Οι Πράσινοι, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των γεγονότων και εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έκβαση της κατάστασης στην Ουκρανία, διοργάνωσαν ημερίδα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα των νέων στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της Ολομέλειας οργάνωσαν παρέμβαση, σηκώνοντας τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας. Κατέθεσαν, επίσης, πρόταση ψηφίσματος «σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους και τις μελλοντικές προοπτικές της ανατολικής εταιρικής σχέσης, ιδίως σε ότι αφορά την Ουκρανία»[1] και αντίστοιχη πρόταση ψηφίσματος από κοινού με άλλες πολιτικές ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
.
Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη διαδικασία προετοιμασίας για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης σφαιρικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA), πυροδότησε το μεγαλύτερο ξέσπασμα εθνικής δυσαρέσκειας που έχει γνωρίσει η Ουκρανία από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004. Το Κίεβο έχει βαφτεί στα γαλαζοκίτρινα από τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως απάντηση, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν σε ωμή και απαράδεκτη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, κομμάτων της αντιπολίτευσης και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη και καταδίκη μου για τα βίαια γεγονότα της νύχτας της 9ης Δεκεμβρίου 2013, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση ωμής και απαράδεχτης βίας ενάντια στους διαδηλωτές και επιτέθηκαν στα γραφεία κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι διαδήλωση, αλλά κίνημα. Οι νέοι που συγκεντρώνονται ειρηνικά στους δρόμους και στην πλατεία Maidan δεν ασκούν κριτική μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην παραδοσιακή αντιπολίτευση που προέκυψε μέσα από το σύστημα, αντιτίθενται στους εθνικιστές και επιζητούν ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα τους. Δεν διαδηλώνουν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει οικονομική ευημερία, αλλά επειδή πιστεύουν ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τη διασφάλιση της δημοκρατίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2004 ήταν η «Πορτοκαλί Επανάσταση» που είχε συνταράξει τη χώρα, σήμερα είναι η «Ευρω-επανάσταση». Σε αντίθεση με την «Πορτοκαλί Επανάσταση», που στρεφόταν κατά του Λ. Κούτσμα και την καθοδηγούσε ο Β. Γιουτσένκο, σήμερα η επανάσταση δεν αφορά πρόσωπα, αλλά στοχεύει στις αναγκαίες βαθιές πολιτικές αλλαγές του συστήματος και καθοδηγείται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας Ολομέλειας στο Στρασβούργο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους και το μέλλον της ανατολικής εταιρικής σχέσης, ιδίως σε ότι αφορά την Ουκρανία.
Οι θέσεις των Πράσινων μέσα από τις προτάσεις ψηφίσματος και τις τοποθετήσεις της συμπροέδρου της Ομάδας, Ρεβέκκας Χαρμς
Στην κοινή πρόταση ψηφίσματος καταδικάζεται η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Προέδρου Γιανούκοβιτς, να υπαναχωρήσει στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής της ανατολικής εταιρικής σχέσης στο Βίλνιους και καταδικάζεται απερίφραστα τη χρήση ωμής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.
Εκφράζεται η πλήρης αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πολίτες που διαδηλώνουν για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και καλούνται τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα του λαού και τη θεμελιώδη ελευθερία του συνέρχεσθαι και της ειρηνικής διαμαρτυρίας.
Ζητείται η άμεση δρομολόγηση μιας νέας αποστολής διαμεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα παρίσταται σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μεταξύ της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και θα διασφαλίσει την ειρηνική έκβαση της κρίσης.
Επιπλέον, εκφράζεται η σθεναρή καταδίκη για τις απαράδεκτες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, που συνοδεύονται από απειλές για εμπορικές κυρώσεις, που ασκεί η Ρωσία στην Ουκρανία και καλείται η Ένωση και τα κράτη μέλη να εκφράζονται με μία φωνή απέναντι στη Ρωσία.
Υπογραμμίζεται η ανάγκη να διατυπώσει η Ένωση μια πιο στρατηγική και ευέλικτη πολιτική για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής επιλογής των ανατολικών εταίρων της, χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των μέσων που έχει στη διάθεσή της, όπως η μακροοικονομική βοήθεια, η χαλάρωση των καθεστώτων εμπορικών συναλλαγών, τα προγράμματα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και του οικονομικού εκσυγχρονισμού και η εφαρμογή της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.
Η πρόταση ψηφίσματος των Πράσινων διευκρινίζει περαιτέρω ότι η ανατολική εταιρική σχέση δεν αποσκοπεί στο να υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις των χωρών αυτών με τη Ρωσία και καλεί τη Μόσχα να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση και να αποφύγει τα αντίποινα και την αθέμιτη άσκηση πίεσης που αποσκοπούν στην υπονόμευση του κυριαρχικού δικαιώματος των γειτόνων της να καθορίσουν ελεύθερα τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πρόταση ψηφίσματος των Πράσινων αποτυπώνονται, επίσης, οι προτάσεις της Ρεβέκκας Χαρμς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις εργασίας στη χώρα και εκτιμά πως η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας και τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών αποτελούν έμπρακτη ανταπόκριση στις εκκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών και των Ουκρανών φοιτητών που διαδηλώνουν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Απαραίτητη κρίνεται, επίσης, η νέα αποστολή διαμεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο, καθώς και η συντονισμένη απάντηση Ένωσης και κρατών μελών στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Στην Ουκρανία το διακύβευμα είναι μεγάλο, η χώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους επιλέγουν την πρώτη και υφίστανται τις συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη σε αυτό. Αντιθέτως, πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στον ουκρανικό λαό, να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας και να επαναβεβαιώσει ότι είναι πάντα πρόθυμη να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της χώρας.
Δείτε το βίντεο από την Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
Δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα και την
παρέμβαση της Ρεβέκκας Χάρμς στην Ολομέλεια :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.