COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γιάννης Λαμπρόπουλος:Πρόταση Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα 10 χρόνια

Ύστερα από επαφές που είχε σήμερα  ο βουλευτής Μεσσηνίας κ.Γιάννης Λαμπρόπουλος με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιο Μπούρα και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ,σχετικά με την πρόταση Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα 10 χρόνια ,  δόθηκε από τον Υπουργό η παρακάτω απάντηση.

Προς:  κύριο Δημήτρη Μανιάτη,
           Πρόεδρο Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Σε απάντηση του υπ΄αριθμ.πρωτ.3933/30-05-2014 εγγράφου σας θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Την ευθύνη για τη χάραξη και την εκτέλεση των δημόσιων πολιτικών έχει πάντα η Κυβέρνηση και όχι οι φορείς στους οποίους ανατίθεται συμβουλευτικό έργο.
Μείζων στρατηγικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης, εκτός από την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η θεμελίωση ενός ανταγωνιστικού, εξωστρεφούς και μακρόπνοου «Αναπτυξιακού Σχεδίου».

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 παρουσίασε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και άξονες αυτού του, υπό επεξεργασία, σχεδίου παρουσίασε σε εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα: Όραμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Επίσης, παρουσίαση των βασικών αρχών, των οριζόντιων και τομεακών πολιτικών και τις χρηματοδοτικές πηγές που θα θεμελιώσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) την Πέμπτη 24 Απριλίου.
Σε καμία από αυτές τις παρουσιάσεις δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά, άμεση ή έμμεση, που να προσομοιάζει στα διαλαμβανόμενα, της ως άνω επιστολή σας.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατάρτιση των βασικών συστατικών των δημόσιων πολιτικών  ως άνω σχεδίου, βασίστηκε σε συγκεκριμένη επιστημονική και ερευνητική τεκμηρίωση. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκαν από την Κυβέρνηση μελέτες, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις ως προς τα παραδοτέα κείμενα, στον ΙΟΒΕ, στο ΚΕΠΕ και στην McΚinsey&Company.
Ειδικά η μελέτη που ανατέθηκε στην McΚinsey&Company δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με την μελέτη που παρουσίασε η εν λόγω εταιρεία, με δικιά της πρωτοβουλία, τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή πολύ πριν τη διακριτή και ανεξάρτητη ανάθεση της Κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τα παραδοτέα των προαναφερθέντων οργανισμών με στόχο να συνθέσει ένα συμπαγές και αναλυτικό σχέδιο το οποίο φυσικά και θα θέσει σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και με το σύνολο της κοινωνίας.
Ενημερωτικά, σας πληροφορούμε ότι ολόκληρο το σχέδιο διαπνέεται από μια φιλοσοφία ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού που θα επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις τις πατρίδας μας, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, να δραστηριοποιούνται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να αυξήσουν την εξωστρέφεια τους. Η βασική στόχευση του σχεδίου, ειδικά για τον κλάδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης των, ευρέως γνωστών για την ποιότητά τους, ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας τους μέσω ενίσχυσης της εγχώριας μεταποίησής, με έμφαση στην τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση στέκεται εμπράκτως δίπλα σε όλες τις παραγωγικές τάξεις της χώρας οι οποίες άλλωστε είναι η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας και οι μελλοντικοί πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού προτύπου που οραματίζεται ο Πρωθυπουργός της χώρας και το σύνολο της Κυβέρνησης.
Συνεπώς, εκτιμούμε ότι οι αιτιάσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή σας περί δήθεν πρόβλεψης στο «Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα» δημιουργίας ολιγοπωλίου στον κλάδο μεταποίησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων, αποτελούν προϊόν εσφαλμένης πληροφόρησης και πλάνης.
Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω αίρουν τις εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το θέμα αυτό.

Γιάννης Στουρνάρας       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.