COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συμμετοχή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Χαλυβουργίας

Αντιπροσωπεία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Υπεύθυνο του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο και τον Βουλευτή Αττικής Νάσο Αθανασίου πήραν μέρος στην σύσκεψη  στο ΥΠΕΚΑ που συγκάλεσαν η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και οι Δήμαρχοι της Περιοχής με θέμα τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο της χαλυβουργίας. 
Στην σύσκεψη που έγινε παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ κου Μανιάτη και του ΓΓ κου Μαθιουδάκη συμμετείχαν και τα σωματεία των εργαζομένων στην Χαλυβουργική και την Ελληνική Χαλυβουργία οι οποίοι τόνισαν την δραματική θέση στην οποία βρίσκονται ενόψει του κινδύνου για ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία και των διαθεσιμοτήτων στην Χαλυβουργική.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισαν:

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για να υπάρχουν και αύριο θέσεις εργασίας και για αυτό το λόγο είμαστε παρόντες στην σημερινή σύσκεψη και απαιτούμε να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τα προβλήματα στον κλάδο της χαλυβουργίας. Οι ευθύνες βρίσκονται σε αυτή την κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες οι οποίες με την εφαρμογή των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, των δημοσίων έργων και της διάλυσης των ναυπηγείων και των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.
Στην σημερινή συγκυρία και με δεδομένες τις ευθύνες όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων αλλά και της τρόικα είναι αναγκαία η μείωση του κόστους ενέργειας.
Οποιαδήποτε όμως συζήτηση για την μείωση του κόστους ενέργειας προϋποθέτει την δέσμευση των βιομηχάνων α) για άρση των διαθεσιμοτήτων και διακοπή της διαδικασάις των επικείμενων ομαδικών απολύσεων και β) καμία απόλυση στο μέλλον και καμία μείωση των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων.
Στην συνέχεια τόνισαν ότι: 
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ ελέγχει μόνο το 30% του κόστους ενέργειας η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να μειώσει το υπόλοιπο 70% του κόστους ώστε να μειωθεί το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει άμεση κατάργηση των επιδοτήσεων που παίρνουν οι ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ) ή τουλάχιστον ως κατεπείγον μέτρο μπορεί να ληφθεί η κατάργηση αναδρομικά από 01/09/13 του διπλασιασμού των ΑΔΙ. Το μέτρο αυτό θα εισφέρει 90 εκατομμύρια στην μείωση του κόστους ενέργειας αύριο το πρωί. Τα χρήματα αυτά μπορούν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της χαλυβουργίας και την υπόλοιπης βιομηχανίας. Η κατάργηση των ΑΔΙ και ΜΑΜΚ απαιτούνται να ληφθούν ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν τις μειώσεις στο κόστος ενέργειας της βιομηχανίας οι υπόλοιποι καταναλωτές.
Αυτό βεβαία προϋποθέτει σύγκρουση με συμφέροντα που στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες 
Είναι απαράδεκτο επίσης οι η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες μέρες ζήτησε δωρεάν δικαιώματα ρύπων ενώ την ίδια στιγμή στην Γερμανία χάρισε η κομισιόν δικαιώματα ρύπων αξίας192 εκατομμύριων ευρώ .
Μείωση του κόστους ενέργειας μπορεί να γίνει και αν η ΔΕΗ σταματήσει να πληρώνει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιεί για ηλεκτροπαραγωγή στην Νησιωτική Ελλάδα.
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν:
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία βιομηχανική πολιτική και καμία ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης του κόστους ενέργειας. 
Ζητάμε α) να αρθούν οι διαθεσιμότητες και να μην υπάρξει καμία απόλυση και β) με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ κου. Μανιάτη να γίνει άμεσα κοινή σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών εκπροσώπων των εργοδοτών, εργαζομένων, των κομμάτων της βουλής και της Περιφέρειας Αττικής με σκοπό να υπάρξουν δεσμεύσεις ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια και να μην προστεθεί κανείς ακόμα εργαζόμενος στον μακρύ κατάλογο των ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.