COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή: Η Ιταλία τολμά να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο. Η Ελλάδα;

Η Ιταλία άλλη μια φορά αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι δυνατή η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου όταν υπάρχει πολιτική βούληση. 
Πρόσφατα επέβαλε το λεγόμενο φόρο Google για να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή των κολοσσών του Διαδικτύου, που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Χθες προχώρησε σε κατάσχεση μαμούθ 1.243 ακινήτων τα οποία ανήκουν στην κόρη ιδιοκτήτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία και να ενεργήσουν αποφασιστικά για την προάσπιση του συμφέροντος του ιταλικού δημοσίου, παρά το γεγονός ότι η κατηγορούμενη δήλωνε μόνιμη κάτοικος Μονακό και είχε ιδρύσει 20 off shore στο Λουξεμβούργο.

Στην Ελλάδα οι πολυεθνικές και οι off shore συνεχίζουν απτόητες τη φοροαποφυγή και ο μεγάλος ιδιωτικός πλούτος τη φοροδιαφυγή, παρά τις λίστες και την πληθώρα στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους εδώ και καιρό οι οικονομικές υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεν στελεχώνει με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε ενισχύει με τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και με τη αναγκαία νομική κάλυψη τη διεύθυνση ενδοομιλικών συναλλαγών.
Όσο η κυβέρνηση δεν τολμά να πράξει τα απολύτως εφικτά και αυτονόητα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής, παρά μόνο επιδίδεται αναίσχυντα στην αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων, τόσο δυσκολότερα μπορεί πλέον να διασκεδάσει την εντύπωση που δημιουργείται ότι δεν κυβερνά αυτή τη χώρα, αλλά την καταδυναστεύει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.