COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

      O εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο

      Μεγαλύτερος και πιο άρτια οργανωμένος ήταν φέτος, από κάθε άλλη χρονιά ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις περισσότερες περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Στο Αργυρόκαστρο μία πλούσια και άρτια εκδήλωση στο θέατρο της πόλης, στην συνέχεια δεξίωση που οργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο το Γενικό Προξενείο. Στους Αγίους Σαράντα επίσης ο εορτασμός έγινε στο θέατρο της πόλης, στην Κορυτσά η συμμετοχή και ο εορταστικός παλμός ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Στην Δερβιτσάνη παρέλαση στην κεντρική πλατεία και στο πολιτιστικό κέντρο. Μικρότερες εκδηλώσεις έγιναν στην Χιμάρα και σε κάποιες ακόμα περιοχές.       

      Έκθεση στο Αργυρόκαστρο


       Στις 24 - 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο, στο φουαγιέ του θεάτρου, έκθεση Ηπειρωτών εικαστικών. Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου. Στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, εκατοντάδες οι επισκέπτες, μεταξύ των οποίων πλήθος επισήμων, Ελλήνων και Αλβανών. Εξαιρετικές οι παρουσίες των δημιουργών, Ζωγράφων, Γλυπτών, Χαρακτών. Οι δημιουργοί Ηπειρώτες από την μια ενιαία και αδιαίρετη Ήπειρο. Τα έργα τους το ίδιο, τοπία από το Αργυρόκαστρο και τα Ιωάννινα, την Πολένα και την Πάργα, το Βιθκούκι και τα Μετέωρα. Τα θέματα γεμάτα Ελλάδα, ιστορία, πολιτισμό. Η αποδοχή από το κοινό της πραγματικότητας πλήρης και αναμφισβήτητη. Από την έκθεση έφυγα με μια ψυχική ανάταση, γεμάτος αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Εύγε στους εμπνευστές και στους οργανωτές.

       Αρπαγές από Αλβανούς των περιουσιών των ΒΗπειρωτών

        Έχει καταντήσει πληγή που δεν κλείνει. Η προσπάθεια σφετερισμού της γης της Βορείου Ηπείρου από Αλβανούς άρπαγες, μαφιόζους, διαπλεκόμενους δεν μπορεί να σταματήσει. Προσπαθούν και αν δεν πετύχουν,  ξαναπροσπαθούν. Όλους τους βολεύει, κάνουν και τις μπίζνες τους, πετυχαίνουν και την αλβανοποίηση του χώρου που διαχρονικά δεν σταμάτησαν να προσπαθούν. Πρόσφατα στην παραλία του Δραλαίου στην Χιμάρα κάποιος Κοσοβάρος, ως λέγεται, μαντρώνει με λιθοδομή μία τεράστια έκταση. Σκοπεύει να κτίσει μέσα σε αυτόν τον χώρο μαιζονέτες. Πως απέκτησε αυτή την έκταση: άγνωστο και πολύ σκοτεινό. Συνεχίζει το έργο του χωρίς κανείς να μπορεί να τον εμποδίσει ή έστω να τον ελέγξει. Στην Άρτα και στο Σβερνέτσι πληροφορίες μας λένε πως οι άρπαγες ετοιμάζονται να επανέλθουν και να προσπαθήσουν ξανά να αρπάξουν τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών με την μέθοδο των δικαστηρίων με στοιχεία «μαϊμού», πως δήθεν αυτά ανήκαν σε τσιφλικά παππού. Πως οι τσιφλικάδες φέρονται να είχαν όλοι παραλίες; Αυτό μόνο ο Θεός το ξέρει.  
      Οι Αλβανοί φοβούνται ανεξαρτησία της Χιμάρας

      «Εάν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας θα καθορίσει την Χιμάρα ως μία ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια από την Αυλώνα, τότε υπάρχει πιθανότητα οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, υπό την επιρροή εξτρεμιστικών ομάδων και ελληνικών πολιτικών κύκλων, να ζητήσουν ανεξαρτησία, σύμφωνα με το μοντέλο της Κριμαίας στην Ουκρανία». Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας Visho Ajazi Lika καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Δικό μας σχόλιο: Γιατί μόνο την Χιμάρα κυρ Λίκα; Την υπόλοιπη Βόρεια Ήπειρο να την αφήσουμε;
Αναλύοντας όμως την δήλωση πρέπει να πούμε πως ένας επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών δεν λέει ούτε μία λέξη χωρίς αιτία, και ακόμα πως στον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών οι πραγματικοί λόγοι και οι πραγματικοί εργοδότες είναι πολλές φορές εξαιρετικά δυσδιάκριτοι.

        Βιβλία, παιχνίδια και γραφική ύλη για την Βόρειο Ήπειρο

         Τον μήνα που πέρασε η «Αναγέννηση» προώθησε στην Βόρειο Ήπειρο πολλά βιβλία, παιχνίδια καθώς και γραφική ύλη για τα παιδιά. Οι αποδέκτες: τα διδασκαλεία μας στην Άρτα και την Νίβιτσα, το σχολείο της Χιμάρας, το Κ.Ε.Δ. Δερβιτσάνης, ακόμα στο Σβερνέτσι, στο Λούκοβο, στο Κηπαρό και αλλού.            

         Το κέντρο ενισχυτικής διδασκαλίας Δερβιτσάνης άρχισε πάλι να λειτουργεί

          Το κέντρο αυτό που στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο Δερβιτσάνης είχε σταματήσει να λειτουργεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ότι ξανάρχισε πάλι να λειτουργεί, προετοιμάζοντας ΒΗπειρώτες για τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, είναι κάτι πολύ ευχάριστο. Η «Αναγέννηση» είχε βοηθήσει ποικιλότροπα το κέντρο, όπως με την δημιουργία
δανειστικής βιβλιοθήκης. Τώρα που άρχισε πάλι να λειτουργεί, ξανάρχισε πάλι και η συνεργασία του μαζί μας και η προσπάθειά μας να το βοηθήσουμε.
          Όμως στο γειτονικό Αργυρόκαστρο ανέστειλε την λειτουργία του το ΙΕΚ Αργυροκάστρου, το οποίο κάτω από την φωτεινή διεύθυνση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είχε γίνει ένας φάρος εκπαίδευσης. Ελπίδα μας, να λειτουργήσει και πάλι το συντομότερο δυνατό.        

         Τακτοποιήθηκε το θέμα της σωστής γραφής στα ελληνικά των ονομάτων

        Επιτέλους, τακτοποιήθηκε το ζήτημα της απόδοσης των ονομάτων ομογενών κατά την πολιτογράφησή τους ως Έλληνες πολίτες. Ως τώρα βλέπαμε πχ Έλληνες Βορειοηπειρώτες να πολιτογράφονται και να αποκτούν ελληνικά έγγραφα όπου αναγράφοντο με τα εξαλβανισμένα στοιχεία που προσκόμιζαν από τις αλβανικές αρχές. Αυτό απλά σήμαινε μια για όλη τους την ζωή διαφορετική αντιμετώπιση έναντι όλων των άλλων Ελλήνων.
Με δελτίο τύπου  της 16.04.2014 το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορεί πως πλέον:
     Οι ομογενείς αλλοδαποί, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) που
     Επιθυμούν να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες πολίτες έχουν εφ΄εξής τη δυνατότητα να  
     Εξελληνίσουν τα ονοματεπώνυμό τους (άρθρο 142 του ν.4251/2014 «Κώδικας Μετανάσ-
     τευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις»). 
                                                                                                                                                      
  Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Γ΄Σεπτεμβρίου 13, 5ος Όροφος, 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: perdikis.dim@cyta.gr & arvan@hol.gr
                                                                             ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.