COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

«Σοβαροί κίνδυνοι από ελλείψεις σε εμβόλια στη Διεύθυνση Υγείας του Ν. Μεσσηνίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Σοβαροί κίνδυνοι από ελλείψεις σε εμβόλια στη Διεύθυνση Υγείας του Ν. Μεσσηνίας»

Το Υπουργείο Υγείας με την εγκύκλιο 109797/8-11-2012 αποφάσισε λόγω της μεγάλης αύξησης των ανασφάλιστων πολιτών να παρέχει δωρεάν εμβολιασμούς στους πολίτες αυτούς προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία. Στα πλαίσια αυτά ζήτησε από τις Περιφέρειες να  καταγράψουν τους εμπλεκόμενους φορείς και να προσδιορίσουν τις ανάγκες για την πληθυσμιακή κάλυψη στους νομούς ευθύνης τους.

Στη συνέχεια με την εγκύκλιο 29160/20-3-2013 το Υπουργείο ζήτησε να καταγραφούν τα στοιχεία των απόρων και ανασφάλιστων παιδιών που πληρούν τα κριτήρια και να τα αποστείλει ανά δίμηνο στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφέρειας. Κατόπιν με την εγκύκλιο 34985/17-4-2013 ζήτησε των καταγραφή των φορέων εμβολιασμών και καθόρισε τα κριτήρια υπαγωγή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Υγείας κάθε νομού, μεταξύ των άλλων, έχει και την ευθύνη να παρέχει εμβόλια σε ανασφάλιστους πολίτες, όπως επίσης και να εκτελεί  το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού για παιδιά 6 έως 12 ετών. Με την παραπάνω εγκύκλιο έχουν τεθεί περιορισμοί στην πρόσβαση εμβολιασμού για ανασφάλιστα παιδιά και εφήβους.
Μετά από ένα και πλέον χρόνο από την έκδοση της πρώτης σχετικής εγκυκλίου τα ανασφάλιστα και άπορα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα.
Στο Ν. Μεσσηνίας από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα, έχει σταματήσει η χορήγηση εμβολίων σε ανασφάλιστους πολίτες και τον περασμένο Νοέμβριο διατέθηκαν και τα τελευταία 800 αντιφυματικά σε μαθητές της πρώτης τάξης δημοτικών σχολείων.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο σοβαρό, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας μένουν ανασφάλιστοι και έχουν ανάγκη από τα εμβόλια. Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που περιμένουν εμβόλια από τον περασμένο Απρίλιο να γίνει προμήθεια. Πρόκειται για θέμα δημόσια υγείας.
      
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια των απαραίτητων εμβολίων, τα οποία θα διατεθούν στους εμπλεκόμενους φορείς για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι εμβολιασμοί και στο Ν. Μεσσηνίας όπου από το Μάρτιο του 2013 έχει σταματήσει η χορήγηση εμβολίων;
2. Θα άρει τους αποκλεισμούς για τα ανασφάλιστα παιδιά και εφήβους από τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων;


Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος

4/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.