COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΕΝΑΚ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τα μεγάλα και συσσωρευμένα λαϊκά - τοπικά προβλήματα, είναι ο μεγάλων απών στις εκλογές που έρχονται. Η προγραμματική αντιπαράθεση, επίσης παντελώς απούσα. Προτάσεις, δεσμεύσεις, λύσεις, ανύπαρκτες η ασαφείς. Περίπου μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενεργά παρούσα είναι μόνο η εσκεμμένη συσκότιση σχετικά με το μέλλον, η σιωπή, η ψηφοθηρία, η θεατρική παραπλάνηση. Σε τι να παρέμβει κανείς, για ποιο ζήτημα  - και που - να μιλήσει;
  1) Η επιστράτευση υποψηφίων, άρον - άρον, για την "επαρκή" πλαισίωση των συνδυασμών αποτέλεσε τον βασικό στόχο του συνόλου των κατεστημένων - παραδοσιακών δυνάμεων και παρατάξεων.
Απέναντι σε ένα ταλαιπωρημένο και εξοντωμένο λαό, με τις δικές του έγνοιες, με τα δικά του πιεστικά προβλήματα, αυτή η εργώδης διαδικασία "επιστράτευσης" επιβεβαιώνει και αποκαλύπτει την ουσία. Αποκαλύπτει μια αγωνιώδη και εκτεταμένη επιχείρηση για να "τονωθεί" το εμφανώς μειωμένο λαϊκό εκλογικό ενδιαφέρον, να σωθούν τα προσχήματα και να "αποδειχθεί" ότι ο εξοντωμένος λαός και η άνεργη νεολαία "δεν έχουν γυρίσει την πλάτη" στο πολιτικό σύστημα, στους παραδοσιακούς "σωτήρες" και στις ψευτο ανεξάρτητες  η μεμονωμένες παραλλαγές τους .Αυτή η επιστράτευση, στο όνομα του πολιτικού εμπορίου ελπίδας, προωθείται με διάφορους τρόπους αλλά και απο διαφορετικές "οπτικές γωνίες"..Για ολόκληρους μήνες,τώρα, η κατάρτιση ψηφοδελτίων αποτελεί το μοναδικό θέμα εκλογικού "ενδιαφέροντος" με κωμικοτραγικά γεγονότα και αποτελέσματα. Σε αυτή τη διαδικασία, οι λεγόμενοι "ασφαλείς" υποψήφιοι ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν, οι εθελοντές μεταλλαγμένοι επιβραβεύτηκαν και προωθήθηκαν και ορισμένοι "αβέβαιοι" αποκλείστηκαν.  Ορισμένοι "ενέδωσαν στις πιέσεις" ενώ άλλοι επανέλαβαν παλιές συνήθειες τους.  Αρκετοί, πολλοί θα λέγαμε, απλά αρνήθηκαν με αξιοπρέπεια.
  2) Από την ουσιαστική τους πλευρά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, δεν είναι και ιδιαίτερα πραγματικές, αφού - ουσιαστικά -  αυτοδιοίκηση δεν προβλέπεται. Ολοένα και περισσότερο και με τον "Καλλικράτη" ακόμα πιο πολύ, η (εναπομείνασα) αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε θεσμό "μικρής αυτονομίας" και σε εκτελεστή άνωθεν εντολών (των κυβερνήσεων, της ΕΕ,των πολυεθνικών, του ευρύτερου συστήματος). Η βαθιά και ενισχυμένη εξάρτηση της χώρας μας απο τα ξένα κέντρα επιδρά εδώ, έντονα και αποφασιστικά. 
  3) Στην εκτίμηση της ΕΝΑΚ, η κρίση του τοπικού (κερκυραϊκού και επτανησιακού) μοντέλου είναι κρίση δομική και ευθέως σχετιζόμενη με το εξαρτημένο καπιταλιστικό μοντέλο που έχει οικοδομηθεί (και εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια) στη χώρα μας. Όμως, καμία συζήτηση  δεν διεξάγεται σε αυτή την πραγματική βάση. Καμιά εκλογική παράταξη - πολιτική δύναμη, δεν καταθέτει προγραμματικό πλαίσιο αμφισβήτησης και ρήξης, αλλά ούτε καν συγκροτημένο και σαφές πρόγραμμα ρεαλιστικών προοδευτικών αλλαγών και βελτιώσεων της καθημερινής ζωής. Αντίθετα, σποραδικά και αποπροσανατολιστικά, τίθενται ασύνδετες και αποσπασματικές τοποθετήσεις εκλογικής ανάγκης, μίγματα πολιτικών θέσεων και διαχειριστικού τύπου αναφορών και μαζί, ημιτελείς - αδιέξοδες και τυπικές περιγραφές της τρέχουσας κοινωνικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν θα μπούμε εδώ και τώρα, πάλι στην ουσία.Οι δικές μας θέσεις είναι κατατεθημένες και γνωστές. Θα επισημάνουμε όμως, πως η πρόσφατη πολιτική ιστορία  π.χ. της Κέρκυρας, ο ρόλος, η θέση και η στάση πολιτικών - αυτοδιοικητικών δυνάμεων κλπ, καθρεφτίζεται καθαρά μέσα στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα σοβαρά γεγονότα που έχουν συμβεί και που το αφορούν.Οι τωρινές, ανούσιες και συσκοτιστικές αναφορές  του σύνολου των εκλογικών παρατάξεων,για το μεγάλο και ανοιχτό ακόμα πρόβλημα, όπως και το ίδιο το επίπεδο τους, φανερώνουν πολλά. Χαρακτηριστικό,επίσης, παράδειγμα αποτελεί το μεγάλο ζήτημα των σχεδίων ξεπουλήματος δημόσιας γης και περιουσίας (Ερημίτης - Ίσσος - αεροδρόμιο κλπ). Παρότι η αντίθεση στα ξεπουλήματα αποτελεί κεντρικό και κοινό θέμα στην εκλογική ατζέντα, κυρίως των λεγομένων αριστερών παρατάξεων, παρά τις διαπιστώσεις πως μια ισχυρή Δημοτική πλειοψηφία θα μπορούσε να μπει σαν ισχυρό εμπόδιο αντίστασης στα ξεπουλήματα, καμιά ανάλογη συζήτηση και πρωτοβουλία ευρείας προγραμματικής συσπείρωσης και σύγκλισης δεν υπήρξε. Το αντίθετο μάλιστα. Προφανώς, άλλες εκλογικές "προτεραιότητες" θεωρούνται πιο επείγουσες..
  4) Οι τριπλές εκλογές (Δήμοι - Περιφέρειες - ευρωεκλογές)  αποπροσανατολίζουν μεθοδικά και εμποδίζουν την αυθεντική λαϊκή έκφραση σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα. Το εγχώριο σύστημα και μπλοκ εξουσίας,σε πλήρη συνεργασία με τα διεθνή κέντρα,προσπαθούν με όλα τα μέσα, να παρασύρουν μαζικά τον λαό στην παγίδα της συναινετικής συμμετοχής στην "αναβάπτιση" και τον εξαγνισμό δύο βασικών και "αμαρτωλών" πυλώνων λειτουργίας του συστήματος. Της τοπικής εξουσίας και των ευρωενωσιακών πολιτικών θεσμών (ευρωκοινοβούλιο - ευρωζωνικά κέντρα) που εξόντωσαν και εξοντώνουν το λαό και την νεολαία με τις πολιτικές τους και τα συμφέροντα τους. Η επιβεβλημένη κοινωνική συσπείρωση για διεκδίκηση και προώθηση των τοπικών - λαϊκών προβλημάτων και αιτημάτων, έχει αντικατασταθεί την περίοδο αυτή απο μια γενική και παρατεταμένη εκλογική εκστρατεία, που οι φορείς της διεκδικούν και απαιτούν ανοιχτά, ψήφο "πακέτο" και στις τρεις κάλπες. Αυτή η τριπλή ψήφος "πακέτο" καταδεικνύει και σφραγίζει τις στρατηγικές επιδιώξεις του φθαρμένου ντόπιου πολιτικού συστήματος, επιδιώξεις κάθετης επιβίωσης και αναπαραγωγής κομματικών χώρων και περιχαρακομένων ομάδων, σε μια εποχή μεγάλης, γενικευμένης και δικαιολογημένης λαικής οργής και απογοήτευσης. Αυτοί οι λίγοι "πρόθυμοι" που σήμερα επιβραβεύουν, υποβοηθούν και ενεργά στηρίζουν, ιδιαίτερα μέσα στις κοινωνικές λαϊκές διαδικασίες, τις πολιτικές και επιλογές διάσπασης,συσκότισης και περιχαράκωσης, τις πολιτικές που κόστισαν πολλά και πολύ στην κοινωνική αντίσταση και τους εργατικούς αγώνες αντίστασης και επιβίωσης της προηγούμενης κρίσιμης περιόδου,περιχαρακώνονται και οι ίδιοι και μετακινούνται σταθερά προς το χώρο της διάσπασης και του συμβιβασμού.
  5) Η ΕΝΑΚ, στην απέναντι όχθη, κινείται με διαφορετικούς στόχους και σε διαφορετική τροχιά, με σταθερή και ακλόνητη πολιτική βάση την λαϊκή ενότητα, την αποτελεσματικότητα των αγώνων και την απελευθερωτική προοπτική. Στην πολιτική μας, μπαίνει συγκροτημένα το πρόβλημα της ενιαίας κοινωνικής αντίστασης, το πρόγραμμα προώθησης - επίλυσης άμεσων και ώριμων τοπικών προβλημάτων και η ευρύτερη προοπτική. Η ΕΝΑΚ έχει καλή γνώση της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, των δεδομένων, των επιλογών, των βουλήσεων και των αρνήσεων που αφορούν  στην διαμόρφωση της πλατιάς λαικής ενότητας, της προγραμματικής επεξεργασίας και συγκέντρωσης.Η ΕΝΑΚ, με διαρκώς αυξανόμενη δύναμη, με βάση τα δεδομένα και με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, τοποθετείται και χαράζει την τακτική, επιλογές, προοπτικές. Κεντρικά ζητήματα αποτελούν οι άθλιες υποδομές του τόπου μας και τα μεγάλα τοπικά προβλήματα, που είναι όλα άλυτα και ανοιχτά.Κεντρικά ζητήματα αποτελούν η συγκροτημένη προώθηση των άμεσων τοπικών και λαϊκών κοινωνικών ζητημάτων και πρωτίστως τα προβλήματα ζωής και επιβίωσης της νεολαίας, των εργαζομένων, αγροτών, των μικρο επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των εξαθλιωμένων.Κεντρικό ζήτημα η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι λεγόμενη "ελαστική" εργασία, η αισχρή εκμετάλλευση και η κοινωνική ανασφάλεια. Προτεραιότητα της ΕΝΑΚ, η αποκάλυψη και απόκρουση των αυταπατών και του εμπορίου ελπίδας,η ενίσχυση της κοινωνικής λαικής συνείδησης και αντίστασης, απέναντι στην δημαγωγία και τον πολιτικαντισμό. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αντίσταση στις ατελείωτες πολιτικές εθνικής εξάρτησης και λαικής κοινωνικής εξόντωσης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.