COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ:«Σχετικά με την αύξηση του ρεύματος στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ 
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την αύξηση του ρεύματος στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις»

Στα 18,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί το τέλος ΑΠΕ για το ρεύμα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε περίπτωση που υιοθετηθούν τελικά οι προτάσεις της ΡΑΕ για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2014.
Πρόκειται για αυξήσεις «υπό αναστολή», με την έννοια ότι το κατά πόσο θα επιβληθούν ή όχι βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το αν θα περάσει τελικά το «κούρεμα»  έως και 50% στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι επενδυτές των φωτοβολταϊκών. Δηλαδή το περιβόητο «new deal» που ετοιμάζεται να φέρει με νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία προβλέπει εναλλακτικά  αυξήσεις από 82% έως και 157% στο τέλος ΑΠΕ το οποίο, υπενθυμίζεται, πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο στόχος είναι να βρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται μέσα στο 2014 προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.
Στην απόφασή της η ΡΑΕ, προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014, παρέχοντας στην ουσία ένα δίμηνο στην κυβέρνηση για να «κουρέψει» τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών μειώνοντας τους δραστικά τις ταρίφες που εισπράττουν, αλλά και για να φανεί η αποδοτικότητα του μέτρου. Το «κούρεμα» θεωρείται από την κυβέρνηση ως ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για να βρει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να εκπληρώσει τη μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό στο τέλος του 2014 του ελλείμματος των ΑΠΕ. Το έλλειμμα αυτό, έφτασε τα 560,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, και στο τέλος της επόμενης χρονιάς αναμένεται να φτάσει τα 763 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, το Τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί), αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής :
•    157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αγρότες εκτός του ότι επιβαρύνονται με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, είναι και από τις κατηγορίες, των οποίων οι ταρίφες θα υποστούν από τα μεγαλύτερα κουρέματα.
•    86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες, και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ το χρόνο.
•    108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
•    84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από το Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό τους κόστος.
•    98%, είναι μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτινάσσεται στα 29,63 ευρώ.
Από την άλλη, επιδοτούνται «χαριστικά» οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο με πάνω από 510 εκ. ευρώ το χρόνο (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης, Κοπελούζος  κ.α), και αντί από αυτούς να μειώσουν τις επιδοτήσεις, συνεχίζουν να τους τις «χαρίζουν», χωρίς να αναλαμβάνουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό τους υπόλοιπους καταναλωτές, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες.

Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές ρεύματος με βάση τις προτάσεις της ΡΑΕ τόσο στο αγροτικό ρεύμα όσο και στους υπόλοιπους καταναλωτές, όπως οικιακούς καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  βαριά βιομηχανία;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Πετράκος Θανάσης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Ουζουνίδου Ευγενία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.