COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Lampedusa στη Λέσβο

Πρόσκληση
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Αμαλίας 8, Σύνταγμα

Οι Ευρωβουλευτές Μαρία Ελένη Κοππά, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και Νίκος Χρυσόγελος, Ομάδα των Πράσινων, σας προκαλούν σε εκδήλωση με θέμα: «Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Lampedusa στη Λέσβο», που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:00-13:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).


Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Tommaso Della Longa και Laura Bastianetto, Ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς του βιβλίου: «Lampedusa: Chronicles from Neverland / Χρονικό από τη χώρα του Πουθενά», οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες των μεταναστών, των τοπικών αρχών, της τοπικής κοινωνίας, των εθελοντών, των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και φυσικά των ίδιων και συναδέρφων τους δημοσιογράφων. Επιπλέον, θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μεταναστευτικών οργανώσεων.

Σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι μόνο η ανασκόπηση του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου, καθώς δεν πρόκειται για την πρώτη ούτε δυστυχώς την τελευταία τραγωδία αυτού του είδους στη Μεσόγειο, όπως επιβεβαιώνει και ο νέος πνιγμός μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν ότι σε μια δεκαετία έχουν βρει το θάνατο στα νερά της Μεσογείου 20.000 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Το ναυάγιο στη Lampedusa υπενθύμισε με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο κενό που υπάρχει στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της εκδήλωσης είναι, μέσα από κριτική ανασκόπηση της τραγωδίας στη Lampedusa, να αναδείξει το συνολικότερο πρόβλημα και το νομοθετικό και πολιτικό κενό και να συμβάλει σε συντονισμό ενεργειών και σε προτάσεις για την προώθηση κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον επιμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, την ενθάρρυνση των νόμιμων οδών μετανάστευσης  και την κοινωνική ένταξη.

Πρόγραμμα

10.00 – 10.20 Προσέλευση – Εγγραφές
10.20 – 12.20 Μαρία Ελένη Κοππά, ευρωβουλευτής, Χαιρετισμός 
Tommaso Della Longa, «Λαμπεντούσα: που είναι η ΕΕ;»
Δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Lampedusa: Chronicles from Neverland / Χρονικό από τη Χώρα του Πουθενά", Εκπρόσωπος τύπου του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού  
Laura Bastianetto, δημοσιογράφος, και συγγραφέας του βιβλίου Lampedusa: Chronicles from Neverland / Χρονικό από τη Χώρα του Πουθενά»
Αριάνα Βασιλάκη, Ειδικός Βοηθός τομέα προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  - Γραφείο για την Ελλάδα 
Στέλιος Κραουνάκης, Εθελοντής υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων, Λέσβος
Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Συμπεράσματα/Προτάσεις
12.20 – 12.40 Παρεμβάσεις από ειδικούς εμπειρογνώμονες και οργανώσεις προσφύγων/μεταναστών
12.40 – 13.00 Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:  
τηλ: 210 3223867, e-mail: europarl.op@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.