COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

N. Χρυσόγελος: Κερδίσαμε μια μάχη για το κλίμα, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε τον “πόλεμο”

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου θετικές αποφάσεις για τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους μέχρι το 2030, προτείνοντας 3 δεσμευτικούς στόχους[1]. Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από σκληρή μάχη που δόθηκε συνολικά από την ομάδα των Πρασίνων, αποφάσισε στις 5 Φεβρουαρίου 2014 για δεσμευτικό στόχο ύψους 40% όσον  αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας για το 2030, 40% για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ενώ για τις ΑΠΕ ο στόχος διαμορφώθηκε κατ’ ελάχιστο στο 30%. Όμως τώρα χρειάζεται η Ελληνική Προεδρία να πείσει, αλλάζοντας και η ίδια τις θέσεις της, ότι και οι κυβερνήσεις, δηλαδή το Συμβούλιο θα συνταχθεί με τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μέχρι το 2030, όχι μόνο για λόγους προστασίας του κλίματος αλλά και για την δημιουργία θέσεων εργασίας, την βελτίωση της απόδοσης της οικονομίας και την προώθηση της καινοτομίας» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.


Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θέλει και δεν πρέπει να κλειδωθεί σε ένα αβέβαιο και «βρώμικο» ενεργειακό μέλλον. Οι Πράσινοι[2] συνεχίζουν να παλεύουν για την μετατροπή του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας για το 2020 σε δεσμευτικό, τον ξεκάθαρο διαμοιρασμό των δεσμευτικών στόχων στα Κράτη Μέλη, καθώς και την αύξηση των 3 στόχων, δηλαδή 45% ΑΠΕ (αντί του έμμεσου 30%), 60% μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (αντί του πολύ μικρότερου 40%) και 40% μείωση ενέργειας μέσω εξοικονόμησης για το 2030. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες οι συνέπειες της μη δράσης τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.

Όσον αφορά στην Οδηγία Εμπορίας Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου (ETS), η πρόταση των Πράσινων για άμεση δράση μείωσης των επιπλέον δικαιωμάτων ρύπων δεν υιοθετήθηκε, αλλά αποφασίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση εντός του 2014. Όσον αφορά στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, οι προτάσεις μας για την μη εξουσιοδότηση τοπικών και περιφερειακών αρχών δυστυχώς καταψηφίστηκαν, αλλά τουλάχιστον θα απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο για την εξερεύνηση όσο και εξόρυξη αυτού, παρά τις πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, δήλωσε: «Η συζήτηση έγινε υπό την σκιά της μετριοπαθούς, έως επικίνδυνης, πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία πρότεινε ένα μόνο δεσμευτικό στόχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα αέρια θερμοκηπίου) και γενικότερων πιέσεων, οδηγώντας σε αρκετές περιπτώσεις σε οριακές ψηφοφορίες και έντονες συζητήσεις. Δυστυχώς, σύμφωνα και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)[3], η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συντάσσεται με τις προτάσεις της Επιτροπής κλειδώνοντας μας σε ένα αβέβαιο ενεργειακό μέλλον. Οι προτάσεις της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 4 Μαρτίου 2014 και υπενθυμίζουμε ότι τόσο το ΥΠΕΚΑ και ο ίδιος ο Υπουργός, όσο και η Ελληνική Προεδρία συνολικά έχουν ένα αυξημένο ρόλο και μερίδιο ευθύνης να μην ενδώσουν σε συμφέροντα που προωθούν καταστροφικές αποφάσεις για την οικονομία, τον ενεργειακό κλάδο, τους Ευρωπαίους πολίτες και το περιβάλλον.  

Πάντως οι μέχρι τώρα χειρισμοί της Ελληνικής Προεδρίας εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει. Αντιμετωπίζοντας τα θέματα με κυρίαρχη την εσωτερική οπτική, δεν έχει προετοιμαστεί για τα πολύ δύσκολα θέματα που πρέπει να διαχειριστεί αλλά είναι φανερό ότι δεν τα "κατέχει". Ενώ τον Μάρτιο πρέπει να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα (Μετά Κιότο) που θα διεξαχθεί στο Παρίσι το 2015, η Ελληνική Προεδρία δεν έχει καν στις προτεραιότητές της το κλίμα. Την έλλειψη οράματος και σχεδίου για το κλίμα επιβεβαιώνει και η στάση του  Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος δεν είναι μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος που συνυπογράφουν την επιστολή για την ανάγκη δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των Αερίων του Θερμοκηπίου και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για τις ΑΠΕ. Υπογράφουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Αυστρίας, Ιρλανδίας, αλλά όχι ο αντίστοιχος προεδρεύων της ΕΕ, ο οποίος αρκείται σε μια επικοινωνιακή στρατηγική, επικεντρώνοντας τα "βλέμματα" όλων στην εσωτερική κατάσταση».

Ακόμα και η ίδια η βιομηχανία μέσω της EUASE[4] και της Euroheat[5], τονίζει την έκδηλη ανάγκη της θέσπισης δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 40% και της συνολικής αλλαγής του ενεργειακού συστήματος με έμφαση όχι μόνο στον ηλεκτρικό τομέα, με την χρήση ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τονίζεται ότι είναι η μόνη ευκαιρία για την Ευρώπη να κρατήσει το ενεργειακό κόστος και τις τιμές σε έλεγχο, αλλά και να ξεκλειδώσει τη δυναμική του τομέα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω πιο αποδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως και του τομέα θέρμανσης/ψύξης, ενισχύοντας παράλληλα τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.   

«Η καινοτομία, η διατήρηση και δημιουργία νέων πολυπόθητων θέσεων εργασίας, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου ξεκάθαρου πλαισίου λειτουργίας και συστημάτων ενέργειας με στόχο την αληθινή ενεργειακή ασφάλεια, η διασφάλιση μέλλοντος βασισμένου στις ανάγκες των πολλών και όχι στα συμφέροντα των λίγων, η οικολογική ισορροπία και η γνώση που έχει αποκτηθεί από τα προηγούμενα χρόνια παρά την μη θέσπιση φιλόδοξων στόχων πρέπει να μας απασχολήσουν όλους πριν την ψήφιση των αποφάσεων, αλλά και μετά.  

Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη μέχρι τις τελικές αποφάσεις και καλούμε φορείς και πολίτες να ενεργοποιηθούν και να αγωνιστούν μαζί μας για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον με σεβασμό, τόσο στο περιβάλλον, όσο και τους ίδιους τους πολίτες. 

Αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές και ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος.                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.