COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας  του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/50ENx3Us1DY
Παρατίθεται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, αλλά ούτε και τα διαχειριστικά ζητήματα. Το νομοσχέδιο ούτε καν διαχειριστικό δεν είναι. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση συνολικά με τις αποφάσεις της και την πολιτική της επιδιώκει, ανεξάρτητα από προθέσεις, να αφανίσει τον αγροτικό κόσμο. Διότι για να υπάρξει αγροτική παραγωγή πρέπει να λυθούν τα ουσιώδη. 
Τα ουσιώδη είναι: Πρώτον, η μείωση του κόστους παραγωγής. Τι κάνει η Κυβέρνηση; Αυξάνει το κόστος παραγωγής. Έχουμε αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, αύξηση των καυσίμων, μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ. Έρχονται και τα τελευταία μέτρα, όπου φορολογείτε τα χωράφια από το πρώτο στρέμμα, φορολογείτε τους αγρότες, εκτός λέτε «αν έχουν ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ». Σοβαρά μιλάτε; Δηλαδή κοροϊδεύετε τον κόσμο! Αυτό, το «ακαθάριστο», πιάνει όλο τον κόσμο. Ή λέτε «εκτός αν η επιδότησή τους είναι κάτω από 5.000 ευρώ». Από πού και ως πού;
Κύριε Υπουργέ, τις επιδοτήσεις, αυτή την ενιαία ενίσχυση η οποία δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισοστάθμισμα των απωλειών που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος από τις συμφωνίες που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την απελευθέρωση γενικότερα, αυτή υπολογίζετε στο αγροτικό εισόδημα και πάτε να τους φορολογήσετε και το βάζετε ως κριτήριο; Από πού κι ως πού μπορούν να ισχύσουν αυτά; 
Λέτε μάλιστα ότι θα φορολογούνται οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί με 13% από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν με το ειδικό τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ ετησίως και θα φορολογείτε τα χωράφια. Αυτό σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής ή τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής; Μπορεί να επιβιώσουν έτσι οι αγρότες;
Από την άλλη μεριά, δεν υπολογίσατε ούτε και σε αυτή τη διαχειριστική λογική τα στοιχειώδη. Για πείτε μου λοιπόν, πώς εξηγείτε το εξής: Όταν η επιδότηση για τους ελαιοπαραγωγούς έχει υπολογιστεί με βάση το μέσο όρο της τετραετίας –διότι είναι δενδρώδης καλλιέργεια που δεν παράγει κάθε χρόνο- εσείς, αντιστοίχως, για να υπολογίσετε τον φόρο του ελαιοπαραγωγού, δεν το υπολογίζετε στην τετραετία! 
Ούτε τα στοιχειώδη, όχι την ουσία του πράγματος, δεν έχετε λύσει! Ούτε τα στοιχειώδη διαχειριστικά πράγματα δεν έχετε λύσει με αυτά που έχετε κάνει η Κυβέρνησή σας και εσείς. Έχετε ευθύνη κι εσείς. Μην απαλλάσσετε τον εαυτό σας, επειδή ο κ. Θεοχάρης και ο κ. Στουρνάρας είναι κράτος εν κράτει εδώ πέρα και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Είστε ενιαία Κυβέρνηση και έχετε ενιαία ευθύνη. 
Δεύτερον, τι χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος; Χρειάζεται χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τι κάνατε εσείς; Ξεπουλήσατε την Αγροτική Τράπεζα, του δώσατε και 4,5 δισεκατομμύρια παραπάνω του κ. Σάλλα απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, αν ανακεφαλαιωνόταν από το ελληνικό κράτος και δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Πείτε μου: πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πέντε χιλιάδες σχέδια βελτίωσης των αγροτών και πόσα έχουν υλοποιηθεί; Θα ήθελα να μου απαντήσετε πόσα έχουν υλοποιηθεί. Και τι θα γίνει με  τα σχέδια που έχουν εγκριθεί και απαιτεί ο νόμος ο οποίος λέει ότι «Αν σε έναν χρόνο δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους, τέλος οι αποφάσεις»; Θα δώσετε τουλάχιστον παράταση στην έναρξη υλοποίησης του έργου αυτού; Δεν φταίει ο αγρότης για το ότι δεν έχει ξεκινήσει, αλλά φταίει η πολιτική σας, γιατί δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο. 
Φτιάξατε το περίφημο Ταμείο με την Πειραιώς. Έχει λειτουργήσει αυτό; Όχι. Άρα, με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα υπάρξουν επενδύσεις; Τα σχέδια βελτίωσης είναι 1,5 δισεκατομμύριο. Δίνετε το 50% δωρεάν στον αγρότη από την ΕΕ και δεν υπάρχει κάποια τράπεζα να του δώσει το άλλο 50%. Κατά τα άλλα, εσείς είστε υπέρ των επενδύσεων και εμείς δεν θέλουμε επενδύσεις!
Τρίτο ζήτημα και μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι τα «κόκκινα δάνεια». Από την πρώτη στιγμή μας είπατε ότι θα φέρετε τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια». Τίποτα δεν έχετε φέρει. Σας έχουμε καταθέσει, λοιπόν, συγκεκριμένη πρόταση και σας λέμε ότι θα πρέπει να ρυθμίσετε τα δάνεια των αγροτών, θα πρέπει να απαγορευθεί να πάρουν τα ξένα funds το χωράφι και το σπίτι του αγρότη, θα πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» ανάλογα με τη μείωση που έχει υποστεί το αγροτικό εισόδημα την τελευταία πενταετία, θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση τουλάχιστον είκοσι χρόνια και θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια. Πώς θα επιβιώσει ο αγρότης, αν δεν κάνετε τίποτα ούτε για τα «κόκκινα δάνεια»; 
Να, λοιπόν, γιατί οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό και ξεκίνησαν κινητοποιήσεις εχθές στην Αργολίδα κι αύριο-μεθαύριο ξεκινάνε στη Βόρειο Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα, στην Κρήτη, παντού θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις όχι για να διεκδικήσουν αύξηση του εισοδήματός τους, αλλά για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους και να μπορούν να παράγουν. 
Γι’ αυτό, λοιπόν, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα στους αγρότες και θα στηρίξει αυτόν τον αγώνα τους, για να υπάρξει μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Γιατί χωρίς πρωτογενή παραγωγή δεν υπάρχει μέλλον.
Μήπως όμως αυτό το νομοσχέδιο επιλύει και ειδικά ζητήματα; Τι επιλύει για τους μη φερέγγυους εμπόρους; Δεν ξέρετε  για τους κτηνοτρόφους πάνω από όλα, ότι τους παίρνουν το γάλα και δεν πληρώνει κανένας μετά; Δεν ξέρετε για τους αγρότες που πουλάνε τομάτες ή οποιαδήποτε οπωροκηπευτικά, ότι τους τα παίρνουν οι έμποροι και φεύγουν; Τι έχετε κάνει γι’ αυτό το ζήτημα; Τι έχετε κάνει για τα καρτέλ, του οποίου έχουν μειώσει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και με την αύξηση της τιμής των εφοδίων και με τις εναρμονισμένες πρακτικές που ακολουθουν; Τι έχετε κάνει για τις ελληνοποιήσεις, που είναι το τρίτο ζήτημα; 
Ερχόμαστε, λοιπόν, να πούμε για ένα άλλο ειδικό ζήτημα, για τους ελαιοπαραγωγούς. Είπε ο κ. Λεονταρίδης  «Ευχαριστούμε πάρα πολύ, γιατί ελύθη το θέμα για την ακαρπία». Πολύ σωστά, ελύθη το θέμα για την ακαρπία. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες και τα ίδια αίτια, αγαπητέ συνάδελφε, για την ακαρπία που υπήρξαν στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν και στη Νότια Ελλάδα. Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο έχουμε ελαιοπαραγωγή. Αυτοί, λοιπόν, τι είδους παιδιά είναι; Τα μεν παιδιά από τα πάνω έχουν μάνα, τα δε παιδιά, οι ελαιοπαραγωγοί, από την κάτω Ελλάδα δεν έχουν μάνα; Γιατί, λοιπόν, δεν πρέπει να αποζημιωθούν και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι είναι χιλιάδες αυτήν την ώρα στην Κρήτη και στη Νότια Πελοπόννησο, που έχουν κάνει το 10% έως 20% της παραγωγής που έκαναν τα προηγούμενα τρία-τέσσερα χρόνια; Πώς θα επιβιώσουν αυτοί; Τι λέτε, λοιπόν, ότι λύνετε το ζήτημα; 
Εδώ θα μου πείτε ότι δεν προβλέψατε το απαράδεκτο μέτρο της φορολόγησης των ανθρώπων να πηγαίνει στον μέσο όρο της τετραετίας. 
Τι έχετε κάνει για το λάδι; Σας κάναμε ερώτηση για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που γίνονται και γι’ αυτά που είπε ο ΟΟΣΑ, να γίνεται νόμιμη η πρόσμειξη, και μας απαντήσατε «η νομοθεσία προβλέπει, κύριοι συνάδελφοι, ότι θα γίνεται πρόσμειξη». Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Την ξέρουμε τη νομοθεσία. Δεν σας ρωτήσαμε να επαναλάβετε τη νομοθεσία, σας είπαμε να πάρετε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να απαγορεύεται η πρόσμειξη, να μην κυκλοφορεί τέτοιο λάδι στην Ελλάδα, μιας και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το 95% του ελληνικού ελαιολάδου που παράγεται κι είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Δεν έχετε κάνει τίποτα.
Τι κάνατε για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις; Κάνατε μισό βήμα μετά την πίεσή μας, που σας είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να την πληρώνει ο αγρότης, επειδή δεν προβλέψατε στις 30 Ιουνίου γι’ αυτούς οι οποίοι είχαν εγκριθεί και δεν είχε προλάβει να υπογράψει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Γιατί δεν το προχωράτε, όπως σας είπε και ο εισηγητής μας; Να πείτε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν καταθέσει έγκαιρα -μέχρι τις 30 Ιουνίου-  όλο τον φάκελό τους, ανεξαρτήτως αν είχαν προλάβει  από τις υπηρεσίες να ελεγχθούν, είναι νόμιμοι, είναι νόμιμα τα χαρτιά τους και να προχωρήσει η νομιμοποίηση. Μισό βήμα κάνετε παντού και αυτό μετά από πίεση. 
Τι κάνατε, επίσης, με τα ειδικά προϊόντα, για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας; Όχι μόνο με τον Καναδά έχετε υπογράψει, αλλά και με τη Σιγκαπούρη. Έχω δώσει σε πέντε νομικούς  να  μου ερμηνεύσουν τι λέει αυτό που κάνατε με τη Σιγκαπούρη για τις ελιές Καλαμάτας. Τι έχει υπογράψει ο κ. Μηταράκης και τι συνέπειες έχει αυτό στα προϊόντα Π.Ο.Π., δηλαδή στη φέτα και στις ελιές Καλαμάτας; Ξεπουλήσατε τα προϊόντα!  
Έρχεστε και λέτε εδώ ότι φέρνετε ένα μέτρο, για να στηρίξετε τον αγροτικό κόσμο. Όχι, δεν στηρίζεται ο αγροτικός κόσμος με αυτά! Αντίθετα, αφανίζεται ο αγροτικός κόσμος με την πολιτική την οποία εφαρμόζετε. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή εδώ και τώρα στον τόπο, για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, η οποία καταστρέφει τους αγρότες και για να ανέβει με τη δύναμη του λαού  μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσει να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, για να μπορέσει να υπάρξει έξοδος από την κρίση. 
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.