COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συνεντεύξεις Δημήτρη Δράκου στο περιοδικό ''ΕΠΑΘΛΟ'' & στην εφημερίδα ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ''

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του
Δ. Δράκου στο περιοδικό «Έπαθλο»

Πως θα περιγράφατε το γενικότερο πλαίσιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό, μέσα στο οποίο γίνονται οι Περιφερειακές Εκλογές;

Το πολιτικό, αλλά και οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο, τίθεται από την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η χώρα, μετά την άφιξη του ΔΝΤ και την επιβολή του Μνημονίου. Οι επιπτώσεις, είναι γνωστές. Εξαπολύονται απανωτές επιθέσεις στο εισόδημα κάθε ελληνικής οικογένειας, με μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων. Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται δραστικά. Ο τζίρος στην αγορά καταρρέει και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται μέρα με τη μέρα, με θύματα κυρίως νέους, γυναίκες και όσους είναι σε προχωρημένη εργασιακά ηλικία. Στην Πελοπόννησο μόνο, σε ένα χρόνο η ανεργία διπλασιάστηκε. Η Οικονομία μας πλήττεται από μία σφοδρή λαίλαπα και η Κοινωνία μας, σέρνεται βίαια σε μία πρωτοφανή οπισθοδρόμηση.
Το αυτοδιοικητικό πλαίσιο, προσδιορίζεται από την έλευση του «Καλλικράτη», ο οποίος αλλάζει το διοικητικό χάρτη της χώρας. Η αλλαγή ήταν απαραίτητη και την αντιμετωπίζουμε ως μία εξέλιξη καταρχήν θετική. Από την άλλη πλευρά, υπό τη μορφή που ψηφίστηκε το σχέδιο στη Βουλή, περιέχει αρκετές σοβαρές αδυναμίες. Και εν πάση περιπτώσει, δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στις προδιαγραφές εκείνης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την οποία εργαζόμασταν επί χρόνια όλοι οι αυτοδιοικητικοί, αφήνοντας τα κομματικά στην άκρη. Είναι γεγονός, ότι ο Καλλικράτης χαρακτηρίζεται από πολλές ασάφειες, αντιφάσεις και δυσλειτουργίες σε ότι αφορά το οργανωτικό σχέδιο που ορίζει για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Επίσης, αντί να εκχωρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, της μετακυλύει βάρη. Και τέλος, αντί να διαθέσει χρήματα για να καλυφθούν αυτά τα βάρη, περιορίζει δραστικά την χρηματοδότηση.

Πως ορίζουν αυτές οι δύο εξελίξεις το μέτρο των επιλογών που θα κάνει ο ψηφοφόρος σε αυτές τις εκλογές και ειδικά τις Περιφερειακές που έχουν και κάποιο πολιτικό χαρακτήρα;

Ξεκινώντας από το τελευταίο, θα πω ότι ο πολίτης θα λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι ψηφίζοντας τους υποψηφίους που στηρίζει η κυβέρνηση, στην ουσία, δίνει έγκριση στην πολιτική του Μνημονίου και ταυτόχρονα, πράσινο φως για τη συνέχισή της, ακόμη και σε σκληρότερη μορφή. Αυτό είναι περίπου και το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Ψηφίστε τους κυβερνητικούς υποψηφίους, για να συνεχίσουμε, είπε με δυο λέξεις. Θα παρασυρθεί ο πολίτης σε αυτό τον εκβιασμό; Ο οποίος οδηγεί σε γκρεμό; Είναι αδύνατον!
Από την άλλη πλευρά, είμαι πεπεισμένος ότι ο πολίτης θα δει ξεκάθαρα ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην πράξη, αλλά και να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές που ανοίγονται, χρειάζεται η εκλογή έμπειρων, δοκιμασμένων αυτοδιοικητικών στελεχών στις Περιφέρειες. Τέτοια στελέχη είναι τα δικά μας στο συνδυασμό ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, με πρώτους, τους Αντιπεριφερειάρχες μας. Ο νυν νομάρχης Νίκος Ταγαράς στην Κορινθία, ο νυν νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος στην Αργολίδα, ο νυν αντινομάρχης Παναγιώτης Φαρλέκας στη Λακωνία, ο νυν νομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος στη Μεσσηνία και ο Κώστας Μανδρώνης στην Αρκαδία, που είναι ο νεότερος στην ηλικία, αλλά στέλεχος της Αυτοδιοίκησης και ο ίδιος, ερχόμενος από το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, είναι οι άνθρωποι που πρόκειται να διοικήσουν με επιτυχία τις πέντε νέες Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, ενώ σε αυτό το εκλεκτό σύνολο στελεχών, έρχομαι να προσθέσω και τη δική πείρα, ως νομάρχης Μεσσηνίας για δεκατρία χρόνια και πρόεδρος των Ελλήνων νομαρχών στην ένωσή μας, την ΕΝΑΕ, τα τελευταία τέσσερα.

Πρακτικά, πως υπερβαίνουμε μέσω της Αυτοδιοίκησης την κρίση στην Οικονομία και στην Κοινωνία, στα χρώματα που μόλις την περιγράψατε;

Η πολιτική που ορίζει το ΔΝΤ και προθυμοποιείται να κάνει πράξη η κυβέρνηση, δημιουργεί μία ανακυκλούμενη ύφεση. Διότι έχει στείρα εισοδηματική και περιοριστική λογική και μηδενίζει τις ευκαιρίες και τα κίνητρα για παραγωγή πλούτου. Είναι μία πολιτική αδιέξοδη, γιατί είναι μία πολιτική, πρωτίστως αντιαναπτυξιακή. Και δημιουργεί ένα έκρυθμο κοινωνικό κλίμα, το οποίο, εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, καθώς δεν κινούμαστε στα αποστειρωμένα περιβάλλοντα στα οποία βρίσκονται απομονωμένοι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά ζούμε από κοινού με τον πολίτη, την ίδια ακριβώς καθημερινότητα, γι’ αυτό και είμαστε οι άμεσοι εκφραστές και εκπρόσωποί του.
Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, μοναδική απάντηση είναι η Ανάπτυξη. Η οποία, μπορεί να ‘ρθει μονάχα από τις Περιφέρειες. Αφενός, διότι οι Περιφέρειες είναι εκείνες που έχουν καθαρές αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές, καθώς το κέντρο μαστίζεται από έναν υδροκεφαλισμό που παραλύει τα πάντα. Και αφετέρου, διότι έχει αποδειχτεί ότι το κεντρικό κράτος δεν διαθέτει ούτε την ευφυΐα, ούτε την φαντασία, ούτε το βεληνεκές, να δει αυτές τις δυνατότητες και τις προοπτικές και να τις αξιοποιήσει. Πως επιβεβαιώνεται αυτό; Από το γεγονός, ότι το κεντρικό κράτος ορίζει συνεχώς λάθος στοχεύσεις και επιβάλλει λάθος προτεραιότητες αναφορικά με την Ανάπτυξη καθεμιάς εκ των Περιφερειών ξεχωριστά, ή της Ελληνικής Περιφέρειας στο σύνολό της. Με αποτέλεσμα να χάνεται χρήμα, δικό μας και ευρωπαϊκό, να χάνεται χρόνος, που δύσκολα αναπληρώνεται και η πρόοδος, να μην είναι ποτέ σύμφωνη με τις προσδοκίες. Τις ρεαλιστικές προσδοκίες τονίζω!

Πως θα επιδιώξετε εσείς την ανάπτυξη; Αρχίζοντας από την Οικονομία της Πελοποννήσου.

Για μας, ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σημαίνει Οικονομική Ανάπτυξη.
Ως Περιφερειακή Διοίκηση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με συνέχεια και συνέπεια τους πόρους που μας αναλογούν από τα κρατικά ταμεία, πιέζοντας παράλληλα για ένα νέο κοινοτικό πακέτο το οποίο και εμείς και οι άλλες περιφέρειες, έχουμε ανάγκη. Παράλληλα, θα βρούμε νέους πόρους από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο.
Η Περιφέρεια μας διαθέτει ανθρώπους ικανούς, πλούτο φυσικών πόρων, ποιοτικά προϊόντα πέραν κάθε σύγκρισης, πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Όλα αυτά, έχουμε το σχέδιο να τα συνθέσουμε σε ένα αναπτυξιακό master plan, που θα προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της Οικονομίας μας, με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, την -αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την αλιεία- και τον τουρισμό, αλλά με ολοκληρωμένα πλαίσια δράσεων και στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες.
Στόχος μας να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε σύγχρονες επιχειρηματικές μονάδες, να μπορέσουμε να παράγουμε πλούτο, έσοδα, να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τότε θα μιλάμε για μία Πελοπόννησο της άνθησης και της ευημερίας. Μία Πελοπόννησο πρωτοπόρα, ανάμεσα στις ελληνικές, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Να σταθούμε λίγο στους επιμέρους τομείς της Οικονομίας της Πελοποννήσου, για να μας αναφέρετε ποιες είναι συγκεκριμένα οι προτάσεις σας;

Θα σας δώσω τις προτάσεις μας, υπό τη μορφή τίτλων, ελλείψει χώρου. Μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας www.ddrakos.gr
Για τα αγροτικά: Τοπικό σήμα πιστοποίησης για τα προϊόντα μας, ενίσχυση των έργων εγγείων βελτιώσεων, κίνητρα και στήριξη σε νέους τύπους παραγωγών, δημιουργία οργανισμού προβολής αγροτικών προϊόντων, σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τις αγορές, δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης Αγροτών, δημοπρατήρια προϊόντων ανά νομό.
Για τον τουρισμό: προώθηση της Πελοποννήσου ως προορισμού, με ένα κεντρικό πλάνο προβολής του προϊόντος που συνολικά προσφέρει, επέκταση της περιόδου σε δώδεκα μήνες και σε όλη την έκταση της Περιφέρειας, με ενίσχυση της πολυθεματικότητας. Επίσης, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, διαμόρφωση θεματικών ιστορικών τοπίων, φροντίδα των μνημείων, των κάστρων, των μουσείων, των μοναστηριών. Βελτίωση των τουριστικών υποδομών και καθιέρωση δείκτη ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου τουριστικής υπηρεσίας, ούτως ώστε όταν έρχεται στην Πελοπόννησο ο επισκέπτης, Έλληνας και ξένος, να γνωρίζει προκαταβολικά τι δικαιούται να περιμένει.
Για τις υποδομές, σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, συντήρηση, βελτίωση και επέκταση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, που είναι το δίκτυο της καθημερινότητας πάνω στην οποία κινείται κάθε Πελοποννήσιος, καθιέρωση σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο, θα διεκδικήσουμε και θα επιβάλλουμε, διερεύνηση των δυνατοτήτων για ενίσχυση της πρόσβασης από αέρος και ενίσχυση των θαλασσίων συγκοινωνιών και των λιμένων. Για το εμπόριο, καθιέρωση διαμετακομιστικών, εμπορευματικών σταθμών σε στρατηγικά σημεία των κεντρικών αξόνων, για να διασφαλίζεται η ταχύτητα στη διακίνηση προϊόντων και η τήρηση των τιμών σε αποδεκτά ύψη.
Σε ότι αφορά την προστασία και τόνωση της επιχειρηματικότητας, θα έχουμε σταθερότητα στις πράξεις Διοίκησης και ενιαία εικόνα της σε ολόκληρη την Περιφέρεια, Κέντρο Επιχειρηματικότητας με εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών, απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, ενίσχυση των νέων τεχνολογιών, θέσπιση κανόνων του επιχειρείν εντός της Περιφέρειας για ίση πρόσβαση, ίσες ευκαιρίες, ίση αντιμετώπιση κάθε επιχειρηματία, διεκδίκηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, διεκδίκηση αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου για μεγαλύτερες δυνατότητες αυτονομίας στην Περιφέρεια, προσέλκυση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων σε βραχύ χρόνο.

Αναφορικά με το περιβάλλον, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Ποιες είναι εκεί οι προτάσεις σας;

ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σημαίνει Περιβαλλοντική Ανάπτυξη.
Το περιβάλλον είναι ανάπτυξη, είναι πόρος ζωής και δημιουργίας. Στόχος και προτεραιότητα μας, ως Περιφερειακή Διοίκηση είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση του πολίτη με το περιβάλλον που ζει. Να αναδείξουμε τη φροντίδα για το περιβάλλον σε διαδικασία αναπτυξιακή, που θα δημιουργεί πλούτο και θα βελτιώνει τη ζωή μας.
Δίνουμε βάρος στην ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, με σχέδιο πρώτης προτεραιότητας για να λυθεί οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με οικολογική διαχείριση και ανακύκλωση, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δράσεις και έργα για την προστασία της παραλιακής ζώνης, του υδάτινου δυναμικού, των εδαφών, των φυσικών οικοσυστημάτων και του δασικού πλούτου, με διαμόρφωση ενιαίου χωρικού προτύπου που θα βάζει τέλος στη χωροταξική αναρχία, με επενδύσεις σε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές πολιτικής προστασίας.
Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεσμεύομαι προσωπικά για αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχεδίου στο οποίο θα καταλήξουν τα επιστημονικά σχέδια και οι προτάσεις, αφότου περάσουν μέσα από μία χρονικά προσδιορισμένη ως προς το πέρας της, δημόσια διαβούλευση.

Έχετε καταρτίσει και κάποια δέσμη πολιτικών προτάσεων σε ότι αφορά και στο επίπεδο της λεγόμενης Κοινωνικής Πολιτικής;

Φυσικά, γιατί για μας, ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σημαίνει και Κοινωνική Ανάπτυξη. Σας αναφέρω επιγραμματικά τι σχέδιο εφαρμόζουμε ως νέα Αιρετή Περιφέρεια, με την αρχή του νέου χρόνου:
Επενδύουμε οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους σε μια κοινωνία πολιτών που θα λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, που θα δημιουργεί ευκαιρίες ισότιμα για όλους, που θα ενσωματώνει τους νόμιμους μετανάστες κάτω από τα ιδεώδη και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
Στοχεύουμε στην πρόληψη της παραβατικότητας μέσα από αναπτυξιακές δράσεις, παράλληλα όμως αναπτύσσουμε ευέλικτες δομές προστασίας του πολίτη, που επεμβαίνουν άμεσα, εφαρμόζουν τους νόμους και ανακουφίζουν πολίτες και επισκέπτες.
Εξασφαλίζουμε σε όλους πρόσβαση σε ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας με αναβαθμισμένες, σύγχρονες και σωστά στελεχωμένες μονάδες περίθαλψης.
Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τις διαθέσιμες υποδομές παρέχοντας πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας και αναδεικνύοντας την Πελοπόννησο σε Περιφέρεια Έρευνας και Τεχνολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναδιοργανώνουμε τις διοικητικές μας δομές της περιφέρειας με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη από τη δημόσια διοίκηση.
Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πετυχαίνουμε όμως και κάτι ακόμα σημαντικό, δίνουμε τη δυνατότητα στον νέο Πελοποννήσιο να ζει και να κινείται σε ένα διεθνές περιβάλλον γνώσης και πληροφορίας, να εμπλουτίζει την τεχνογνωσία του χωρίς να χρειάζεται να φύγει από τον τόπο του.
Τέλος, κάνουμε την Περιφέρεια ανοικτό σπίτι για κάθε Πελοποννήσιο και κάθε Πελοποννήσια, και ρίχνουμε τα τείχη των κάστρων της απροσπέλαστης εξουσίας. Αυτό, αποτελεί την κορυφαία μας δέσμευση. Είναι ένα μέτρο ήθους και αξιών που καθιερώνουμε στη σχέση της Περιφέρειας με το λαό της Πελοποννήσου.

Ως επίλογο, τι θα είχατε να πείτε ως συνολικό μήνυμα στους Πελοποννησίους;

Να εμπιστευτούν την πείρα και τη γνώση μας στην Αυτοδιοίκηση. Με αυτές θα χτίσουμε τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ. Να εμπιστευτούν, την συνέπειά μας σε αρχές και αξίες, που δεν μας επέτρεψαν ποτέ να ακολουθήσουμε αταίριαστες πολιτικές διαδρομές, ούτε και να παίξουμε αποπροσανατολιστικά παιχνίδια, περιφέροντας ψέματα περί δήθεν ανεξαρτησίας, ενώ υπάρχει κομματική στήριξη. Με αυτό το ήθος, θα χτίσουμε τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ. Να εμπιστευτούν τη μεγάλη αγκαλιά που ανοίγουμε σε όλες τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες, για να βαδίσουμε, δίχως διαχωρισμούς και διακρίσεις, σε μία πορεία Ανάπτυξης της Πελοποννήσου. Μαζί, όλοι, θα χτίσουμε το Αύριο του Τόπου μας. Μαζί θα δημιουργήσουμε τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (30/10/2010)
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από την κοινωνία; Πως αξιολογείτε το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός «ΠΑΣΟΚ ή εκλογές»;

Η κοινωνία μας ζει σε εποχή έντονης ανασφάλειας. Όπου και αν πήγα στην Πελοπόννησο, εδώ και τρεις μήνες, πόλη η χωριό, παντού οι πολίτες φοβούνται ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες, ακόμη πιο σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα φόβο, που επιβεβαιώθηκε από το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη. Ο πολίτης όμως δεν ξεγελιέται, ούτε και σύρεται σε εκβιασμούς. Αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις λάθος επιλογές της και ότι πλέον, οι σχεδιασμοί στα υπουργικά γραφεία, αφορούν όχι στη διάσωση της Οικονομίας, αλλά στο στην ανάσχεση του κύματος λαϊκής δυσαρέσκειας που πρόκειται να εκδηλωθεί στην κάλπη στης 7ης Νοεμβρίου. Με άλλα λόγια, στόχος της κυβέρνησης είναι να τραβήξει το λαό μέσα στη δική της πολιτική και επικοινωνιακή περιδίνηση, καθιστώντας τον, μέρος του προβλήματος. Ο λαός θα σταθεί όρθιος όμως και θα στείλει μήνυμα ενάντια στην πολιτική της οικονομικής ασφυξίας και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Ταυτόχρονα, θα στείλει μήνυμα υπέρ μίας άλλης πολιτικής. Μίας πολιτικής με ξεκάθαρα αναπτυξιακή κατεύθυνση, σαν αυτή που προτείνουμε εμείς στο συνδυασμό ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προοιωνίζουν ντέρμπι. Προβληματίζεστε;

Μοναδική μας έγνοια είναι να πιάσουμε στην Περιφέρεια δουλειά από το νέο χρόνο και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα δώσουν ανάσα στον πολίτη και προοπτική στον τόπο. Αυτή η αναμέτρηση, δεν αποτελεί για μένα στοίχημα προσωπικής φιλοδοξίας, πόσο μάλλον ματαιοδοξίας. Η προσπάθειά του συνδυασμού μας στηρίζεται σε μία ισχυρή βάση συλλογικότητας και προτάσσει ένα συνολικό όραμα για την Πελοπόννησο που εγγυάται την ανάπτυξη σε τρία εξίσου σημαντικά επίπεδα, οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό. Με μία Δυνατή Ομάδα στελεχών, με πρώτους τους πέντε Αντιπεριφερειάρχες μας, Νίκο Ταγαρά στην Κορινθία, Βασίλη Σωτηρόπουλο στην Αργολίδα, Παναγιώτη Φαρλέκα στην Λακωνία, Σωτήρη Παναγιωτόπουλο στην Μεσσηνία και Κώστα Μανδρώνη στην Αρκαδία, με μία ομάδα περιφερειακών συμβούλων που διακρίνονται για την πείρα και τη γνώση τους στα αυτοδιοικητικά, αλλά πάνω απ’ όλα, με τη στήριξη και συμμετοχή του λαού, που εκδηλώνεται με αυθορμητισμό σε κάθε στάση των περιοδειών μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

Τελικά έχει ακυρωθεί το αυτοδιοικητικό περιεχόμενο των εκλογών του Νοεμβρίου; Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι με δική σας ευθύνη φτάσαμε να ψηφίζουμε με όρους εθνικών εκλογών.

Καταρχήν, η Αυτοδιοίκηση είναι ένας κατεξοχήν πολιτικός χώρος. Παράλληλα όμως, ο συνδυασμός μας έχει καθαρά αυτοδιοικητική ταυτότητα. Σας είπα πριν ότι οι Αντιπεριφερειάρχες και οι σύμβουλοί μας, είναι πρόσωπα αναγνωρισμένα στην Αυτοδιοίκηση. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ακόμη και η δική μου παρουσία ως επικεφαλής, με την πείρα μου ως νομάρχη Μεσσηνίας επί δεκατρία χρόνια και προέδρου της ένωσης των Ελλήνων νομαρχών τα τελευταία τέσσερα, πιστοποιεί ότι η καρδιά μας χτυπά αυτοδιοικητικά. Εμείς μιλάμε πρωτίστως για την Πελοπόννησο και για την Αυτοδιοίκηση. Άλλοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να συσκοτίσουν την κατάσταση, είτε καλλιεργώντας εκβιαστικά ψευδοδιλήμματα σαν εκείνα που ακούσαμε στη διακαναλική, είτε κάνοντας χρήση Δούρειων Ίππων, όπως είναι η υποψηφιότητα του αντιπάλου μας κ. Τατούλη, προκειμένου να ποδηγετήσουν την Αυτοδιοίκηση, σε μία κρίσιμη για ολόκληρη την Κοινωνία περίοδο. Καταλαβαίνετε φυσικά, ότι λόγω της άμεσης σύνδεσης Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας, όταν ποδηγετείς την πρώτη, άμεσα, ποδηγετείς και τη δεύτερη.

Πιστεύετε ότι η αντιμνημονιακή σημαία με την οποία καταβαίνει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας;

Όφελος της Κοινωνίας, και χρέος δικό μας είναι να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τις συμπληγάδες της βαθιάς ύφεσης. Γι’ αυτό και ο δικός μας συνδυασμός λέει όχι στη μιζέρια και την κακοδαιμονία που φέρνει το μνημόνιο και ναι στην Ανάπτυξη και την Πρόοδο. Ιδιαίτερα δε για την Πελοπόννησο, είναι πολύ κρίσιμο να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στη βάση της προώθησης μίας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με οφέλη για όλους.

Πρόσφατα η κα. Πιπιλή χαρακτήρισε τον κ. Τατούλη ως «κήνσορα» της πολιτικής, κατηγορώντας τον ευθέως ότι ο ίδιος έχει φροντίσει να κάνει χρήση όλων των ευνοϊκών νόμων, με αποτέλεσμα να πληρώνετε από δύο μισθοδοσίες. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Ο κ. Τατούλης βρέθηκε εγκλωβισμένος μέσα στη δική του παγίδα, εκείνη της περιφερόμενης ηθικολογίας. Του είναι πολύ εύκολο να υποστηρίζει το Μνημόνιο, το κόψιμο των συντάξεων και τη μείωση των εισοδημάτων, όταν ο ίδιος έχει φροντίσει να παίρνει μία σύνταξη και έναν παχυλό μισθό, κάνοντας χρήση συντεχνιακών νόμων, κινούμενος ουσιαστικά στα όρια της νομιμότητας. Αν μη τι άλλο, οι προσωπικές επιλογές του κυβερνητικού υποψηφίου, είναι υποκριτικές και θα κριθεί και γι’ αυτό από τους Πελοποννησίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.