COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΓΗ

Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Απέναντι από τις γέφυρες του Ροσινιόλ και του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική Οδό  και  στο Ρουφ αναρτώνται τρία  μεγάλα πανώ: «ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Συντονιστικό Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κάλεσε και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε να συζητιέται από σήμερα Τρίτη 14 Ιανουαρίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 
Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και στην προκειμένη περίπτωση το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει περεταίρω τη ΔΕΗ, την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση του τόπου, η οποία έχει φτιαχτεί με το υστέρημα και τον ιδρώτα του λαού. 
Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει στους ιδιώτες, τον ΑΔΜΗΕ, τη βασικότερη στρατηγική εθνική υποδομή, που είναι τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κανένα δικαίωμα να ξεπουλάει, ότι κτίστηκε με τον ιδρώτα του λαού σε εξήντα χρόνια, μέσα σε μια βδομάδα με ένα νόμο.
Για αυτό και εμείς, μέσα σε μια εβδομάδα και με ένα νόμο θα καταργήσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, αυτούς που ξετίναξαν τον ελληνικό λαό αυτούς  που  ξεπουλούν  την  περιουσία  του, αυτούς που  ξεπουλούν  τις στρατηγικές υποδομές της  χώρας!!
Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν στον ΑΔΜΗΕ και τους λέμε:
ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ  ΚΑΙ  ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί η ενέργεια είναι Δημόσιο και Κοινωνικό Αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό Λαό.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού 
Είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας, που το 2012 κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε κατά 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΔΕΗ Α.Ε.
Μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €, που μεταφράζεται σε:
11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 kV) 
221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης 
και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας με αδιάλειπτη 24ωρη παρουσία έμπειρου προσωπικού διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι το μονοπώλιο στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας 

Επίσης είναι θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. 
Είναι Στρατηγική Εθνική Υποδομή.
Θεμέλιο για τη Δημοκρατία, την Άμυνα και την Ασφάλεια της Πατρίδας μας. Η  χούντα της 7ετίας, πρώτα κατέλαβε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (στο Ρουφ τότε) και μετά τη Βουλή. Το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, πρώτα βομβάρδισε το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και μετά τους άλλους στρατηγικούς στόχους της Γιουγκοσλαβίας.
Η κυβέρνηση προχωράει στην εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, σαν «πιλότο» για το ξεπούλημα της υπόλοιπης ΔΕΗ (Ορυχεία, Εργοστάσια, Δίκτυα Διανομής)  
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιταχύνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 
Ήδη έχει δοθεί το 49% και από το υπόλοιπο 51% που κατέχει το δημόσιο, το 17%, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί και αυτό.
Με την πραξικοπηματική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24 Ιουλίου η μνημονιακή συγκυβέρνηση αποφάσισε τον τεμαχισμό σε 3 κομμάτια της ΔΕΗ και το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος της. Δηλαδή την ολοκληρωτική παράδοση της ΔΕΗ και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. 
Αυτή την εβδομάδα εφαρμόζεται το 1ο σκέλος της ΠΥΣ δηλαδή η ιδιωτικοποίηση του (ΑΔΜΗΕ) και στο αμέσως προσεχές διάστημα η διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» -καλή που θα έχει το 30% και «μεγάλη». 
Η μικρή -καλή προβλέπεται να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και από τη δεύτερη να πωλείται το17% σε επενδυτές έως το 2015. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει προβλέψεις για πώληση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και για την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη. 

Το παρών νομοσχέδιο προβλέπει, το ξεπούλημα του 66% της εταιρείας σε «επενδυτή» και το υπόλοιπο 34% θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο από την ΔΕΗ Α.Ε.
Το τίμημα για την απόκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο των μετοχών σε ποσοστό 34% προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του επενδυτή και μπορεί να εξοφληθεί με συμψηφισμό των οφειλόμενων φόρων, τελών, και άλλων απαιτήσεων του Ελληνικού δημοσίου έναντι της ΔΕΗ Α.Ε. από οποιαδήποτε αιτία συμπεριλαμβανομένων και μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων («όπως, ιδίως απαιτήσεις από το τέλος δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλείων κ.λ.π.»)
Δεν θα μιλήσω για το τίμημα του 66%,   αφού η Goldman Sachs καθόρισε ήδη από 16/10 το μάξιμουμ της αγοραίας τιμής για τον ΑΔΜΗΕ: Από 1,5 δις € επίσημη αξία παγίων, υποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκ. €, για να ξεπουληθεί το πολύ 420-450 εκ. €!! 

Για το ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν έχει καμία αξία το τίμημα. Το ΔΙΚΤΥΟ της χώρας δεν ξεπουλιέται. 
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν γίνεται για τα 450 εκατομμύρια που θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ.  Δεν γίνεται για τα χρήματα.
Γίνεται γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο υπάρχει δημόσιος τομέας στην οικονομία, καθυστερεί η μετατροπή της χώρας σε οικόπεδο προς χάραξη Ειδικών οικονομικών Ζωνών και η «κινητικότητα» των κατοίκων της προς τα «αναπτυξιακά» τους σκλαβοπάζαρα. Γι’ αυτό κομματιάζουν και ξεπουλάνε τις δημόσιες επιχειρήσεις, απολύουν και διαλύουν κάθε δημόσια υπηρεσία, βγάζουν στον πλειστηριασμό το βιος του καθενός μας. Δυσφημίζουν ως  «κάστρο των βολεμένων» ό,τι έχτισε και για ό,τι κόπιασε τούτος ο λαός.
Καμία κοινοτική οδηγία δεν επιβάλλει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των Συστημάτων Μεταφοράς και την ιδιωτικοποίηση  του δικτύου μεταφοράς. Αυτό είναι επιλογή  της  κυβέρνησης και μάλιστα κατά παράβαση των προγραμματικών της δεσμεύσεων. Φυσικά, με την πίεση της Τρόικα, αλλά γίνεται βασιλικότερη της Τρόικα.
Αυτό που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι οι διαχειριστές των δικτύων πρέπει να είναι πιστοποιημένοι για την ανεξαρτησία των παρεχόμενων υπηρεσιών τους από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και την επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ.( Οδηγία 2009/72/ΕΚ)
Ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί για την οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της λειτουργίας του από τη ΡΑΕ (Αποφάσεις 672/2012 και 962Α/2012) ενώ έχει λάβει θετική γνωμοδότηση για τα παραπάνω και από την Επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ (Γνωμοδότηση C (2012) 7068 05-10-2012). Επομένως με βάσει τα παραπάνω, η χώρα μας εναρμονίστηκε με τις κοινοτικές οδηγίες, και καμία ανάγκη δεν προκύπτει για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Από 27 χώρες μέλη της ΕΕ, στην πλειοψηφία των χωρών οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς είναι κρατικές εταιρείες. 
Σε ποιες χώρες εκποιούνται τα δίκτυα; Σε όσες κηδεμονεύονται από  μνημόνια …
Αλλά ακόμα κι εκεί, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις φαίνεται να αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση τέτοιων στρατηγικών υποδομών κι εταιρειών.
Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ακύρωσε την πώλησή τους, παρά κι ενάντια στις «μνημονιακές υποχρεώσεις» της.
Το Πορτογαλικό Δημόσιο εκποίησε το 2011 μειοψηφικό μόνο πακέτο (40%)  στα πλαίσια των δεσμεύσεων που επέβαλε το εκεί Μνημόνιο...
Η μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας έχουν παράγει αρνητικότατα αποτελέσματα.
Η προσπάθεια για απελευθέρωση την παραγωγής τα τελευταία χρόνια μέσω της mandatory pool, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος κατά 80% στη δεκαετία. 
Όσο η ΔΕΗ ήταν ενιαία και καθετοποιημένη επιχείρηση, η τιμή της KWh διαμορφωνόταν με βάση το κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος (4-6%). 
Με την διάσπαση σε τρείς εταιρείες προστέθηκαν στην τιμή της KWH τρία εύλογα κέρδη ώστε κάθε μια από τις θυγατρικές να χρηματοδοτεί την λειτουργία και τις επενδύσεις της και πάνω από όλα την προίκα για τους υποψήφιους αγοραστές. 
Έτσι για τον ΑΔΜΗΕ, το εύλογο κέρδος, που εμφανίζεται στο λογαριασμό του ρεύματος ως Χρέωση Χρήσης Συστήματος, έχει καθορισθεί σε 8%. Εν όψει της εκποίησης του ΑΔΜΗΕ, λαμβάνεται πρόνοια ώστε τα κέρδη του ιδιώτη να είναι αυξημένα για αυτό η  ΡΑΕ προκρίνει την αύξηση του επιτοκίου απόδοσης από 8% σε 11%- 13%. 
Το 8% μεταφράζεται ετησίως σε 325 εκ. € το 2012
Με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν 100 έως 150 εκ. € το χρόνο.
Πλέον θα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και αυτοί που μέχρι σήμερα πληρώνανε.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν γίνεται για να υπάρξουν επενδύσεις, γίνεται για να εισπράξει το δημόσιο κάποια χρήματα τα οποία ο  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ με επιτόκιο 8-11% στις αποδόσεις κεφαλαίου. Δεν διαφέρει καθόλου ως πράξη από τα περίφημα SWAP Σημίτη Παπαντωνίου. 
Επίσης είναι γνωστό ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντιθέτως τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ εισέρχονται στα ταμεία του κράτους από τα μερίσματα της ΔΕΗ, και συμβάλλουν στο να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η τιμή της κιλοβατώρας.
Όσο για το επιχείρημα περί αδυναμίας επενδύσεων απο τονΑΔΜΗΕ, είναι γνωστό με βάση το 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, στην περίοδο 2011-2012 δηλαδή μεσούσης της κρίσης, ο ΑΔΜΗΕ, προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 253 εκ. € και η προστιθέμενη αξία παρέμεινε στην χώρα, αφου χρησιμοποίησε για την υλοποίηση των έργων αποκλειστικά Ελληνικές επιχειρήσεις.
Το Ελληνικό Σύστημα μεταφοράς μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω με τον σωστό προγραμματισμό έργων και την ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων με έργα όπως :
Ανάπτυξη συστήματος 400kV στην Πελοπόννησο 
Διασύνδεση των Κυκλάδων. 
Ορθή και λελογισμένη σύνδεση έργων ΑΠΕ
Μιλάμε για αναγκαία έργα που μπορούν σχετικά εύκολα να γίνουν ακόμα και υπό την παρούσα κρίση, με κόστος 500 – 600 εκ € και μάλιστα από ελληνικές εταιρίες με σοβαρή εμπειρία σε ανάλογα έργα. 
Μπορεί κανένας να ισχυριστεί σοβαρά ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα προχωρήσει σε αυτές τις επενδύσεις και μάλιστα μέσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα; Προφανώς όχι, γιατί ο μόνος στόχος του θα είναι η μεγιστοποίηση των εγγυημένων κερδών του.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα επιχείρημα να ξεπουλήσει το ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ.
Τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να ματαιωθούν, ο κάθε βουλευτής έχει ιστορική ευθύνη, για την θέση που θα πάρει.
Πάνω από όλα όμως το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ είναι υπόθεση όλου του Λαού.
Γι΄ αυτό, με πυρήνα τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο, που θα περιλαμβάνει όλους όσους θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις Επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους.
Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και της υποτακτικής τους κυβέρνησης να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. 
Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα. 
Επαναλαμβάνουμε πως η κυβέρνηση οφείλειω να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Να σταματήσει εδώ και τώρα η περαιτέρω εκποίηση της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.