Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Κοσμοσυρροή απ' όλη την Πελοπόννησο στην ομιλία του Πέτρου Τατούλη στην Τρίπολη

Με ιδιαίτερη επιτυχία και εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή πολιτών από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης του Συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, από τον επικεφαλής του συνδυασμού, υποψήφιο περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη. Της παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης προηγήθηκαν εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες του Πέτρου Τατούλη κ.κ.: Τρύφωνα Κολλίντζα, καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Σκουτέλη, ιατρού νεφρολόγου, Ντίνου Μακρόπουλος, Διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Θρασύβουλου Μανιού, αναπληρωτή καθηγητής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης.
"Εργαζόμαστε ήδη για την επόμενη μέρα, μια ομάδα επιστημόνων, τεχνοκρατών και επαγγελματιών, που συνέβαλαν σε αυτό το σχέδιο" ξεκαθάρισε προς τους ακροατές με την έναρξη της ομιλίας του ο Πέτρος Τατούλης καταθέτοντας το Σχέδιο Δράσης το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε " δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο κείμενο, σαν κι αυτά που γράφουν επαγγελματίες του είδους, αλλά έχουμε αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις, έχουμε κοστολογήσει και καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας συγκεκριμένες, ξεκάθαρες λύσεις και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα".
"Με ξέρετε και σας ξέρω καλά" συνέχισε ο υποψήφιος περιφερειάρχη αναφερόμενος στην πορεία του και συνέχισε: "Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη σταθερή μου πορεία, την ανυποχώρητή μου στάση σε ζητήματα αρχών και ιδεών, τις ισότιμες, ακομμάτιστες σχέσεις που για χρόνια μαζί δημιουργήσαμε. Ξέρετε ότι εγώ, εσείς, εμείς ποτέ δεν αλλάξαμε. Εμείς, καταφέραμε να κάνουμε εδώ και καιρό τη μεγάλη υπέρβαση, χτίζοντας πάνω σε στιβαρές ανιδιοτελείς και διαπροσωπικές βάσεις μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που αναπτύξαμε."
Στη συνέχεια και πριν ξεκινήσει την αναλυτική παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης κάλεσε "σε στράτευση τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και των πέντε νομών της περιφέρειας", ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας αναφέροντας: "Στις 7 Νοεμβρίου θα βιώσουμε μια πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση. Πρωτόγνωρη γιατί αφορά ένα νέο θεσμό, τον «Καλλικράτη», κυρίως όμως γιατί γίνεται εν μέσω μιας κρίσης, που όμοια της δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ ως χώρα μετά την μεταπολίτευση. Μια κρίση που ξεσκέπασε την γύμνια του Πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Μια κρίση που μας φέρνει όλους μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα."
Επεκτείνοντας την σκέψη του αυτή ο Πέτρος Τατούλης έκανε μια προβολή της κρίσης στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στην τομή που αποτελεί για αυτήν ο νόμος "Καλλικράτης" αναφέροντας: "Γενικότερα, σε κάθε κοινωνική οργάνωση πρέπει να εμφανιστούν πρώτα τα εκφυλιστικά φαινόμενα , προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργηθούν και τα αντισώματά τους. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Νέα Εποχή. Το πρώτο στάδιο του αυτοδιοικητικού εγχειρήματος έκλεισε τον κύκλο του. Σήμερα έχουμε πια δημιουργήσει τα αντισώματα για να καταπολεμήσουμε και τις τοπικές μας ασθένειες. Με απλά λόγια. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση, παρόμοια με αυτήν που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος. Να θεραπεύσουν το παλιό και άρρωστο. Να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Να δώσουν προοπτική ευημερίας στον τόπο τους."
Δίνοντας ένα έντονο χαρακτήρα αισιοδοξίας αναφέρθηκε στην ανεξάρτητη πρωτοβουλία του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" λέγοντας:
"Σήμερα που η κρίση ξεθώριασε τα πολιτικά κλισέ, που τα κομματικά παιχνίδια είναι παρωχημένα και αποκρουστικά, δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία.
Πρωτοβουλία που βρήκε αφετηρία στους πολίτες και μετά εκφράστηκε πολιτικά. Και αυτό εγγυάται και την επιτυχία της. Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία.
Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα.
Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται.
Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες. Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας." και προσέθεσε:
Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στην Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Πάντως, την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή συνέπεια, που όλοι βιώνουμε. Δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος.
Σήμερα, ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Διλήμματα που τίθενται ευκαιριακά, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, δεν είναι απλώς ανόητες σοφιστείες. Είναι επικίνδυνες παλαιοκομματικές πρακτικές, με τις οποίες διαχρονικά συγκρούστηκα. Και είναι πολύ πιο επικίνδυνες σήμερα σ’ αυτές τις συνθήκες.
Είναι επικίνδυνες γιατί εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο, μπροστά στο πρόβλημα. Αδιαφορούν για το κόστος μπροστά στην κομματική σκοπιμότητα. Αυτές οι πρακτικές όμως μας οδήγησαν εδώ. Αυτές τις πρακτικές πρέπει να αποβάλουμε. Κάποιοι αρκούνται στο να δηλώνουν αυτοδιοικητικοί. Ξεχνώντας ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες μάχονταν ενάντια στον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να τον καταγγέλλουν με σφοδρότητα. Πώς είναι δυνατόν όταν δεν τον πιστεύουν, να τον υπηρετήσουν; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να περιμένουμε από αυτούς αποτέλεσμα;"
Συνεχίζοντας ο Πέτρος Τατούλης αντιπαρέβαλε την ελπίδα και την προοπτική που η πρόταση του συνδυασμού 'Νεα Πελοπόννησος" θέτει στο Σχέδιο Δράσης:
"Εμείς, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας. Στη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε/ αυτόνομη/ Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, ένα μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες. Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο. Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται σημαντική τεχνογνωσία και συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.
Εμείς, στη «Νέα Πελοπόννησο», εργαστήκαμε και συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο. Η Πελοπόννησος ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια."
Στο σημείο αυτό ο υποψήφιος περιφερειάρχης περιέγραψε το τοπίο εφαρμογής του "Καλλικράτη" και την δυναμική του συνδυασμού στην διεκδίκηση αποτελεσματικής και αποδοτικής εφαρμογής του:
"Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Και θα τις εξαντλήσουμε. Χρηματοδοτικά Εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμιά Ελληνική Περιφέρεια θα αποτελέσουν πηγή άντλησης κεφαλαίων.
Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική.
Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα;
Τρίτον, επειδή εμείς στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης.
Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου. "
Με το μήνυμα " Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ" ο Πέτρος Τατούλης στην συνέχεια της ομιλίας του ζήτησε την συστράτευση των πολιτών" Σε αυτό το εγχείρημα σας θέλουμε συμμέτοχους. Την πρόταση μας για τη Νέα Πελοπόννησο την παρουσιάζουμε δημόσια. Κι αυτό είναι βασική πολιτική μας επιλογή.
Θέλουμε να κριθούμε στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης, που καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας, αλλά και μετά , την ώρα της δουλειάς, της υλοποίησης και του αποτελέσματος. Η προσωπική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή. Αυτή η ιστορία είναι για εμένα και η μεγάλη μου ευθύνη για το κοινό μας αύριο.
Ένα αύριο για εσάς συμπολίτες μου, που θα είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου υπόσχεση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του ελληνικού λαού.
Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές. Πάντα πίστευα σε μια ισότιμη σχέση με τον Πολίτη. Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος.
Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο." και συνέχισε " Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Οι εποχές που αρκούσε ο καπάτσος πολιτικάντης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια, επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία.
Τα διλήμματα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια.
Είναι ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι στο μνημόνιο». Για να μην πω, απόπειρα πολιτικής απάτης. Για εμάς το δίλημμα είναι «ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος»; «Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»; «Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»; «Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;
Τελικά πού θέλουμε να πάμε «μπροστά ή πίσω»; Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε.
Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε τη Νέα Πελοπόννησο, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως.
Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…
Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο.
Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών. Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.
Καταλήγοντας ο Πέτρος Τατούλης μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών: "Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ παράδειγμα για την ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ." ανέφερε μέσα σε χειροκροτήματα από τους παρισταμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.