COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Άμεση Απόσυρση των Άρθρων του Νομοσχεδίου «Εθνική αρχή Πτήσεων και άλλες διατάξεις» που αφορούν στην πιστοποίηση προσόντων

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρυσοχοΐδη
Κοιν.: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μεϊμαράκη
Βουλευτές των Κομμάτων

Θέμα: Άμεση Απόσυρση των Άρθρων του Νομοσχεδίου «Εθνική αρχή Πτήσεων και άλλες διατάξεις» που αφορούν στην πιστοποίηση προσόντων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες Βουλευτές,
Eν όψει της ψήφισης στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, του Νομοσχεδίου «Εθνική αρχή Πτήσεων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα άρθρα 24 και 25, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και να σας επισημάνουμε τις συνέπειες που ενέχει η ψήφιση των άρθρων αυτών για το ζήτημα της πιστοποίησης προσόντων στη χώρα μας.
Ως γνωστό, οι διαδικασίες πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων εντάσσονται συνολικότερα στη εθνική στρατηγική για τη δια βίου μάθηση, γεγονός που τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται στους Ν.3879/2010 και Ν. 4115/2013. 
Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κατά κοινή ομολογία βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια και ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ζήτημα της πιστοποίησης προσόντων ανατέθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) με στόχο να δημιουργηθεί στη χώρα το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (διαδικασία η οποία οδεύει σταθερά προς την ολοκλήρωσή της) το οποίο να συναρτάται με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό.

Με τον τρόπο αυτό θα λάβει χώρα η ταξινόμηση όλων των πτυχίων, των διπλωμάτων και των πιστοποιητικών τα οποία προέρχονται από όλες τις μορφές και τις εκδοχές εκπαίδευσης (τυπικής, μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης) και θα καταστεί εφικτή η θεσμικά αναγκαία οριοθέτηση και ανασυγκρότηση του χώρου των προσόντων, από ένα εθνικό και δημόσιο φορέα που έχει επωμισθεί εξ ολοκλήρου την ευθύνη αυτού του τόσο σημαντικού έργου.
Είναι ευνόητο λοιπόν, πως το τόσο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της πιστοποίησης προσόντων, ιδιαίτερα σήμερα που ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκονται στη δίνη της δημοσιονομικής κρίσης, είναι αναγκαίο να παραμείνει μια δημόσια πολιτική η οποία να διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον με στόχο την ανάπτυξη, την αξιοπιστία των επαγγελματικών προσόντων, τη διαφάνεια, την εγκυρότητα και την ποιότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών.
Στα Άρθρα 24 και 25 του νομοσχεδίου «Εθνική αρχή Πτήσεων και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στην Βουλή δίνεται η δυνατότητα και η ανεξαρτησία σε κλαδικούς φορείς να παρέχουν πιστοποίηση προσόντων χωρίς την συνεργασία, τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους από τον ΕΟΠΠΕΠ ως αρμόδιο εθνικό φορέα για την πιστοποίηση προσόντων σύμφωνα με τους σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα τους Ν.3879/2010 και Ν. 4115/2013. 
Η εκχώρηση της διαδικασίας πιστοποίησης των προσόντων σε επιμέρους φορείς, η ανάθεση της ευθύνης σε κλαδικό επίπεδο και γενικότερα η έλλειψη της παρουσίας ενός εθνικού και κοινωνικά ελεγχόμενου φορέα όπως είναι ο ΕΟΠΠΕΠ, στην παρούσα φάση, αναμφίβολα θα δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις τόσο για τη διαδικασία της πιστοποίησης όσο και για την αξιοπιστία των επαγγελματικών προσόντων. Επιπροσθέτως, θα προκαλέσει σύγχυση και συγκρουσιακό κλίμα με συνέπεια τόσο την κοινωνική αποδιοργάνωση σε επίπεδο επαγγελματικών προσόντων όσο και την αναξιοπιστία σχετικά με την ποιότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών.
Κύριε υπουργέ,
Η πιστοποίηση των προσόντων είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να παραμείνει μια δημόσια και κοινωνικά ελεγχόμενη διαδικασία με ενιαίο στρατηγικό ορίζοντα και προσανατολισμό. Η παραχώρηση μέρους της διαδικασίας σε κλαδικά η ιδιωτικά συμφέροντα θα απορυθμίσει και εν τέλει θα υποβαθμίσει την ποιότητα και την αξιοπιστία των προσόντων με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα και την αποδιοργάνωση. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε μακρά εμπειρία σε θέματα και διαδικασίες πιστοποίησης (κάτι που συμβαίνει σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία κ.α) στην παρούσα φάση, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του ΕΟΠΠΕΠ, ως του μόνου εθνικού φορέα ο οποίος με την ενεργό θεσμική εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων μπορεί να εγγυηθεί και να ρυθμίσει σε εθνικό πλέον επίπεδο τις διαδικασίες πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων.
Ευελπιστούμε στην κατανόηση από μέρους σας του σκεπτικού αυτού και τη συνακόλουθη απόσυρση  των επίμαχων άρθρων.

Μιχάλης Κουρουτός
Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ
Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στον ΕΟΠΠΕΠ
Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ

Αθήνα, 14-01-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.