COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση Ν. Χρυσόγελου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο για καταστροφή χημικών όπλων και κυπριακό

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησε και είχε την Παρασκευή 14/2 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα θέματα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών δημοσιοποίησης (1) του θέματος και της κατάθεσης ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2),  καθώς και το Κυπριακό.

Για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας


Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει παρακολουθήσει στενά το θέμα της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας και έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών ώστε να υπάρχει διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση κι ασφαλής για το περιβάλλον και την υγεία καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ώστε οι πολίτες και οι φορείς να είναι πλήρως ενημερωμένοι αλλά και να μην δημιουργείται χώρος για διάδοση τερατολογιών. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της Μεσογείου οφείλει να είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη και δεν αφορά μόνο την επικείμενη επιχείρηση αλλά και σε άλλες ημιπαράνομες ή παράνομες πρακτικές εναπόθεσης αποβλήτων από την οργανωμένη μαφία που δρα στην συγκεκριμένη περιοχή. Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη παρέμβαση στα θέματα ρύπανσης της Μεσογείου αλλά και μεγαλύτερη κινητοποίηση σε σχέση με την διακίνηση και διάθεση (στο παρελθόν αλλά και ίσως και σήμερα ακόμα) τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων.  

Στο πλαίσιο πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των επιστημόνων, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε στον Υπουργό Εξωτερικών να εισηγηθεί την διοργάνωση μιας τηλε-συνδιάσκεψης με εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Οργανισμού για τη Καταστροφή των Χημικών Όπλων στην οποία να συμμετέχουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου κι Εθνικών Κοινοβουλίων καθώς και επιστήμονες,  καθώς και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στην επιτροπή που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες καταστροφής.  Στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της μη ρύπανσης της Μεσογείου αλλά και ανάληψης ευθυνών σε περίπτωση οποιοδήποτε ατυχήματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απορριφθούν χημικά απόβλητα στην θάλασσα, αλλά αυτά που θα παραχθούν θα οδηγηθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Γερμανία και την Βρετανία, ενώ είναι πιθανόν να συμμετάσχει και Έλληνας επιστήμονας, ειδικός σε θέματα καταστροφής χημικών όπλων.
   
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημερώθηκε, επίσης, όπως είχε ζητήσει, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με δεδομένο ότι υποστηρίζει σταθερά  μια δίκαιη και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ επίλυση του Κυπριακού. Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Κύπρο, μαζί με αντιπροσωπεία των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και μόνος, έχει συναντηθεί με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς, ενώ είχε πρόσφατα συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου σε συνέχεια της πρωτοβουλίας για πράσινη και ανοικτή Αμμόχωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.