COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την ενίσχυση της σταφίδας και την φορολογία των αγροτών

Το βίντεο της Συζήτησης: http://youtu.be/JvqTgEsTkUg

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. 
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα ιστορικό προϊόν της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Με τα χρήματα από την εξαγωγή της μαύρης σταφίδας φτιάχτηκε η υποδομή του νεοελληνικού κράτους, φτιάχτηκε η Διώρυγα της Κορίνθου, χρηματοδοτήθηκαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και γενικότερα η εξαγωγή της μαύρης σταφίδας έπαιξε σημαντικό ρόλο. 

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα αξιοποιεί εκτάσεις ορεινές και ημιορεινές μη αρδευόμενες και έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη της ΣΚΟΣ και του καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Βάιου Καραθάνου προσδιορίζει με ακρίβεια ότι το κόστος παραγωγής είναι 471 ευρώ/στρέμμα και δεδομένου ότι το εισόδημα του παραγωγού όταν πωλείται περίπου 1,20 ευρώ τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά γύρω στα 288 ευρώ/στρέμμα και δεδομένου ότι η επιδότηση είναι 339 ευρώ/στρέμμα, το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό ανέρχεται μόλις στα 155 ευρώ/στρέμμα. Από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος παραγωγός δεν έχει περισσότερα από είκοσι στρέμματα, καταλαβαίνετε ότι αν εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που προβλέπει δραστική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης, η καλλιέργεια της σταφίδας θα τελειώσει για όλη την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, η οποία υπάρχει σήμερα και η οποία έχει μειωθεί από τους τριάντα οχτώ χιλιάδες τόνους στους είκοσι χιλιάδες τόνους. 
Απαιτείται, λοιπόν, επειδή η μαύρη κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ μεγάλο κόστος καλλιέργειας, να μην υπάρξει αλλαγή της επιδότησης, να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. 
Και δεύτερον, κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, η «Παναιγιάλειος Συνεταιριστική Ένωση» και η ΣΚΟΣ έχουν χρηματοδοτήσει έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής, όπως προείπα, τον καθηγητή Βάιο Καραθάνο. Ήδη με βάση τα συμπεράσματα που έχουν βγει έχει αποδειχθεί ότι η μαύρη σταφίδα είναι ουσιαστικά υπερ-τροφή, με σημαντικές και θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη καμπάνια σε συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωσή της για να αυξηθεί η παραγωγή.
 Η σταφίδα μπορεί για μία ακόμη φορά να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι ιστορικό προϊόν και πρέπει να το προστατεύσουμε, κύριε Υπουργέ.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, πάρα πολύ για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Να είστε καλά.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ.
Κύριε Πετράκο, θα μπορούσα να μην απαντήσω σε τίποτα από αυτά που είπατε, διότι συμφωνώ απολύτως. 
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το έθνος μας σε κρίσιμες περιόδους πάτησε στη σταφίδα για να ανορθωθεί και κυρίως να βρει συνάλλαγμα, γιατί είναι συναλλαγματοφόρο προϊόν η σταφίδα ως ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα, όπως επίσης αργότερα μετά τον πόλεμο ο καπνός, εξίσου συναλλαγματοφόρο προϊόν. 
Επομένως, δεν χρειάζεται να μας πείσετε για να υποστηρίξουμε τη σταφίδα. Θα την υποστηρίξουμε. Και θα την υποστηρίξουμε και επειδή εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε εδώ από αυτό το Βήμα, ότι δεν θέλουμε να πάμε σε μία γεωργία χαμηλού κόστους. Θέλουμε να πάμε σε μία γεωργία ποιότητας και η ποιότητα είναι συνυφασμένη, όπως και εσείς περιγράψατε, με τη σταφίδα. Ίσα ίσα μάλιστα εγώ είπα «περιμένετε και θα δείτε ότι η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, καθώς μελετά πολλά παραδοσιακά προϊόντα μας, θα αναδείξει, χάρη στα νέα επιστημονικά δεδομένα, πρόσθετες αξίες για τα παραδοσιακά προϊόντα μας». Χάρη στην πρόοδο που έγινε σε ό,τι αφορά τη μεταγονιδιωματική καταλάβαμε τα προβιοτικά τρόφιμα και δείτε τώρα το χαμό που γίνεται με την ελληνική γιαούρτη κ.ά. 
Με το ίδιο σκεπτικό, τα δεδομένα, που και εσείς περιγράψατε, δείχνουν ότι η σταφίδα έχει εξαιρετικά συστατικά, που μπορούν πραγματικά να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν κοινωνικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τόσο το περιεχόμενό τους, τα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες, ιδιαίτερα μάλιστα τις μορφές ζαχάρου, που μπορεί την ώρα που η κοινωνία μας υποφέρει από το υψηλό ζάχαρο να βοηθηθεί. 
Κατά συνέπεια, θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα και στην τρέχουσα περίοδο. Όπως είπατε πήραν και παίρνουν αρκετά χρήματα για να βοηθηθούν και όχι μόνον από τον Πυλώνα 1, όχι μόνο δηλαδή από την ενιαία ενίσχυση –κάτι που θα συνεχιστεί, δεν περιορίζονται οι ενιαίες ενισχύσεις, θα δίδονται και στη νέα ΚΑΠ και μάλιστα πρόκειται για 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
 Όμως και τώρα δεν περιοριστήκαμε στην προώθηση, στην υποστήριξη αυτού του προϊόντος μόνο στον Πυλώνα 1. Δώσαμε δύο σημαντικά προγράμματα για την προώθηση της σταφίδας στις αγορές του εξωτερικού, στοχεύοντας μάλιστα, πέραν των κλασικών αγορών, όπως ήταν η Αγγλία, η Ολλανδία κ.λπ., ιδιαίτερα στις ανατολικές χώρες. Είναι δύο στοχευμένα προγράμματα για να προωθηθεί η σταφίδα στις ανατολικές χώρες και στη Ρωσία κ.λπ., όπου επίσης  έχουν μάθει και την καταναλώνουν τώρα, γιατί όπως σας είπα είναι εξαιρετικό προϊόν, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές.
Θα σας πω όμως τι θα κάνουμε στη νέα ΚΑΠ για τη σταφίδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πραγματικά που αναγνωρίζετε τη μεγάλη σημασία που έχει η σταφίδα, αλλά όπως σας είπα το κέρδος του παραγωγού είναι μετρημένα κουκιά, είναι 155 ευρώ το στρέμμα με τις σημερινές τιμές και με το σημερινό ύψος της επιδότησης. Άρα ένας σταφιδοπαραγωγός που έχει είκοσι στρέμματα –μεγάλος δηλαδή για σταφιδοπαραγωγός- δεν έχει κέρδος πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο. Εάν μειωθεί η στρεμματική ενίσχυση δεν πρόκειται να επιβιώσει. Θα τελειώσει η σταφίδα. Γι’ αυτό σας απευθύνω αυτήν την έκκληση να μην υπάρξει αυτή η μείωση.
Δεύτερον, σας κάνω έκκληση να κάνετε όλες τις ενέργειες, αξιοποιώντας τις έρευνες και του Χαροκόπειου και της Ιατρικής Σχολής και να δώσουμε μεγάλη σημασία. 
Κύριε Υπουργέ, έχω μπροστά μου το βιβλίο της καθηγήτριας κ. Αρώνη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο –όπως και πολλά άλλα βιβλία- που έπαιξε μεγάλο ρόλο στους κοινωνικούς αγώνες. Οι πρώτοι κοινωνικοί αγώνες το 1893-1905 και στη συνέχεια 1928-1935 έγιναν για το σταφιδικό ζήτημα, με ηγέτη –την περίοδο 1928-1935- τον πρώτο αριστερό Βουλευτή Μεσσηνίας, τον αείμνηστο Τάσο Κουλαμπά, που φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια από το θάνατό του. 
Η σημερινή μέρα, λοιπόν, εκτός από το θέμα της σταφίδας συμπίπτει και με τους μεγάλους αγώνες που κάνουν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες της Μεσσηνίας έχουν καταλάβει την Εφορία της Καλαμάτας. Οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα μπλόκα είναι σε κινητοποίηση. Έχουν συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα. 
Εσείς είστε ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Υπουργός για να στηρίξετε την αγροτική οικονομία και αγροτική παραγωγή. Πρέπει να θέσετε τα ζητήματα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών που αγωνίζονται ενάντια στα άγρια φορομπηχτικά μέτρα της Κυβέρνησης. 
Εμείς συμφωνούμε με τον αγώνα τους. Λένε ότι πρέπει να σταματήσει τώρα η εφαρμογή του άγριου φορομπηχτικού νόμου, με τη φορολογία στα χωράφια και την τήρηση βιβλίων, που ουσιαστικά «πιάνει» όλους τους αγρότες. Πρέπει να καταργηθεί αυτός ο φορολογικός νόμος και να έρθει ένας καινούργιος. 
Ζητάμε να ισχύσει αφορολόγητο στο ύψος των καθαρών εσόδων των 12.000 ευρώ, δηλαδή των 30.000 ευρώ ακαθάριστων. Μέχρι εκεί να μην απαιτείται τήρηση βιβλίων, να μην συνυπολογίζονται οι επιδοτήσεις στο φορολογητέο εισόδημα. Για όσους έχουν πάνω από 30.000 ευρώ ακαθάριστα, να συνυπολογίζεται στα βιβλία που θα τηρούνται όλες οι δαπάνες, δηλαδή οικογενειακή εργασία, μισθωτή εργασία, αποσβέσεις. 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή) 
Επίσης, ζητούν οι αγρότες –και πρέπει να στηρίξετε προς αυτή την κατεύθυνση- επαναφορά στο 11% της επιστροφής του ΦΠΑ, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα, να τιμολογείται το προϊόν στο χωράφι και όχι όπως κάνουν οι έμποροι. Να καταργηθεί επίσης ο φόρος στα αγροτεμάχια, το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου και να υιοθετηθεί ένα καθολικό σύστημα ιχνηλασιμότητας και ηλεκτρονικού τιμολογίου, για να λείψουν οι απάτες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την πάταξη των υπερτιμολογήσεων και των παράνομων ελληνοποιήσεων. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου πείτε ότι δεν είναι δική σας ευθύνη, αλλά του κ. Στουρνάρα, του κ. Μαυραγάνη και του Υπουργείου Οικονομικών. Όμως, ως αρμόδιος Υπουργός έχετε ευθύνη να στηρίξετε τους αγρότες και το κάθε προϊόν, όπως προείπα και ειδικά τη σταφίδα. Έχετε ευθύνη να στηρίξετε την αγροτική οικονομία. Οι αγρότες δεν είναι τρελοί να βγαίνουν στο δρόμο σήμερα. Οι αγρότες διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να επιβιώσουν. 
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Θα κλείσω με τα περί σταφίδας και θα απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Και για τη σταφίδα να μας απαντήσετε. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επαναλαμβάνω ότι είχα πει προηγουμένως, ότι θα στηρίξουμε τη σταφίδα και θα την υποστηρίξουμε και στη νέα ΚΑΠ. Αυτό ισχύει. 
Αγνοείτε βέβαια ότι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ έχουμε αφενός ορισμένες υποχρεώσεις που θα αναφέρω και αφετέρου η υποστήριξη μιας καλλιέργειας ή ενός κλάδου δεν είναι υποχρεωτικό να περνάει μόνο από την ενιαία ενίσχυση. Σας θυμίζω ότι για αυτούς τους λόγους στη διαπραγμάτευση αγωνιστήκαμε για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τις υποστηρίξεις μειονεκτικότερων περιοχών. Είπαμε για παράδειγμα ότι θα υπάρχει ξεχωριστό περιφερειακό πρόγραμμα για την ορεινή Ελλάδα, ακριβώς για αυτές τις ιδιαιτερότητες. 
Δεν ήταν εδώ πριν λίγο ο κ. Αποστόλου, όταν αναφέρθηκα απαντώντας σε άλλο Βουλευτή, στην προσπάθεια που θα κάνουμε με τα βοσκοτόπια, τις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας μας. Συμφωνήσαμε με το ΥΠΕΚΑ να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα βελτιώνοντας τα βοσκοτόπια, αυξάνοντας από τα έντεκα στα πενήντα ένα εκατομμύρια στρέμματα τις αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις για βοσκή. Θα το συζητήσουμε αυτό και χαίρομαι που θα συμφωνήσετε εκ των προτέρων, a priori, σε αυτό. 
Λέω όμως ότι στην προηγούμενη ΚΑΠ είχαμε μέχρι 2% δυνατότητα να πάμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Το εργαλείο αυτό ήταν σχεδόν ελάχιστο γιατί είχε ελάχιστα ποσά.
 Εμείς αγωνιστήκαμε να πάμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο 8% και μάλιστα και στο 10% με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ψυχανθών προς όφελος της ενσταυλισμένης κτηνοτροφίας, των οσπρίων του τόπου μας και φυσικά του περιβάλλοντος, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις το περιβάλλον και να μειώσεις τις εισροές από την καλλιέργεια αυτών των φυτών. 
Να, λοιπόν που είτε μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα ορεινής οικονομίας, τα προγράμματα προώθησης ή μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων, θα υποστηρίξουμε τη σταφίδα για να κρατηθεί εκεί που είναι, στα βουνά και να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτό το ποιοτικό μας προϊόν, του οποίου η τιμή πιστεύω ότι συνεχώς θα ανεβαίνει χάρη και στα εξαιρετικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά που κι εσείς τονίσατε. 
Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι έχουμε υποχρέωση στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ να συγκλίνουν οι διαφορές μεταξύ των κρατών και οι διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Δεν μπορεί η πολιτεία να πει «όχι, δίνω πολύ περισσότερα χρήματα σε μία περιφέρεια και πολύ λιγότερα στην άλλη». Λένε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές και μεταξύ των καλλιεργητών-γεωργών μίας περιφέρειας. 
Ο κανόνας και η συμφωνία, όπως αποτυπώθηκε στους κανονισμούς, λέει: «Φροντίστε οι όποιες ψαλίδες υπάρχουν μεταξύ των κρατών μεταξύ των περιφερειών ενός κράτους και μεταξύ των γεωργών μιας περιφέρειας να συγκλίνουν στο τέλος της νέας ΚΑΠ, σε επτά χρόνια, κατά 30%».
Και μάλιστα, είπαμε ότι δεν πρέπει να είναι απότομο, γιατί όπως είπατε κι εσείς, πώς θα προσαρμοστεί κάποιος αν αύριο το πρωί μειώσετε –ας το πούμε- σε επτά χρόνια, αν είναι 30%, 4% κάθε έτους. Όχι, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής, να πάει σε κάτι καλύτερο, να επενδύσουμε στην ποιότητά του για να ισοφαρίσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας):  Κύριε Υπουργέ, με αφορμή τη σταφίδα να μην πούμε όλο το πρόγραμμα της ΚΑΠ, γιατί έχουμε κι άλλες ερωτήσεις. 
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχω κι άλλα να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε και ζητώ συγγνώμη. Εδώ κάναμε μία ολόκληρη συζήτηση για τον αγώνα των αγροτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ναι, αλλά η επίκαιρη ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Αν θέλετε, εγώ φταίω. Κακώς άφησα τον κ. Πετράκο να επεκταθεί σε όλο το πρόβλημα της γεωργίας, με αποτέλεσμα να είστε εσείς υποχρεωμένος να απαντήσετε. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τότε με την ίδια επιείκεια, πρέπει να δώσετε και σε εμένα λίγο χρόνο. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Σας παρακαλώ, απαντήστε, αλλά εν συντομία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε.
Ο αγώνας των γεωργών δεν είναι σημερινός, κύριε Πετράκο. Μονίμως αγωνίζονται οι αγρότες στο χωράφι κι εδώ και αρκετές ημέρες αγωνίζονται για να πουν τα προβλήματά τους. Η πολιτεία όμως δεν κλείνει τα αυτιά της. Ο διάλογος είναι μόνιμος και συνεχής και του Υπουργείου μας, ανεξάρτητα αν αφορά τη φορολογική πολιτική, που αφορά το Υπουργείο Οικονομίας.
Μέχρι και πρόσφατα ακούσαμε τις ιδιαιτερότητες που έχει –ας πούμε- το σύστημα της τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων και μάλιστα μου κάνει εντύπωση που μιλάτε ακόμη για βιβλία, αφού δεν θα τηρούν βιβλία εσόδων κι εξόδων. Θα κρατούν τα στοιχεία τους, αλλά δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στον λογιστή κάθε μήνα. Δεν έχει εισόδημα ένας αγρότης που πουλάει τα βαμβάκια του μία φορά το φθινόπωρο, να πηγαίνει κάθε μήνα για να δηλώνει έσοδα. Δεν έχει άλλα έσοδα. Αυτό μας ζήταγαν οι άνθρωποι και αυτό κάναμε. 
Επομένως, ο αντικειμενικός σκοπός, ο οποίος είναι να σταματήσει αυτό το εικονικό τιμολόγιο, οι ελληνοποιήσεις, οι ψεύτικες τιμές, οι διογκώσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ από την πολιτεία προς τους αγρότες, επιτυγχάνεται με την τήρηση των στοιχείων αυτών είτε μία φορά είτε δύο φορές το χρόνο, εφόσον θα υπάρχει αυτό το όριο των 15.000 ευρώ που ζητούσαν και οι ίδιοι. Ζήταγαν οι ίδιοι 20.000 ευρώ όριο, αλλά το Υπουργείου Οικονομίας είπε 10.000 ευρώ. Στο τέλος βρέθηκε όριο 15.000 ευρώ. Δεν πρέπει όμως να μιλάμε πλέον για την τήρηση βιβλίων, γιατί δεν θα τηρούνται βιβλία. Αυτό ήταν το αίτημά τους. 
Επίσης, υπήρχαν προβλήματα που τα ακούσαμε και τα λύσαμε, όπως η διαχείριση του ΦΠΑ γιατί πολλοί δεν πωλούν τα προϊόντα τους στον έμπορο. Δεν είχαν τιμολόγιο.
Χθες-προχθές είχα στο γραφείο μου τους ροδακινοπαραγωγούς. Εμείς πήραμε την ομάδα του Βελβενδού και τους πήγαμε στο Εθνικής Οικονομίας και είπαμε «ακούστε τις ιδιαιτερότητές τους». Ο αγρότης δεν πουλάει, ώστε να ανήκει στην ομάδα των εμπόρων. Δίνει τα προϊόντα στην ομάδα του και η ομάδα του, αφού τα επεξεργαστεί, τα συσκευάζει. Το ίδιο και ο συνεταιρισμός. Αυτός έχει τιμολόγιο. Επομένως, πώς θα διαχειριστεί ο αγρότης το ΦΠΑ, τι στοιχεία θα καταθέσει;
Όλα αυτά τα ακούσαμε, η Κυβέρνηση τα υιοθέτησε, νομίζω ότι οι αγρότες τα δέχθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ωραιοποιήθηκαν και λύθηκαν τα πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, έχετε και άλλη ερώτηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ σας είπα ότι, αν είναι κάτι λογικό και εφικτό να λυθεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα το κάνουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστώ πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά τα έγγραφα που προανέφερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Παρακαλώ, καταθέστε τα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, τα καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.