COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Δευτερολογία του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στη κατ' άρθρο συζήτηση του στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ (Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων)

Το Βίντεο της Ομιλίας: http://youtu.be/CbL__trkYiA
Παρατίθεται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά, κύριε Υπουργέ, ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν συνιστά επένδυση. Αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι απλά μαθήματα οικονομίας. Η πώληση, δηλαδή, μιας δημόσιας επιχείρησης δεν συνιστά επένδυση. Άλλα πράγματα είναι επενδύσεις.
Δεύτερον, τα δημόσια αγαθά πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Μετά το νερό, το δεύτερο κοινωνικό αγαθό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. 
Άρα, όταν λέμε ότι δεν δικαιούσθε να πουλήσετε τα δίκτυα το εννοούμε απολύτως. Και όταν λέμε ότι δεν έχετε δικαίωμα και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε την πώληση των δικτύων και της ΔΕΗ, εννοούμε ότι θα επανέλθουν στο δημόσιο.
Τρίτον, η Γαλλία είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου; Δεν το νομίζω. 

Τέταρτον, αυτός ο οποίος στις 18/10/2013 είπε: «η μεταφορά ενέργειας αποτελεί στρατηγική ανάγκη για τη χώρα μου και η πώλησή τους θα έπληττε το δημόσιο συμφέρον», είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου; 
Και για να μην σας κρατώ σε αγωνία, αυτό το είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup ως Υπουργός Οικονομικών, βέβαια, της Ολλανδίας, γιατί ως Πρόεδρος του Eurogroup περιδιαβαίνει τις κατεχόμενες γι’ αυτόν χώρες και τους λέει ότι πρέπει να πουλήσουν τις στρατηγικές τους υποδομές.
Πέμπτον, το ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια και το ότι θα αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης, το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, κύριε Υπουργέ, διότι η περίφημη ΡΑΕ -την οποία πάρα πολύ εκτιμά ο κ. Βορίδης, παρ’ ότι αυτή δεν εκτιμά καθόλου το ελληνικό Κοινοβούλιο και το έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της επί ένα χρόνο και δεν έρχεται καθόλου- έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση αλλαγή του τρόπου χρέωσης, όπου μεταξύ των άλλων -όπως σας είπα στην εισήγησή μου στην κατ’ άρθρων- τονίζει ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του επενδυτή από κάθε επιχειρηματικό ρίσκο, ιδιαίτερα από τον όγκο της μεταφερόμενης ισχύος» και παρακάτω τονίζει ότι «θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου» –το αποδεχτήκατε κι εσείς αυτό το ζήτημα- και ότι «πρέπει να καθορίζονται σε σύγκριση με το κόστος ευκαιρίας πλέον». 
Το κυριότερο, όμως, κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε πάρα πολύ καλά κι εσείς και συνολικά η Κυβέρνηση, είναι ότι αυτήν τη στιγμή με όλα αυτά που λέτε, ουσιαστικά, εμπαίζετε το Κοινοβούλιο. Προχτές ο κ. Μαρκόπουλος και διάφοροι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, έλεγαν στο Αλιβέρι ότι το γλιτώσαμε το Αλιβέρι και εσείς ετοιμάζεστε να φέρετε τη μικρή ΔΕΗ. Απαντήστε μου. Κι όταν δώσετε το 30% στους ιδιώτες συν αυτά που είναι από τα εργοστάσια φυσικού αερίου των ιδιωτών συν τις ΑΠΕ, ξέρετε ότι δεν χρειάζεται άλλο ρεύμα η χώρα, η παλιά ΔΕΗ θα τεθεί εκτός, τελειώνετε δηλαδή συνολικά το δημόσιο στη ΔΕΗ. Αυτή είναι όλη η ουσία του ζητήματος, αυτός είναι ο προάγγελος για να τελειώσουμε με τη ΔΕΗ.
Για να σεβαστώ τον Πρόεδρο, κλείνω λέγοντας το εξής: Τελικά, κύριε Υπουργέ, ιδιωτικοποιείτε πλήρως την ηλεκτρική ενέργεια και αυτό δεν πρόκειται να σας το επιτρέψουμε.

05/02/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.