COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα από Ν. Χρυσόγελο στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποσυρθούν οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης

«Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το χειρότερο παράδειγμα της μη-βιώσιμης, υπερκαταναλωτικής κοινωνίας και την μεταφορά του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους στους πολίτες. ΟΙ πολίτες πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες μέσω των προϊόντων που αγοράζουν, δεν τις παίρνουν δωρεάν, πληρώνουν το κόστος συλλογής των σκουπιδιών που πετάγονται δεξιά και αριστερά, πληρώνουν το κόστος των πρώτων υλών που σπαταλιούνται.
Οι πλαστικές σακούλες συμβάλλουν στην ρύπανση, καταλήγουν συχνά στο περιβάλλον και γίνονται τροφή ζώων, τις συναντάμε παντού, γεμίζουν τους σκουπιδότοπους. Επίσης, αντιπροσωπεύουν σπατάλη πολύτιμων πόρων χωρίς λόγο, όταν θάβονται ή οδηγούνται σε αποτεφρωτήρες σε όλη την Ευρώπη, σε μια εποχή που η βιομηχανία πασχίζει να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των πόρων και της παραγωγής. Είναι καιρός να αναληφθεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, για απόσυρση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων με αφορμή σχετική διημερίδα που συν-διοργανώνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ημερίδα για τις πλαστικές σακούλες διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, από 3 πράσινους ευρωβουλευτές: τον Νίκο Χρυσόγελο (Ελλάδα), τη Sandrine Belier (Γαλλία) και την Margrete Auken (Δανία). Στόχος της ημερίδας είναι να δώσει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο της πλαστικής σακούλας στην κοινωνία μας. Θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις πλαστικές σακούλες και θα αντλήσει καλά παραδείγματα από πρωτοβουλίες και ισχύουσες νομοθεσίες στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες ομιλητές περιλαμβάνουν ΜΚΟ, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές.

Πριν δύο χρόνια όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαβούλευση με τους ευρωπαίους πολίτες για να δει τις απόψεις τους σχετικά με τις πλαστικές σακούλες, μια τεράστια πλειοψηφία από αυτούς εξέφρασε έντονη ανησυχία και απαίτησε άμεση δράση για τον περιορισμό τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.   

Κάθε χρόνο περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η πολυαναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 δεν επιδιώκει με σοβαρότητα τη δραστική ανατροπή αυτής της τάσης. Η αποτυχία της Κομισιόν να καθορίσει ξεκάθαρους στόχους για μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης θα υπονομεύσει την προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια ουσιαστική μείωσή τους σε όλη την ΕΕ.  Το ευρωκοινοβούλιο σε σχετική απόφασή του ζητάει πρωτοβουλία από την Κομισιόν μέσα στο 2014 για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2020 της ταφής ανακυκλώσιμων και ανακτήσιμων υλικών,  χωρίς να παρέχονται κίνητρα για καύση έναντι της ανακύκλωσης, σταδιακή ή και οριστική κατάργηση της πλαστικής μη ανακυκλώσιμης σακούλας μιας χρήσης, κατάργηση των πιο επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον πλαστικών (οξο-βιοδιασπώμενα πλαστικά, μικροπλαστικά, όσα περιέχουν βαρέα μέταλλα, κα)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014, 9.30-13.00
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες, αίθουσα A1G3

09.30: Εισαγωγή από τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο

09.40: Πρώτο πάνελ: Διάγνωση του προβλήματος, τα πλαστικά στο περιβάλλον και τους ωκεανούς 
Συντονισμός: Πράσινη ευρωβουλευτής Sandrine BELIER
Εισαγωγική τοποθέτηση: Achim STEINER, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)

Ομιλητές:
1. Καθηγητής Richard THOMPSON, School of Marine Science and Engineering 
2. Karl FOERSTER, Εκτελεστικός Διευθυντής Plastics Europe
3. Antidia CITORES, ΜΚΟ Surfrider Europe
Ερωτήσεις από το κοινό

11.15: Δεύτερο πάνελ: Απαντώντας με λύσεις: οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις πλαστικές σακούλες 

Συντονισμός: Πράσινη ευρωβουλευτής Margrete AUKEN
Εισαγωγική τοποθέτηση: Karl FALKENBERG, Γενικός Διευθυντής για το Περιβάλλον, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
Ομιλητές:
1. Piotr BARCZAK, European Environmental Bureau
2. Ton EMANS, Πρόεδρος Plastic Recyclers Europe
3. Catia BASTIOLI, CEO Novamont
Ερωτήσεις από το κοινό

12.50: Συμπεράσματα Πράσινη ευρωβουλευτής Margrete AUKEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.