COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«Τοποθέτηση μηχανισμών απόσμησης, βιοφίλτρων και μηχανισμών υγροποίησης των ατμών στα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και έλεγχος της λειτουργίας τους»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Τοποθέτηση μηχανισμών απόσμησης, βιοφίλτρων και μηχανισμών υγροποίησης των ατμών στα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και έλεγχος της λειτουργίας τους»

Μετά και την εισαγγελική παρέμβαση σχετικά για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα καταθέτοντας εκ νέου ερώτηση. Και αυτό διότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, τις ποικιλότροπες διαμαρτυρίες  αλλά και ένδικα μέσα των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας και των γειτονικών τοπικών Κοινοτήτων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, προς του αρμόδιους φορείς, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Είναι χαρακτηριστικό ο εισαγγελέας διέταξε αυτεπάγγελτα την έρευνα, αφού στην περιοχή του Μελιγαλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει έντονο πρόβλημα με τους καπνούς από τα φουγάρα των πυρηνελαιουργείων, ενώ κάποιες μέρες ο κόσμος δεν μπορεί να σταθεί από την έντονη μυρωδιά.

Η δυσοσμία που προέρχεται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά έχει ως αποτέλεσμα η  ατμόσφαιρα να γίνεται  αποπνικτική σε αρκετά χωριά που βρίσκονται στη ευρύτερη περιοχή και πολλοί κάτοικοι να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά αλλά και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μηχανισμών απόσμησης και βιοφίλτρων για να καθαρίζονται τα απαέρια. Επίσης απαραίτητη είναι η τοποθέτηση μηχανισμού υγροποίησης των ατμών ώστε το νερό να χρησιμοποιείτε για αρδευτικούς σκοπούς. Άλλωστε αυτό προβλέπεται, ανάμεσα στα άλλα, στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που εκδόθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση στις 11.06.2013 (α.π. 210219/11.06.2012). Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Τονίζεται εμφαντικά ότι η εγκατάσταση υπάγεται στην ΚΥΑ11641/1942/2002 «Μέτρα και όροι για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε ορισμένες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις», όπου θέτει πολύ αυστηρά συστήματα παρακολούθησης των απαερίων εξαιτίας της μεγάλης επικινδυνότητας τους.
Θα πρέπει οι δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους όσον αφορά την τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων όπως η φύλαξη του πυρήνα που χρησιμοποιούν σε στεγανό χώρο ώστε να μην βρέχεται, η χρησιμοποίηση πυρήνα στον οποίο δεν έχει αρχίσει η σήψη κ.α.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Θα δοθούν οι αναγκαίες εντολές και θα υποχρεωθούν τα πυρηνελαιουργεία να εγκαταστήσουν μηχανισμούς απόσμησης, βιοφίλτρα και μηχανισμούς υγροποίησης των ατμών ώστε να μειωθούν οι αέριοι ρύποι και να βελτιωθεί η αποπνικτική κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή κάθε φορά που λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία;
2. Για ποιο λόγο δεν έχει λειτουργήσει ο μετρητής αέριων ρύπων στην περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και ποιος ευθύνεται για αυτό;
3. Θα ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν αν τηρούνται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τα πυρηνελαιουργεία της περιοχής;
4. Έχουν εισπραχθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στα πυρηνελαιουργεία για παραβάσεις των ορίων των εκπεμπόμενων ρύπων και αιωρούμενα σωματίδια;    

Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.