COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας στην διαδικασία συζητήσεων, για διεύρυνσή του εν όψει εκλογών .

Η προεκλογική περίοδος  βρίσκει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει χτυπηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την ίδια την κυβέρνηση. Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και των Μνημονίων υπήρξε για την Αυτοδιοίκηση ισοπεδωτική. Η ευθύνη  της πλειοψηφίας των αιρετών και των οργάνων της, ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, που υποστήριξαν, υλοποίησαν ενεργά ή απλώς ανέχθηκαν -με τη λογική του  “υπερκομματικού” - τις συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες πέρα από τις επιπτώσεις στους δημότες είχαν σαν αποτέλεσμα και την αποδυνάμωση του θεσμού, είναι τεράστια.

    Η μείωση των πόρων προς την Τ.Α. ήταν η μεγαλύτερη που έγινε συγκριτικά με όλους τους άλλους φορείς του Δημόσιου. Ο "Καλλικράτης" στο σύνολό του απέτυχε να αποδώσει καρπούς, όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση αλλά, κυρίως, στην κοινωνία. Επιπλέον, οι καταργήσεις υπηρεσιών αλλά και οι απολύσεις αναγκαίου (μόνιμου και έκτακτου) προσωπικού, στο πλαίσιο της υλοποίησης των επιταγών της τρόικας, οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε διοικητική κατάρρευση. 
    Μέσα σε αυτό περιβάλλον το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για τη διεύρυνσή του  με νέες δυνάμεις -πρόσωπα, συλλογικότητες, κινήσεις- σύμφωνα με την απόφαση της πρόσφατης μαζικής συνέλευσης που πραγματοποίησε στις 12.1. Σε αυτή συνέλευση φάνηκαν έντονα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δυναμικής παρουσίας του στα τοπική σκηνή, αλλά και η διάθεση να αγωνιστεί για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της, και να μπορέσει  η Αυτοδιοίκηση -ανεξάρτητη και με δική της πρωτοβουλία- να δώσει πάλι τον τόνο της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε όλες τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.
    Με βάση την απόφαση της  συνέλευσής του,  ξεκίνησε να ανιχνεύει τις δυνατότητες στο επίπεδο των εκλογικών συνεργασιών, για συγκρότηση ευρύτερου ψηφοδελτίου και επιλογή του επικεφαλής. Το “Δίκτυο” προτάσσει συγκροτημένο αγωνιστικό αυτοδιοικητικό λόγο, και έχει σημαντική παρουσία στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Καλαμάτας. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια μαχητική αυτοδιοικητική λογική, για συγκρότηση και   διαρκή ενίσχυση  ενός  τοπικού αυτοδιοικητικού κινήματος . Οι θέσεις του κινούνται  σε αυτή τη κατεύθυνση . Κοινοτική συνεργατική οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων . Εγρήγορση της τοπικής κοινωνίας για τις ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές. Αποτροπή των επαπειλούμενων ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υποδομών, και της διάλυσης των δημοτικών υπηρεσιών. Επεξεργασία μιας νέας ταυτότητας του δήμου μας, από νέες  -υπαρκτές και δρώσες- κοινωνικές δυνάμεις που προσέρχονται σε αυτό στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Τον αναπροσανατολισμό του δήμου στη στήριξη της τοπικής αγροτικής -και όχι μόνο- παραγωγής, καθώς και την υποστήριξη του εκτός πολεοδομικού ιστού χώρου,  σαν τόπου κατοικίας αγροτικών νοικοκυριών . Γενικά το “Δίκτυο” επιδιώκει την ενεργοποίηση του εσωτερικού δυναμικού της κοινωνίας, και απορρίπτει, ως αποδεδειγμένα  αναποτελεσματική, την λογική της ανάθεσης , όσο και αν αυτό ακούγεται δυσάρεστο στους “επαγγελματίες” και τους μικροπαράγοντες όλων αυτών των ετών, που έφθειραν την ιδέα της αυτοδιοίκησης. Επιδιώκει την αποκατάστασή του ρόλου της αυτοδιοίκησης ως εξουσίας των “κάτω”, που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικότερα, δικαιότερα και επωφελέστερα, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και τη θεσμοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ .
Κατά τη γνώμη μου δύο σημαντικά σημεία   , χαρακτηρίζουν το Δίκτυο ως τώρα,  μπροστά στη προσπάθεια της διεύρυνσης του σε αυτή τη φάση .Το πρώτο είναι το κλίμα συνεννόησης που καλλιεργεί μεταξύ πολιτών με διαφορετικές πολιτικές αναφορές.  Με το  πλαίσιο αρχών και τη συλλογική λειτουργία  που διαθέτει, μπορεί και  συνθέτει την αυτοδιοικητική  πολιτική του πρόταση . Δεύτερο σημείο   είναι η παραδοχή της θέσης  ότι εκφράζεται  ενδιαφέρον, από διαφορετικές δυνάμεις και εκτός του Δικτύου,  για την πορεία της ευρύτερης περιοχής καθώς και αγάπη για την πόλη τους ,που απλά εκδηλώνεται  με διαφορετικό τρόπο .
Αρνητικά ,και μάλλον πρόσκαιρα , επηρεάζεται η απήχηση του από τη -θετική για το ίδιο - συλλογική θέση του Δικτύου, να μην επιδιώκει στήριξη από τοπικούς οικονομικούς  παράγοντες προκειμένου να προβληθεί  από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αγώνας που διεξάγει. 
Σε ορισμένους κύκλους ίσως δημιουργούνται αυταπάτες για το βαθμό επιρροής της θέσης τους, αλλά και για την πειστικότητα της  - φανερά υστερόβουλης- αοριστολογίας για “υπερκομματικοποίηση” των αυτοδιοικητικών εκλογών, με σκοπό την αποπολιτικοποίηση ενός ουσιαστικού πολιτικού θεσμού όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Σταμάτης Μπεχράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.