COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ:ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

       Ανακήρυξή της Αυτονομίας, εκατό χρόνια πέρασαν
Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Αρκετές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον ΒΗπειρωτικό αγώνα έλαβαν χώρα. Στις 9 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης πραγματοποιήθηκε από τον Λαογραφικό Σύλλογο Χάονες μία πανέμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση. Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών από κοινού οργάνωσαν ένα εορταστικό διήμερο στις 15 & 16 Φεβρουαρίου. Στο Πολεμικό Μουσείο το Σάββατο 15/2
προβολή της ταινίας «Ένας αιώνας αγώνες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου» και στην συνέχεια θεατρική και μουσική παράσταση «Επιστροφή στις ρίζες μας» από τον λαογραφικό σύλλογο «Χάονες». Την Κυριακή 17/2 Πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Στην συνέχεια πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Επίσης ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο με διαπρεπείς ομιλητές και τέλος δεξίωση και μετά θάνατο βράβευση Βορειοηπειρωτών αγωνιστών. Στην Θεσσαλονίκη στις 12/2 το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα πραγματοποίησε ομιλία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Στις 16/2 Δοξολογία στον Ι.Ν. Νέας Παναγιάς και στην συνέχεια ομιλία στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας (Σ.Φ.Ε.Β.Α.). Ακόμα στις 19/2 πραγματοποιήθηκε ομιλία στον Πολυχώρο των Δεσμών Ελλήνων του Φιλόθεου Κεμεντσετζίδη. Στην Αθήνα στις 24/2 στην αίθουσα «Γεώργιος Γρίβας Διγενής» Πανεπιστημίου 64 πραγματοποιήθηκε ομιλία του Δημήτρη Περδίκη με θέμα «Βόρειος Ήπειρος : 100 χρόνια μετά την Αυτονομία, τι;». Στο χωριό Κρανιά της Βορείου Ηπείρου στις 16/2 πραγματοποιήθηκε εορτασμός που περιλάμβανε Μνημόσυνο, ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

      Η πίτα του Ηπειρώτη και ο εορτασμός των 100 ετών της Αυτονομίας

      «Η πίτα του Ηπειρώτη» οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ελλάδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Φέτος λοιπόν η Πανηπειρωτική οργάνωσε την εκδήλωση αυτή στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα του κύριου εορτασμού της Αυτονομίας. Ζητήθηκε από την Πανηπειρωτική η αλλαγή της ημερομηνίας για να μην συμπέσει με την Αυτονομία. Όμως δήλωσε πως η κράτηση έχει γίνει και πως αλλαγή της ημερομηνίας δεν μπορεί να γίνει. Νέα πρόταση: Ο εορτασμός της Πίτας του Ηπειρώτη να είναι αφιερωμένος φέτος στην 100ρίδα της Αυτονομίας. Και αυτή η πρόταση επίσης απορρίφθηκε, το πρόγραμμα δεν μπορεί να αλλάξει, δηλώθηκε. Για κάποιους δεν έμενε παρά ο ακτιβισμός. Έτσι λοιπόν την δεδομένη στιγμή το χορευτικό συγκρότημα της Δρόπολης που ήταν στο στάδιο για να χορέψει, ξεδίπλωσε μία τεράστια σημαία της Βορείου Ηπείρου, την οποία κρατώντας την όλοι οι χορευτές τεντωμένη την επεδείκνυαν στους θεατές. Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι ξεδίπλωναν ένα τεράστιο σχετικό πανώ. Κύριοι της Πανηπειρωτικής, η Ήπειρος είναι μία και ενιαία και οι Βορειοηπειρώτες ζητούσαν απλά το αυτονόητο, καταλάβατε;
       
       Προκηρύξεις για την Βόρειο Ήπειρο, σύλληψη Χιμαριώτη

        Γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου προκηρύξεις μοιράστηκαν σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου καθώς και στην Αθήνα. Περιείχαν τις φράσεις «Οι πρόγονοί μας έπραξαν το χρέος τους, εμείς σήμερα τι κάνουμε;» «Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να τον ελευθερώσουν άλλοι». Στην Χιμάρα η αστυνομία συνέλαβε τον Χιμαριώτη Φίλιππα Δημογιάννη επειδή μοίραζε προκηρύξεις. Τον οδήγησε στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνας με την κατηγορία «της διανομής εντύπων με… αντισυνταγματικό περιεχόμενο». Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.         

        Εύγε Άδωνι Γεωργιάδη

        Ένας νέος Βορειοηπειρώτης, 21 ετών, ο Θωμάς Νάτσης του Βασίλη και της Ολυμπίας από το χωριό Κουλουρίτσα της Βορείου Ηπείρου παρουσίασε ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, μεταφέρθηκε σε ελληνικό νοσοκομείο το οποίο ζήτησε από τον ομογενή μας ένα τεράστιο ποσό για νοσήλια και για τις επεμβάσεις που ήσαν απαραίτητες, δεδομένου πως ο ομογενής είναι ανασφάλιστος και δεν διαθέτει ελληνικό βιβλιάριο υγείας. Ο ασθενής, μέλος φτωχής οικογένειας, δεν μπορούσε να πληρώσει. Τότε κάποιοι ξεκίνησαν μια απελπισμένη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα χρήματα με έρανο. Μόλις μας απεστάλη η σχετική ανακοίνωση του έπαρχου Λιβαδειάς Β. Ηπείρου Ηρώδη Νταλιάνη προωθήσαμε το θέμα στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Υπουργός παρενέβει αστραπιαία και καταλυτικά, απέστειλε σχετική εντολή για αυτή και για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, έκανε δε γνωστό πως τα νοσήλια θα καταβληθούν από τα ποσά που έχουν επιστραφεί στο δημόσιο από τους ενεχόμενους στις μίζες. 

      To αρχοντικό Σπυρομήλιου είναι ένα μνημείο του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού

      Το αρχοντικό Σπυρομήλιου δεσπόζει στο Κάστρο της Χιμάρας από την πλευρά της Θάλασσας. Ο κληρονόμος της οικογένειας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να το πωλήσει και ήδη κάποιοι Αλβανοί έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Το κτήριο αυτό είναι ένα μνημείο των αγώνων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση. Θα πρέπει πάσει θυσία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Πρέπει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία, κάποιο ίδρυμα, κάποιος χορηγός να ενδιαφερθεί. Το τίμημα δεν είναι υψηλό. Το ιδανικό είναι η σύσταση ενός σωματείου το οποίο θα επισκευάσει το αρχοντικό και θα δημιουργήσει σε αυτό ένα μουσείο.       

       Κατεδαφίσεις στην περιοχή της Χιμάρας

       Συνεργείο της πολεοδομίας Αυλώνας προέβη σε κατεδαφίσεις παραθαλάσσιων οικοδομών στον Περίβολο Δρυμάδων, στον Λογαρά και στην Αυλώνα. Ανάμεσα στα κατεδαφισθέντα είναι και οικοδομήματα που ήσαν εντελώς νόμιμα. Αυτό προβληματίζει για τον σκοπό των κατεδαφίσεων. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι κατεδαφίσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την ακτογραμμή μέχρι τα ελληνικά σύνορα, όμως σταμάτησαν απότομα, όπως ξεκίνησαν. Στην πόλη της Χιμάρας είχε σημάνει συναγερμός, με τους κατοίκους  έτοιμους για δυναμική προστασία των περιουσιών τους. Ο Μπερίσα δήλωσε πως αυτά έγιναν για την εξυπηρέτηση του σοσιαλιστή διαπλεκόμενου κροίσου Κώτσου Κοκδήμα για την κατασκευή τουριστικού χωριού στον Δραλαίο. Φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση των σοσιαλιστών ακολουθεί την παραδοσιακή αλβανική νοοτροπία, δηλαδή γκρεμίζουμε όσα ανήκουν στους πολιτικούς μας αντιπάλους για να κτίσουν εκεί οι πολιτικοί μας φίλοι. 

Η συνεστίαση της κίνησής μας   

Στο κέντρο Τερασίνη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου μία συνεστίαση ανάμεσα σε μέλη και φίλους της κίνησής μας. 

           Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.



Γ΄Σεπτεμβρίου 13, 5ος Όροφος, 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: perdikis.dim@cyta.gr & arvan@hol.gr
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.