COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Καταρρέει η εκλογική απήχηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Δελαστίκ
Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει αυτή τη στιγμή η επιβίωση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τη βέβαιη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, η οποία απειλεί πλέον να προσλάβει συντριπτικές για τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαστάσεις. Το φάσμα της ενδεχόμενης αποσυνθετικής ήττας προκαλεί εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, πράγμα που επιταχύνει και διευρύνει την έκταση της εκλογικής τους φθοράς.

Από το 70% έως 80% που είχαν πάρει αθροιστικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στις επτά προηγούμενες ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2009, αρχίζει να φαίνεται άπιαστο όνειρο να πάρουν το Μάιο… 30% (!) και τα δύο κόμματα μαζί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον το 40% των ψήφων όσων προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές θα κατευθυνθεί σε άλλα κόμματα!
Θα πρόκειται για πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο σε ευρωεκλογές, το οποίο καθόλου δεν αποκλείεται να σαρώσει αστραπιαία το ήδη καταρρέον πολιτικό σκηνικό.
Πληθώρα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναζητούν προσωπική πολιτική διέξοδο μέσα στο κλίμα αυτό και προετοιμάζονται για τη μετά Σαμαρά και Βενιζέλο φάση των κομμάτων τους, επιτείνοντας με τη στάση τους τα αποσαθρωτικά φαινόμενα στον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.
Κυνηγώντας την… Αριστερά!
Ο φετινός Μάιος των ευρωεκλογών θα είναι ακόμη χειρότερος για το σύστημα από τον προπέρσινο Μάιο των βουλευτικών εκλογών του 2012. Τότε τουλάχιστον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν αθροιστικά 32%, ενώ τέσσερα ακόμη εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (Καρατζαφέρης, Ντόρα, Τζήμέρος, Μάνος) της Δεξιάς είχαν 9,4% και ήταν έτοιμα να απορροφηθούν στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους από τη ΝΔ. Επιπροσθέτως, το 6,11% που είχε η ΔΗΜΑΡ ήταν… προσκολλούμενο στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως απέδειξαν οι εξελίξεις μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Απέναντι σε αυτό το κεντροδεξιό μπλοκ με κεντροαριστερές τσόντες που συσπείρωνε δυνητικά ένα ποσοστό έως 47,5%, τα κόμματα της Αριστεράς συγκέντρωναν ένα 27,5% περίπου – 16,8% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8,48% το ΚΚΕ συν 2,3% για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Τώρα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν ριζικά. Αν όντως οι κάλπες των ευρωεκλογών επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις που θέλουν την Αριστερά στο σύνολο της (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 40% και τη ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ να μην πιάνουν ούτε 30%, με τη ΔΗΜΑΡ επιπροσθέτως να είναι πλέον προσανατολισμένη στο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα καταρρεύσει ή τουλάχιστον θα κινδυνεύει σοβαρότατα να καταρρεύσει.
Η πολιτική ουσία των ευρωεκλογών δηλαδή είναι ότι για πρώτη φορά ενδέχεται να οδηγήσουν όχι απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με πέντε ή και δέκα εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τη ΝΔ, αλλά και την Αριστερά στο σύνολο της να ξεπερνά το 40% των ψήφων!
Σαν να μην έφτανε, μάλιστα, αυτό, οι πιθανοί σύμμαχοι της, η αντιμνημονιακή Δεξιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η καιροσκοπική κεντροαριστερή ΔΗΜΑΡ που στη νέα φάση θα εμφανιστεί ως δήθεν αντιμνημονική προκειμένου να προσκολληθεί σε κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν το δυνάμει νέο κυβερνητικό μπλοκ στο 50%, με τις καθαρά μνημονιακές δυνάμεις να μην έχουν πλέον ούτε 30%!
Αυτό συνιστά ανατροπή εκ βάθρων του πολιτικού σκηνικού.
Το ΠΑΣΟΚ εν τάφω
Εκείνο που αναμένεται να διαλυθεί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μέσω της αποσύνθεσής του να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο τρόπος διοίκησης του κόμματος από το νυν πρόεδρο του έχει οδηγήσει σε τέτοια πολιτική αποξένωση ώστε ούτε… πέντε δέκα δεν είναι τα στελέχη που παραμένουν σύμμαχοι του. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τόσο οι πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστές» όσο και οι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου είναι απολύτως χρεοκοπημένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, σε βαθμό που είναι αδύνατον να ηγηθούν οποιασδήποτε πολιτικής αναγέννησης του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ. Το χειρότερο για τον Ευ. Βενιζέλο είναι πως με το δικό του έμμεσο τρόπο έδειξε διακριτικά ότι θεωρεί το ΠΑΣΟΚ «ξοφλημένο» και ο Αυστριακός ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Αυτό σημαίνει η θέση του κοινοβουλευτικού αρχηγού των ευρωσοσιαλιστών ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ευπρόσδεκτη στους κόλπους τους και ότι για να γίνει αυτό δεν τίθεται ως όρος η κάθοδος της στις ευρωεκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ.
Ανοιγμα προς ΣΥΡΙΖΑ
Πολύ έχει χολωθεί ο Βενιζέλος με αυτή τη στάση του Σβόμποντα, αλλά είναι φανερό ότι οι ευρωσοσιαλιστές τον θεωρούν «τελειωμένο» πολιτικά και έτσι δεν τον παίρνουν καθόλου υπόψη τους ό,τι κι αν λέει, όσο κι αν διαμαρτύρεται.
Ο Σβόμποντα, βλέποντας ότι λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, προσπαθεί εγκαίρως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει κόμμα που θα ανήκει στους ευρωσοσιαλιστές, αν όντως διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές.
Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι, βέβαια, κάποιο σοβαρό ή ισχυρό κόμμα, αλλά παρουσιάζει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους ευρωσοσιαλιστές: πιθανότατα θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση που με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!
Με τη γραμμή αυτή οι ευρωσοσιαλιστές έχουν τους ανθρώπους τους όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όσο διάστημα αυτή υπάρχει, αλλά και στην επόμενη του ΣΥΡΙΖΑ που θα την αντικαταστήσει, πράγμα όντως σπάνιο. Κυβέρνηση πέφτει, κυβέρνηση ανεβαίνει και οι ευρωσοσιαλιστές μέσα σε όλες τις καταστάσεις, έστω κι αν οι δικοί τους είναι… «τσόντα», της «προσκολλήσεως»!
Το σοβαρότερο όμως είναι άλλο. Έχοντας τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωσοσιαλιστές θα έχουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση για να αρχίσουν απευθείας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα! Ο φιλόδοξος στόχος του Σβόμποντα και των ευρωσοσιαλιστών είναι να προσελκύσουν το μελλοντικό πρωθυπουργό Τσίπρα στη… Σοσιαλιστική Ομάδα! Το ότι ο Τσίπρας είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν υποστηριζόμενος από μια άλλη ομάδα, αυτή της Αριστεράς, δεν πτοεί καθόλου τους ευρωσοσιαλιστές.
Πρώτα πρώτα, όλα σχεδόν τα κόμματα που συμμετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς τρέχουν σαν σκυλάκια με τη γλώσσα έξω να συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, σε όποια χώρα τούς καλέσουν!
Έπειτα, δεν χάνουν και τίποτα να δοκιμάσουν αν ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να ενσωματωθεί. Έχουν δει τόσα τα μάτια τους…
0 νέος… Τατσόπουλος!
Πάνω που ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκε από τον Πέτρο Τατσόπουλο, του οποίου οι δηλώσεις χρησιμοποιούνταν συστηματικά από τη ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αφού εντάσσονταν πολύ συχνά στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, νέος πονοκέφαλος εμφανίστηκε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να φιλοδοξεί να γίνει ο νέος… «Τατσόπουλος» του ΣΥΡΙΖΑ!
Πριν από ένα μήνα, ο Γ. Σταθάκης, που είναι τομεάρχης Ανάπτυξης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στα «Επίκαιρα» (τεύχος 218, 19-23/12/2013) ήταν κατηγορηματικός, αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος! «Είναι εξόφθαλμα μη βιώσιμο και απαιτεί νέο “κούρεμα”, της τάξης τουλάχιστον του 40%», είχε πει χωρίς περιστροφές.
Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης έκανε τα στελέχη του κόμματος του να τραβούν τα μαλλιά τους. «Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακά δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το επαχθές χρέος είναι περίπου στο 5%»!
Δεν έχασε, φυσικά, αυτό το… θείο δώρο του Γ. Σταθάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμα τους και αν μονομερώς θα “διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους” ή μόνο το 5%!» δήλωσε.
Τι να πει κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Απάντησε ότι ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν θα χαρακτηριστεί αυτό «επαχθές» ή όχι.
Τι θα γίνει στην πράξη θα το δούμε, αλλά σίγουρα ανησυχούμε.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.