Άρθρο – παρέμβαση του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ
Κέρκυρας
Η Κέρκυρα βίωσε τη προηγούμενη περίοδο και βιώνει με ιδιαίτερη ένταση τα αποτελέσματα μιας παρατεταμένης και μακρόχρονης κρίσης, δομικής κρίσης, του κοινωνικού – οικονομικού μοντέλου της . Ιδιαιτέρως την τελευταία δεκαετία οι συνέπειες και τα αδιέξοδα διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Όσο και αν ισχυριστούμε όλοι – και «ορισμένοι» ακόμα περισσότερο – ότι οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές αποτελούν σημαντική αιτία για την διαμορφωμένη πραγματικότητα, πάλι η απάντηση δεν είναι πλήρης γιατί δεν μπορεί να ερμηνεύσει ουσιαστικά την ιδιαιτερότητα και την ένταση της έκρηξης του τοπικού προβλήματος. Το έλλειμμα πολιτικής και στρατηγικής των τοπικών ομάδων εξουσίας και διαχείρισης – ιδιαίτερα τα πρόσφατα χρόνια – είναι καταφανές γιατί είναι έλλειμμα τεράστιο . Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, είναι αποδεδειγμένες και οι προεκλογικές υποκρισίες θα ήταν καλό να πάρουν τέλος . Σημειώνω μάλιστα ότι η αναφορά σε «έλλειμμα πολιτικής» συνιστά μετριοπαθή χαρακτηρισμό γιατί θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί σε συνειδητή αντιδραστική – κατεδαφιστική πολιτική , τουλάχιστον εκ μέρους των δυνάμεων που εμείς ονομάζουμε μπλοκ εξουσίας .
Τα προβλήματα της Κέρκυρας είναι κυρίως προβλήματα κοινωνικής και οικονομικής δομής , είναι διαρθρωτικά, αφού αφορούν και τους τρείς οικονομικούς πυλώνες , είναι προβλήματα με έκταση και βάθος. Στις συνθήκες του Μνημονίου και της γενικότερης καπιταλιστικής κρίσης , στην ευρύτερη αρνητική κατάσταση του νησιού μας προστίθενται με ισχυρό τρόπο και τα παράγωγά της δηλ. η πτώση του βιοτικού επιπέδου , η ανεργία , η δυνατή πίεση που δέχονται η μικρομεσαία επιχείρηση και τα λεγόμενα ελεύθερα επαγγέλματα , η οικονομική ασφυξία που προκαλείται από την δραστική μείωση των κρατικών κοινωνικών δαπανών . Είναι λοιπόν – προφανώς – βάσιμο ότι το νησί μας βιώνει μία πραγματικότητα δύσκολη , οδυνηρή , με χαοτικά χαρακτηριστικά ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές .Πριν προχωρήσω σε ορισμένες εκτιμήσεις θεωρώ ότι πρέπει να επισημάνω την ανησυχητική για την τοπική μας κοινωνία διαρκή αύξηση των περιστατικών εγκληματικότητας και μαζί να κάνω μια υπόμνηση για αυτά τα όλο και περισσότερα παιδιά που αφήνουν την στερνή πνοή τους χτυπημένα από την ηρωίνη . Αυτά τα παιδιά και αυτές τις οικογένειες ..Όμως μέσα στο προεκλογικό άγχος των εκλογικών παρατάξεων ελάχιστες είναι οι αναφορές σε αυτά τα «γκρίζα» και θλιβερά «περιστατικά» και ακόμα πιο ελάχιστες κάποιες σχετικές προτάσεις και εκτιμήσεις . Προφανώς , στο πλαίσιο της εκλογικής «γιορτής της δημοκρατίας» με το κυνήγι της ψήφου και τον τζόγο των δημοσκοπήσεων να κυριαρχούν , τα πικρά και δυσάρεστα της κοινωνίας μας πάνε , κάπως , στην άκρη ..
Σχετικά με τις εκλογές και την πορεία προς αυτές :
1) Η διαδικασία ολόκληρη έχει πάρει μορφή οπερέτας . Η έλλειψη ουσιώδους προγραμματικού λόγου από το σύνολο των παρατάξεων είναι καταφανής . Φτάσαμε λίγες μέρες πριν τις κάλπες με ολοκληρωτική απουσία προγραμματικής αντιπαράθεσης , θέσεων , δεσμεύσεων , προτάσεων . Οι παρατάξεις απευθύνονται αποκλειστικά στο θυμικό και τα εξουσιαστικά ένστικτα των ψηφοφόρων ενώ ουσιαστικά επιχειρούν να αποσπάσουν «λευκή επιταγή» . Νομίζω ότι ο λαός πρέπει να αποδοκιμάσει αυτή τη πρακτική , αυτή τη διαδικασία .
Αυτή η περίεργη και υπόγεια προεκλογική περίοδος , καπελώθηκε (συνειδητά άραγε ; ) από ένα πρωτοφανή για την Κέρκυρα δημοσκοπικό καταιγισμό που μετέβαλλε τον πολιτικό αγώνα σε χρηματιστήριο αξιών και τις παρατάξεις σε απλές μετοχές . Αυτή την προφανή επιλογή του μπλοκ εξουσίας , να κατευθύνει τις εξελίξεις και να μετατρέψει τις εκλογές σε τηλεοπτικό – επικοινωνιακό θέαμα με τα τοπικά κανάλια και τις δημοσκοπικές εταιρείες σε επίκεντρο – επιδιαιτητή , αυτή την επιλογή δεν την καταδίκασαν οι παρατάξεις ( την αποδέχτηκαν) αλλά πρέπει να την αποδοκιμάσει ο λαός γιατί είναι επικίνδυνη και αντιδραστική και τώρα και στο μέλλον . Ο λαός οφείλει να ωριμάζει από τις εμπειρίες του, να αρνείται και να καταδικάζει τα στημένα σκηνικά .
2) Αίσθηση προκάλεσαν τα γεγονότα που αφορούν το τοπικό ΠΑΣΟΚ και τον αποκλεισμό της παράταξης του Χ. Σαρλή . Όλοι έσπευσαν να εκφράσουν την «λύπη» τους , ακόμα και η παράταξη των Δημάρχων και λοιπών «έμπειρων» αξιωματούχων!!. Θεωρώ ότι πίσω από το απρόσμενο γεγονός βρίσκεται μια συγκεκριμένη αιτία, πολιτική αιτία, και όχι κάποια συνωμοσιολογική θεωρία .Οι δυσκολίες και δυσπραγίες που εκφράστηκαν στο ψηφοδέλτιο Σαρλή είναι αποτέλεσμα σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις αντιφάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τις ισχυρές επιδράσεις του τοπικού μπλοκ εξουσίας εντός του κυβερνητικού κόμματος, τις παλινωδίες της κεντρικής – πρωτίστως – ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει καθαρά και έγκαιρα την επιλογή της στη Κέρκυρα . Οι δυσκολίες αυτές ενισχύθηκαν από το πολιτικό κλίμα που προκάλεσαν στο «επίσημο» ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές του Μνημονίου, επιτρέποντας στο πολιτικό σκέλος του μπλοκ εξουσίας σε Δήμο και Περιφέρεια να σπεκουλάρει δήθεν αντιμνημονιακά και ασύστολα λαϊκιστικά. Τέλος, οι προσπάθειες και απόπειρες της τοπικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να οριοθετηθεί σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα απέναντι στο μπλοκ εξουσίας και τους πολιτικούς – οικονομικούς και δημοσιογραφικούς εκφραστές του, υπήρξαν προσπάθειες άτολμες , μεσοβέζικες χωρίς ένταση και στόχευση, χωρίς πολιτικό πλαίσιο, χωρίς χρονική κλιμάκωση . Όλα τα παραπάνω εκτιμούμε ότι επέδρασαν ουσιαστικά στις εξελίξεις και αποτελούν στοιχεία ικανά για εξαγωγή συμπερασμάτων . Από όλο αυτό, απομένει η έκβαση στην πρόσφατη ένσταση του ψηφοδελτίου Σαρλή.
3) Θα περίμενε κανείς από τις αριστερές δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές την κλιμάκωση δράσεων και κινήσεων με βάση ένα – γερά και ορθολογικά δομημένο – προγραμματικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα συνέβαλε στην πολιτική – κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση και χειραφέτηση του λαού, ανεξάρτητα εκλογικού αποτελέσματος . Ένα πλαίσιο με θέσεις, δεσμεύσεις, ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό σκελετό. Δεν είδαμε τίποτε. Αντίθετα είδαμε πολλές παρουσίες στις τηλεοπτικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, αρκετό χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και μπόλικη επικοινωνιακή «χρήση» λαϊκών κινημάτων και αιτημάτων. Στο αντιδραστικό κέλυφος του τοπικού συστήματος δεν προκλήθηκε η παραμικρή ρωγμή .
Ο Κερκυραϊκός λαός, μια βδομάδα πριν τις κάλπες, παρακολουθεί αιφνιδιασμένος και προβληματισμένος, σίγουρα απαισιόδοξος , την απαξίωση αυτής της περίεργης εκλογικής διαδικασίας. Η λαϊκή διάθεση και επιθυμία για αντεπίθεση με το λαό ενεργό και πρωταγωνιστή, υπαρκτή και ισχυρή πριν λίγο καιρό, εξελίσσεται και εκφράζεται προβληματικά και με πλήρως ασαφές υπόβαθρο.
Οι κάλπες θα δώσουν ένα αποτέλεσμα. Όποιος και αν είναι ο «ευτυχισμένος» νικητής των εκλογών, στον πρώτο ή στο δεύτερο γύρο, ας θεωρήσουμε ότι γνωρίζει πως κρισιμότερος είναι ο τρίτος γύρος που αρχίζει την επομένη ημέρα των εκλογών. Στον τρίτο γύρο εμείς θα είμαστε παρόντες. Παρόντες θα είναι επίσης ο λαός και η νέα γενιά της Κέρκυρας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.