COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΞΙΑ"

Πιστεύετε ότι υπάρχει «δράκος» στην πορεία σας για την Περιφέρεια;

Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι παρότι ως παιδί μου άρεσαν οι ήρωες των παραμυθιών, ο κόσμος σήμερα δεν θέλει ούτε παραμυθάδες, ούτε παραμύθια. Οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι τόσο μεγάλες και πολύπλοκες, -γεγονός που θα ενταθεί από τις αδυναμίες του «Καλλικράτη»,- που μόνο με σοβαρότητα, σχέδιο και πολύ δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ναι υπάρχει «Δράκος», έτοιμος να παλέψει και να συγκρουστεί για όλα όσα αξίζει ο τόπος μας.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι δεν είστε τηλεοπτικά αναγνωρίσιμος και ότι θα χρειαζόταν μία πιο «επώνυμη» επιλογή εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας;

Δεν πιστεύω ότι το πολιτικό έργο καθενός αποτιμάται με τη συμμετοχή του στα μερίδια τηλεθέασης. Αν το πίστευα αυτό, δεν θα ήμουν νυχθημερόν στο γραφείο μου, θα ήμουν στην Αθήνα και ειδικότερα στη γνωστή Πλατεία, κάνοντας δημόσιες σχέσεις. Η δική μου αντίληψη για την πολιτική είναι διαφορετική: να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός απέναντι στους συμπολίτες μου. Με αυτές τις αρχές πορεύομαι εδώ και δεκαπέντε χρόνια στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, με αυτές τις αξίες υπηρετώ τη Μεσσηνία ως νομάρχης της επί δεκατρία χρόνια και την Ένωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ως πρόεδρός της τα τελευταία τέσσερα και δεν σκοπεύω να το αλλάξω. Ειδικά τώρα, που οι νέες αρμοδιότητες της Περιφέρειας μπορούν υπό προϋποθέσεις να γίνουν ανάχωμα απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου.

Νιώθετε ότι κάποιοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σας στηρίζουν όσο θα έπρεπε;

Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όλοι είμαστε στρατευμένοι και προσηλωμένοι στον κοινό στόχο.

Αυτές οι εκλογές τελικά τι είναι, πολιτικές ή αυτοδιοικητικές;

Αυτοδιοικητικές με πολιτικό περιεχόμενο. Είναι εκ των πραγμάτων αυτοδιοικητικές, γιατί το αντικείμενο των εκλογών έχει να κάνει με την άμεση καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας. Συνεπώς, η κοινωνία συνυπολογίζει την εμπειρία, τις θέσεις και τα μετρήσιμα αποτελέσματα του καθενός. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν μπορείς να κρυφτείς. Όλοι ξέρουν τη διαδρομή ενός εκάστου, την «κληρονομιά» που κουβαλάει στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν παύει να έχει και ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ειδικά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους, εκτιμώ ότι αυτές οι εκλογές μπορούν να παίξουν το ρόλο του καταλύτη. Ήρθε η ώρα να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η κοινωνία δεν έχει ούτε άλλες αντοχές, ούτε άλλες ενοχές του τύπου «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Ο Τατούλης τελικά είναι εχθρός;

Ο κ. Τατούλης είναι ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητά του είναι πολιτικά τοποθετημένη και ως τέτοια θα κριθεί. Ταυτόχρονα, ο κ. Τατούλης φέρνει την αοριστολογία ως τρόπο διατύπωσης πάνω στα θέματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα και σίγουρα, μείζονα και καυτά. Και εκεί, πιστεύω ότι οι εντυπώσεις που προκαλεί είναι καταρχήν αρνητικές. Θα τον αφήσουμε να διατυπώσει την αυτοδιοικητική του πρόταση, αν διαθέτει, και θα κριθεί από το λαό.

Τόσες πολλές διαφορές με έναν άνθρωπο που μέχρι πρότινος ήσασταν στον ίδιο πολιτικό χώρο….

Είχα πάντα σαφή και συγκεκριμένη θεσμική στάση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπως και συνεπή στάση σε παραταξιακό. Αυτά τα δύο γεγονότα καθορίζουν και την κόκκινη γραμμή που με χωρίζει με τον αντίπαλό μου.


Οι αρχικές δημοσκοπήσεις σας εμφάνιζαν σε μεγάλη απόσταση από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι έχει κλείσει αυτή η ψαλίδα;

Οι δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεστε ήταν πολύ πρόωρες, ουσιαστικά δύο και τρεις μήνες πριν. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, το πρόγραμμα των συνδυασμών, η κατεξοχήν δηλαδή πλατφόρμα βάσει της οποίας οι πολίτες αξιολογούν θέσεις και προτάσεις. Η πραγματική δημοσκόπηση θα είναι την ημέρα των εκλογών που θα είναι ημέρα των πολιτών. Παίρνω θετικά μηνύματα και είμαι απόλυτα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Στην πολιτική πορεύεστε με τη φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»;

Όπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα στη ζωή που έχουν διάρκεια και συνέπεια μέσα στο χρόνο, έτσι και στην πολιτική δεν μπορείς να πορεύεσαι με μόνο γνώμονα το κέρδος. Ειδικά στη σημερινή εποχή όπου η απληστία και ο καιροσκοπισμός περισσεύουν αλλά και ενοχλούν, αυτοί οι οποίοι θα ξεχωρίσουν είναι αυτοί που υπηρετούν αρχές και αξίες.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Πελοπόννησο;

Μαζί με τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες μας, Νίκο Ταγαρά στην Κορινθία, Βασίλη Σωτηρόπουλο στην Αργολίδα, Σωτήρη Παναγιωτόπουλο στη Μεσσηνία, Παναγιώτη Φαρλέκα στη Λακωνία και Κώστα Μανδρώνη στην Αρκαδία, που είναι και έμπειροι και κοινωνικά καταξιωμένοι, προτείνουμε στους Πελοποννήσιους ένα συγκεκριμένο, στοχευμένο πρόγραμμα για κάθε νομό ξεχωριστά και για την Πελοπόννησο ως σύνολο. Γιατί την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας πρέπει να τη δούμε συνολικά, μόνο έτσι θα αναδείξουμε και θα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Με σημείο αιχμής, την οικονομική ανάπτυξη, τη σύγχρονη αγροτική και τουριστική οικονομία, τις σύγχρονες υποδομές που σέβονται την αειφορία του περιβάλλοντος και την κοινωνική αλληλεγγύη. Παρουσιάζουμε στους Πελοποννήσιους ένα δυνατό πρόγραμμα, για να κάνουμε την Πελοπόννησο Δυνατή. Και σ’ αυτό δεσμεύομαι προσωπικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.