράξεις μυαλό των, ανίδεων για το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελληνική κοινωνία, ανθρώπων του υπουργείου Οικονομικών, δεν ξεφεύγουν φυσικά ούτε οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
Με συντελεστή 26% (από 20% που ήταν) στα καθαρά τους κέρδη, θα φορολογηθούν όσες κρατούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία (πρώην β’ και γ’ κατηγορίας) μέχρι το ποσό των 50.000 €. Μόνο όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία και δηλώσουν κέρδη άνω των 50.000 €, θα φορολογηθούν με επιπλέον συντελεστή 33% (από επίσης 20% που ήταν) για το υπερβάλλον ποσό.
Ο φορολογικός Γολγοθάς του αυτοαπασχολούμενου και μικρομεσαίου επιχειρηματία (αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη), δε σταματά εδώ.
Σε δεύτερο στάδιο, ακολουθούν τα πρόστιμα και οι τόκοι !
Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου (που με όσα ισχύουν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιβληθεί), δεν πληρωθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας καταβολής, ΑΥΤΟΜΑΤΑ θα καταλογίζεται στον οφειλέτη ΠΡΟΣΤΙΜΟ με συντελεστή 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα ! Με την πάροδο ενός έτους, το ΠΡΟΣΤΙΜΟ θα ανεβαίνει στο 20% του φόρου, ενώ στα δύο χρόνια το ΠΡΟΣΤΙΜΟ θα ανέρχεται στο 30% επί του φόρου. Για όλο αυτό το διάστημα φυσικά, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΚΟΥΣ οι οποίοι θα υπολογίζονται επί του αρχικού ποσού του φόρου και για όλο το διάστημα μέχρι την ημερομηνία καταβολής του φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο επιτόκιο θα καθορισθεί στο 8,5%.
Συνολικά δηλαδή, με τόκους και πρόστιμα, κάθε φορολογούμενος που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει τους φόρους του γιατί απλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ τα χρήματα για να πληρώσει, θα επιβαρύνεται με 11,4% της αρχικής οφειλής του στους δύο πρώτους μόλις μήνες, και θα φτάνει στο 28,5% μόλις κλείσει ένας χρόνος !
Αν δε ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο κάθε επιχειρηματίας, δεν αποδώσει εμπρόθεσμα παρακρατούμενο φόρο (πχ τον ΦΠΑ), θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ. Δηλαδή πρόστιμο … 100% !!
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η πρώτη και κύρια κατοικία όλων μας, ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ για χρέη προς το Δημόσιο.
Και το καλύτερο για το τέλος.
Εάν μετά από όλα τα παραπάνω, η εφορία θεωρήσει ότι υπάρχει ο φόβος να μην … εισπράξει, και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, μπορεί να προχωρήσει σε … ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ (κάτι σαν τον … προληπτικό πόλεμο δηλαδή !) περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, ακόμη και σε χέρια τρίτων, εισοδημάτων και καταθέσεων των φορολογουμένων, για οφειλές μάλιστα που ακόμη ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΜΕΣ !!
Κι ας μην τολμήσει κανείς να σκεφθεί πως δε θα συνεργασθεί με την εφορία. Έχουν και σε αυτή την περίπτωση προβλεφθεί ΠΡΟΣΤΙΜΑ από 100 μέχρι … 2.500 €.
Ας μην απελπίζονται όμως όσοι έχουν αντέξει μέχρι σήμερα να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους.
Το «φιλεύσπλαχνο» επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, έχει προνοήσει ώστε όσοι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, να μπορούν, μετά από αίτησή τους, να μεταβιβάζουν σε τρίτο την πλήρη κυριότητα των ακινήτων τους (αν δεν τους τα έχουν ήδη κατάσχει),με ταυτόχρονη εκχώρηση της οφειλής καταβολής του τιμήματος (ή μέρος αυτού) στο … Δημόσιο, ώστε να εξοφλήσουν το σύνολο ή μέρος των οφειλών τους (μα όλα τα σκέφθηκαν πια ;;!!)
Όσο για τις … επιστροφές φόρου (;), η εφορία θα μπορεί πλέον να μην τις αποδίδει (λες και μέχρι σήμερα το έκανε !), αλλά να τις συμψηφίζει με ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ οφειλές του επιχειρηματία σε ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα οι εισφορές των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ υπολείπονται κατά 60% και προς το ΙΚΑ κατά 40%, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να μην εκδίδει πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, ακόμη και για χρέη προς τους ανωτέρω οργανισμούς.
Και αν σε κάποιους δημιουργήθηκε η απορία «πώς είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον να γίνουν επενδύσεις που θα φέρουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και –κατ’ επέκταση- την ανάπτυξη ;», η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία και μόνη : Δεν πρόκειται να γίνει ΚΑΜΙΑ επένδυση, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ΚΑΜΙΑ θέση εργασίας από μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Σκοπός της παρούσας κυβέρνησης, όπως άλλωστε και των δύο προηγουμένων πριν από αυτή, είναι η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του αυτοαπασχολούμενου και μικρομεσαίου επιχειρηματία, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα «απέραντο νεκροταφείο». Ώστε κάθε πρώην επαγγελματίας, με σκυμμένο το κεφάλι, εάν πριν δεν έχει δώσει τέλος στη ζωή του λόγω χρεών, να οδηγηθεί στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της μερικής απασχόλησης των 500 ευρώ, στο όνομα μιας «ανάπτυξης» που θα έρθει απ’ έξω, όταν όλα πλέον θα έχουν τελειώσει.
Μόνο με ένα τρόπο μπορεί να αποφευχθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο.
Την μαζική, ταυτόχρονη, καθημερινή και ειρηνική αντίδραση όλων μας. Η λαϊκή κατακραυγή, το λαϊκό αίσθημα απόγνωσης και θυμού, μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό, κάθε σενάριο που έχει εξυφανθεί στα υπόγεια στρατηγεία των Ευρωπαίων (και όχι μόνο) «εταίρων» μας και των ντόπιων συνεργατών τους.
Λύσεις υπάρχουν και είναι ακόμη εφικτές. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.