COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Εμπαιγμός χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Εμπαιγμός χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων
Τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει σε σειρά διθυραμβικών παρεμβάσεων για τη - δήθεν- επέκταση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων σε επιπλέον κατηγορίες με την επέκταση του ηλικιακού ορίου σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 20-66 ετών.
Με το νέο ,όμως, πλαίσιο, επί της ουσίας καταργείται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων αφού οι προϋποθέσεις που θέτει εξαιρούν περίπου το 70% των –ως σήμερα- επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων. Με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 109527/24-12-2013 του ΟΑΕΔ ορίστηκε ότι για να μπορούν οι άνεργοι να πάρουν την ειδική επιδότηση των 200 ευρώ θα πρέπει να ασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα μέσα σε διάστημα 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνες επιδότησης λόγω ανεργίας. Συγκεκριμένα, του επιδόματος δικαιούνται όσων η 12μηνη τακτική επιδότηση έληξε από 1/11/2013 και εξής. 

Επιπλέον, βάσει της εγκυκλίου μειώνεται το προβλεπόμενο όριο εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να δικαιούται κάποιος το επίδομα. Πρόκειται, μάλιστα, στην πραγματικότητα για εισοδήματα του 2012, έτος κατά το οποίο οι δυνητικοί δικαιούχοι εργάζονταν, με αποτέλεσμα να υφίσταται ακόμα ένας περιορισμός που μειώνει δραματικά τον αριθμό των πραγματικά δικαιούχων βάσει της εγκυκλίου.
Επειδή, βάσει της εγκυκλίου αυτής καταργείται επί της ουσίας η οποιαδήποτε προβλεπόμενη προστασία των «μακροχρόνια ανέργων» αφού για τους ανέργους αυτούς έχει ήδη παρέλθει το χρονικό διάστημα των 2 μηνών από τότε που τέλειωσε η 12μηνη επιδότησή τους. 
Επειδή, από ότι υπολογίζεται με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δικαιούνται το επίδομα μόνο 15.000 άνεργοι από τους 50.000 εγγεγραμμένους που είχαν λάβει την περσινή επιδότηση.
Επειδή, με την ανάλγητη αυτή απόφαση αποστερούνται χιλιάδες συμπολίτες μας το βασικό μέσο επιβίωσής τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να προστατευτούν οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό βιοποριστικό τους μέσο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης

Πετράκος Αθανάσιος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπόλαρη Μαρία

Μπάρκας Κώστας

Σταθάς Γιάννης

Χαρλαμπίδου Δέσποινα

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμανατίδου-Πασχαλίδου  Ευαγγελία (Λίτσα)

Βαλαβάνη Νάντια

Βαρεμένος Γιώργος

Γαϊτάνη Ιωάννη

Γελαλής Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

Δούρου Ρένα

Δριτσέλη Παναγιώτα

Καλογερή Αγνή

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρα Γιουσούφ Αϊχάν

Κατριβάνου Βασιλική

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτρης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Κοντονής Σταύρος

Μαντάς Χρήστος

Μητρόπουλος Αλέξης

Μιχαλάκης Νίκος

Ουζουνίδου Ευγενία

Παναγούλης Στάθης

Σακοράφα Σοφία

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσακαλώτος Ευκλείδης 

Αθήνα, 8/1/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.