COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 - Ώρα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης»

Στην σημερινή Ελλάδα, είθισται να λέμε πως ο άλλος ή οι άλλοι φταίνε για ότι κακό συμβαίνει στην κοινωνία. Σπάνια και πολύ λίγοι παραδεχόμαστε πως είμαστε και εμείς υπεύθυνοι ή έστω συνυπεύθυνοι γι΄αυτό. Κυρίως το βλέπουμε να συμβαίνει αυτό στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει εδώ που φθάσαμε, δηλαδή στην απόλυτη οικονομική, ηθική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή.
Ενώ αυτό συμβαίνει εμείς πως αντιδρούμε; Φωνασκώντας και βρίζοντας στα καφενεία και αλλού τους πολιτικούς μας, λέγοντας πως αυτοί μόνο φταίνε για το ότι φθάσαμε έως εδώ. Αναμφίβολα φταίνε και έχουν την κυρίαρχη ευθύνη για το σημερινό μας κατάντημα, αλλά εμείς άραγε δεν έχουμε καμία ευθύνη; Όχι αγαπητοί μου Νεοέλληνες και βέβαια έχουμε και εμείς σαν κοινωνία πολύ μεγάλη ευθύνη γι΄αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που ενώ τους βρίζουμε και τους λοιδορούμε, αντί να ακυρώσουμε τους ανικάνους και τους φαύλους με την ψήφο μας όταν έλθει η ώρα, τους ανακυκλώνουμε ξαναψηφίζοντάς τους, δίνοντάς τους την δυνατότητα να συνεχίσουν να πράττουν τα ίδια;
Είναι δυνατόν μια κοινωνία δέκα εκατομμυρίων να επιτρέπει να την κυβερνούν για μισό αιώνα τρεις οικογένειες λες και δεν υπάρχουν άλλοι ικανοί, έντιμοι και ηθικοί Έλληνες να κυβερνήσουν τη χώρα; Αυτό δεν είναι κοινωνική παθογένεια που αναδεικνύει έλλειμμα πολιτικής ωριμότητας και ευθύνης από την μεριά της κοινωνίας και μας καθιστά συνυπεύθυνους για τον σημερινό κατήφορο της πατρίδας μας; Δυστυχώς έτσι είναι, έστω και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε στρουθοκαμηλίζοντας.
Άρα αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την πορεία προς την παρακμή της πατρίδας μας και να αλλάξουμε τα πράγματα, πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς. Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να αποκτήσουμε κοινωνική ευθύνη, δηλαδή να ενεργούμε με συλλογική κοινωνική αντίληψη και όχι εγωκεντρική όπως συνήθως ενεργούμε σαν νεοέλληνες έως σήμερα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως η πορεία της χώρας είναι ευθύνη όλων μας και όχι μερικών.
Συνεπώς ήλθε η ώρα, αυτή μας την ευθύνη προς την πατρίδα να την αναλάβουμε εδώ και τώρα. Ευκαιρία είναι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και εξηγώ τι εννοώ αμέσως παρακάτω. Ας δούμε πρώτα από όλα τι εννοούμε τοπική αυτοδιοίκηση. Τοπική αυτοδιοίκηση νοείται ο πρώτος βαθμός διοίκησης της χώρας σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή είναι το εργαλείο διαχείρισης και επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και όχι μόνο, που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα δε, είναι και αναπτυξιακό εργαλείο, που σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία ή και από μόνη της η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να σχεδιάσει , να προγραμματίσει και να βάλει σε αναπτυξιακή πορεία τον τόπο αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές του δυνατότητες.
Από τα παραπάνω προκύπτει μια αδυσώπητη πραγματικότητα, σε αυτούς που θα δώσουμε «εντολή» και την εμπιστοσύνη να διαχειριστούν τα πολλά και σοβαρά μας προβλήματα πρέπει απαραίτητα να είναι ικανοί, ηθικοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης και έτοιμοι να προσφέρουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου χωρίς εγωκεντρική αντίληψη.
Συμβαίνει όμως αυτό σήμερα; Δυστυχώς όχι. Για αυτό οι Ο.Τ.Α. κατέχουν υψηλή θέση στην λίστα της διαφθοράς στη χώρα, και πώς να συμβεί κάτι διαφορετικό όταν συνήθως ψηφίζουμε με κριτήρια στείρα τοπικιστικά, κομματικά, συναισθηματικά, δηλαδή αν οι υποψήφιοι είναι συγγενείς ή φίλοι και καθόλου με αξιοκρατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκλέγονται άνθρωποι που δεν έχουν αντικειμενικά προσόντα και αξιακό σύστημα, με άλλα λόγια την ικανότητα να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες και καθήκοντα που τους ζητάμε να αναλάβουν ως προς την διαχείριση και λύση των προβλημάτων μας. Ακόμα δε ο τρόπος αυτός που ψηφίζουμε, ανακυκλώνει ανθρώπους που αποδεδειγμένα μέσα από τα πεπραγμένα τους έχουν αποδειχθεί ακατάλληλοι να διαχειρισθούν τα προβλήματά μας.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω και να προτείνω τα εξής: εάν οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, οι ομοϊδεάτες μας ή οι συντοπίτες μας, κρίνονται ικανοί για την ανάληψη των παραπάνω ευθυνών, ψηφίστε τους, αν όχι δώστε τους την αγάπη σας, τον σεβασμό σας και την συμπάθεια σας. Την ψήφο σας όμως όχι. Αυτήν οφείλετε να την δώσετε στους ικανούς και στους εντίμους, έξω από κόμματα, από χρώματα, από στείρους και αδιέξοδους τοπικισμούς. Το οφείλετε κυρίως στην πατρίδα, στην κοινωνία αλλά και στον εαυτό σας.
Όλοι μας έχουμε πεπραγμένα, γνωστή πορεία και στάση ζωής, αυτά λοιπόν πρέπει να είναι τα κριτήρια αξιολόγησης όλων των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές όλων των βαθμίδων.
Εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την αρνητική τάξη πραγμάτων στην πατρίδα μας, αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να κάνουμε την αρχή. Με άλλα λόγια, είναι η ώρα της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης όλων μας.
Δαβίλλας Γεώργιος τ. Νικολάου
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
του Δήμου Ιθώμης Μεσσηνίας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό:
«Δημοτική Ένωση Μεσσήνης» του υποψήφιου Δημάρχου
Στάθη Αναστασόπουλου
Τηλέφωνο επικοινωνίας:6972448312

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.