COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΔΕ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡEΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ


Φίλες και φίλοι
Με τον «Καλλικράτη» και την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η Ελλάδα εισέρχεται σε μια καινούργια εποχή. Στην εποχή της πολιτικής ανασυγκρότησης του κράτους και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της κοινωνίας της. Ο νέος θεσμός της Περιφέρειας -σε συνδυασμό με τις συνενώσεις των δήμων- φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετώπιζαν το πρώτο και πιο άμεσο επίπεδο πολιτικής λειτουργίας. Την αυτοδιοίκηση.
1. Ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, ως μεταρρύθμιση και ως προοπτική, είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στην Κορινθία και την Πελοπόννησο. Γιατί το σημαντικότερο πλεονέκτημα της νέας αρχιτεκτονικής είναι η αναπτυξιακή της προοπτική. Η συγκρότηση και λειτουργική αυτοδυναμία των νέων οργανισμών, τούς καθιστά ικανούς να διευκολύνουν, να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών. Να καταστούν βασικός συντελεστής της τοπικής ανάπτυξης.
2. Η μεταρρύθμιση έρχεται σε μία εποχή μεγάλων ανατροπών στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως η εργασία, η ασφάλιση, η κοινωνική μέριμνα έχουν συνθλιβεί στις μυλόπετρες της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Περιφέρεια φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν νέο, αλλά και παράλληλο ρόλο, δίπλα στην πολιτεία και το κράτος. Ενισχύοντας τους θεσμούς της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, διαμορφώνοντας υποδομές που θα ενισχύσουν την συλλογική προσπάθεια για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να μεταβληθεί στο «απάγκιο» της δοκιμαζόμενης κοινωνίας από την μπόρα της οικονομικής κρίσης.
3. Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Πέτρου Τατούλη σε ένα μεγάλο και ιστορικό στοίχημα. Ο Πέτρος Τατούλης διαθέτει εκείνη την προσωπικότητα που είναι ικανή να υλοποιήσει ένα καινοτόμο εγχείρημα: την σύνθεση υγιών δυνάμεων με διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές αναφορές, κάτω από ένα κοινό όραμα. Μία Νέα Πελοπόννησο, ικανή να αποτελέσει πιλοτικό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και έναν θεσμό που θα είναι σημείο αναφοράς των μελλοντικών εξελίξεων.
4. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να εργαστούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες για να στήσουμε αυτό τον θεσμό πάνω σε στέρεες βάσεις, ώστε να δουλέψει επ’ ωφελεία του πολίτη. Να αναδιαρθρώσουμε τις υπηρεσίες. Να κάνουμε κανόνα -και όχι εξαίρεση- τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη – θεσμών της πολιτείας. Να περιορίσουμε την σπατάλη σε δαπάνες που δεν επιστρέφουν στον πολίτη. Να καινοτομήσουμε σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες, με σημείο αιχμής τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια και την πράσινη οικονομία, για την Πελοπόννησο της αειφορίας. Να προωθήσουμε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και μια νέα κοινωνική συμφωνία για το αύριο, που θα ανατρέψει την πραγματικότητα του διογκωμένου γραφειοκρατικού κράτους. Να κλείσουμε επιτέλους τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών.
5. Η Κορινθία τα τελευταία χρόνια βιώνει την υπανάπτυξη και την αποτελμάτωση. Βαδίζει χωρίς σχέδιο για το που θέλει να πάει και –κυρίως- πώς θα φτάσει εκεί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν νομό προικισμένο από την φύση του, με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι η τελευταία ευκαιρία για να πετύχουμε εκεί όπου η κατεστημένη Νομαρχιακή ηγεσία απέτυχε επί πολλά χρόνια.
Αυτή τη στιγμή η Κορινθία και η Πελοπόννησος χρειάζονται μια οραματική ηγεσία στην οποία θα μπορέσουμε να ακουμπήσουμε τις προσδοκίες και το μέλλον μας. Χρειάζεται μια «σφιχτή» και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Χρειάζεται νέο κώδικα αρχών και αξιών και νέα ηθική συμπεριφορά από τους ταγούς του δημόσιου βίου. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Χρειάζεται παραγωγή νέου πλούτου και δίκαιη διανομή του. Χρειάζεται πολιτική συναίνεση και νέα κοινωνική συμφωνία. Χρειάζονται νέοι κανόνες θεσμικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός πολιτικός είχε τονίσει παλαιότερα ότι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης θα πάνε μπροστά, μόνο εάν οι ηγέτες τους έχουν φτερά. Σας καλώ να πετάξουμε μαζί. Για μια Νέα Πελοπόννησο. Για μια Νέα Κορινθία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.