COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ 
Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι σημαντικό και θα αφορά στην επικύρωση της Νέας Ελλάδας των Περιφερειών σε όλη την επικράτεια , δηλώνει ο Πέτρος Τατούλης. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου που διεκδικεί την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του τονίζει ότι η περιφερειακή διακυβέρνηση αποτελεί πολιτικό ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό και επισημαίνει ότι ο στόχος της επόμενης περιόδου είναι διττός: η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη του κοινωνικού ιστού. 
Το 2010 μιλήσατε για άδολο, ακομμάτιστο πατριωτισμό. Σήμερα ποιο είναι το όραμά σας 

Το πολιτικό μου ταξίδι ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε από σύντομες διαδρομές ή από τη συμμόρφωσή μου με μικρούς στόχους. Η ενεργός παρουσία στα κοινά, βλέπετε, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, είναι κάτι που το κερδίζει ο πολιτικός με σκληρή προσπάθεια και διαρκή επαφή με τους ανθρώπους. Δεν είναι δρόμος για λιπόψυχους. Είναι μάλλον για ριψοκίνδυνους. Είναι γι' αυτούς που βουτάνε μέσα στην κοινωνία, ζουν, αφουγκράζονται και ωριμάζουν μαζί της. Και η ωριμότητα, ξέρετε, δεν έχει να κάνει με τη συντη ρητικοποίηση ούτε με τη συμμόρφωση με το υπάρχον. 
Ο άδολος, ακομμάτιστος πατριωτισμός που αποτέλεσε το πολιτικό μήνυμα των προηγούμενων εκλογών προήλθε από τους πολίτες. Ήταν μια ριψοκίνδυνη φαινομενικά θέση απέναντι στο κατεστημένο πελατειακό πολιτικό σύστημα, που ουσιαστικά διόριζε τις εκλογικές επιλογές των πολιτών. Και ήταν μια θέση που δεν συμμορφώθηκε με τις κομματικές επιταγές εκείνης της περιόδου. Το όραμα αυτό όμως είναι ακόμα επίκαιρο τόσο στη Νέα Πελοπόννησο όσο και στη Νέα Ελλάδα των Περιφερειών. 
Γιατί σήμερα πλέον η περιφερειακή διακυβέρνηση σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον πολιτικό πολιτισμό της αντιπαλότητας και των αντιφάσεων στην εποχή της διαφάνειας, της εντιμότητας και των συνθέσεων. Αποτελεί το πολιτικό ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό και είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που με μεγαλύτερη ευελιξία και επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υλοποιεί πολιτικές και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα χανόντουσαν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του κεντρικού κράτους. 
Η Νέα Ελλάδα των Περιφερειών προσφέρει την πολιτική πλατφόρμα της συνοχής που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Συνοχής που ξεκινά από την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο εθνικό αλλά και διαπεριφερειακό. 
Μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας την απασχόληση και βελτιώνοντας την ευημερία των ανθρώπων. 
Σας κατηγορούν οι αντίπαλοί σας για σύστημα Τατοόλη και υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει μήνυμα ανατροπής στη χώρα. 
Λίγες μέρες μετά την κατάθεση των συνδυασμών για τις περιφερειακές εκλογές, λυπάμαι που διαπιστώνω ότι μέσα στα δεκάδες ονόματα υποψήφιων συμβούλων, που προσπαθούν να προσφέρουν στον τόπο τους μέσα από τη δημοκρατική αυτή διαδικασία, υπάρχουν επικεφαλής ατομιστές πολιτικοί που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν χρόνο να συνθέσουν με τους συνυποψηφίους τους πολιτική, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είχαν αυτή την ικανότητα. Ο απομονωτισμός, μάλιστα, που προάγουν αυτοί οι περιηγητές απόκληροι της κεντρικής πολιτικής δεν τους επιτρέπει να ανεχθούν τη βελτίωση του κλίματος στον τόπο, αφού επενδύουν πολιτικά στην πόλωση και τη διαίρεση με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας. 
Η ανατροπή για την οποία κάνουν λόγο στην Πελοπόννησο έχει ήδη συντελεστεί από το 2010. Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι πράγματι σημαντικό και θα αφορά στην επικύρωση της Νέας Ελλάδας των Περιφερειών σε όλη την επικράτεια. Με σχέδιο. Με φαντασία. Και με μια νέα ματιά για το μέλλον. Η Πελοπόννησος αλλά και όλη η Ελλάδα χρειάζονται λύσεις. Όχι προβλήματα. Όχι αφέντες της μιζέριας. 
Χρειάζονται επιχειρησιακά σχέδια, να αντιπαρατεθούμε με τους αντιπάλους μας παραγωγικά και πολιτικά. Για να βρούμε την πιο συμφέρουσα πολιτική για τον τόπο. Όχι αέρα κοπανιστό για να γυρνούν οι ανεμόμυλοι της αντιπαλότητας και των ταπεινών ενστίκτων του λαού μας. Όχι εργολαβίες μεγαλοσυμφερόντων με την προβιά της αριστεροσύνης ή του ακροδεξιού λαϊκισμού. 
Οι αντίπαλοι σας προσάπτουν ολιγωρία στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Πώς απαντάτε σε αυτούς 
Το έργο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι δίχως άλλο το πιο σημαντικό έργο αυτής της τριετίας για την Πελοπόννησο αλλά και για όλη τη χώρα. Είναι ένα έργο σημαία για το οποίο πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι όλοι οι πολίτες, γιατί ανήκει σε όλους μας. Οι εγκαταστάσεις της Πελοποννήσου, σύγχρονες και ευρωπαϊκού επιπέδου, θα είναι έτοιμες το 2015 και οι χωματερές και οι ξεχειλισμένοι κάδοι θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. 
Υπάρχουν κάποιοι που διακινούν την κινδυνολογία τους. Είναι οι γνωστοί άγνωστοι που δεν θέλουν να γίνει τίποτε θετικό στον τόπο, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν να κερδίσουν από τη μαφία που διαχειρίζεται επί δεκαετίες τα σκουπίδια μας, με κέρδη εκατομμυρίων Μας έλεγαν τόσο καιρό ότι θα φέρουμε την καύση. 
Ε, λοιπόν, σήμερα που η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η πιο οικολογική λύση, δηλαδή η κομποστοποίηση, συνεχίζουν τα ίδια παραμύθια. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ούτε άλλη λύση έχουν να προτείνουν και ίσως κάποιοι είχαν να κερδίσουν κάτι από τη μέχρι σήμερα διαδικασία παράνομης ή νόμιμης μεταφοράς. Τελικά, όμως, θα πρέπει να μας απαντήσουν όλοι αυτοί οι τιμητές με τα καθαρά χέρια . Ημασταν καλύτερα τότε που ήμασταν χειρότερα 
Και τελικά, εκεί θέλουν να κρατήσουν τη χώρα. Στα χειρότερα μιας παραγκούπολης άνομων συμφερόντων και υπόγειων διαδρομών Αυτό δεν θα συμβεί. Η Πελοπόννησος αντιστέκεται με όλες της τις δυνάμεις στα νέα Μνημόνια που επιχειρούν ορισμένοι οπαδοί του λαϊκισμού και του ιδιοτελούς τυχοδιωκτισμού να επιβάλουν στους πολίτες
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε σε ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας σας 
Η πολιτική μας βασίστηκε σε ένα συγκροτημένο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κοστολογημένες δράσεις. Με εφικτούς και όχι μαξιμαλιστικούς στόχους σχεδιάσαμε το μέλλον της Πελοποννήσου. Εγγυηθήκαμε την πολιτική γέφυρα του χθες με το αύριο, της μεταρρύθμισης με τα αποτελέσματά της. 
Τέσσερα χρόνια μετά παρουσιάζουμε στους πολίτες τον απολογισμό μας. 0 στόχος της επόμενης περιόδου είναι διττός. Αφενός, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, για το οποίο έχουμε ήδη εξασφαλίσει από το επόμενο ΕΣΠΑ 50 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο παρέχει εγγυήσεις και δάνεια κίνησης σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής μας εξασφαλίζοντας ρευστότητα. 
Και αφετέρου, η στήριξη του κοινωνικού μας ιστού. Θέλω εδώ να διατυπώσω μια ξεκάθαρη άποψη. Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ευχολόγιο και δεν προσφέρεται για ιδεολογική αντιπαράθεση. Δεν μπορούμε πια σε αυτή τη χώρα να λέμε με σοβαρότητα ότι η τάδε ιδεολογία είναι κοινωνικά ανάλγητη ή η δείνα κοινωνικά ευαίσθητη. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την περιφερειακή κοινωνική μας πολιτική, έχουμε ήδη εξασφαλίσει 60 εκατ. ευρώ κοινοτικούς πόρους και διεκδικούμε επιπλέον αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.