COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΕΝΑΚ (ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

ΕΝΑΚ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση, η ΕΝΑΚ, εκφράζει στο σύνολο της, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Κεφαλλονίτικο λαό.

Όλοι εμείς, οι Κεφαλλονίτες και συνολικότερα οι Επτανήσιοι, γνωρίζουμε καλά - και γνωρίζαμε ανέκαθεν - σε τι περιοχή ζούμε. Γνωρίζουμε καλά ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας και γι’ αυτό και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε χτύπημα του σεισμού. Γι’ αυτό και παρ όλη την ένταση του σεισμού, το μικρό εστιακό του βάθος και τις ιδιαίτερα υψηλές επιταχύνσεις που αναπτύχθηκαν, σχεδόν όλα τα σπίτια άντεξαν. Ακόμα και στο Ληξούρι και στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής, η οποία χτυπήθηκε πιο έντονα, οι ζημιές στα περισσότερα σπίτια, περιορίζονται κυρίως σε στέγες, με εξαίρεση τις εργατικές κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

 Ωστόσο ο σεισμός της 26ης Γενάρη 2014 ανέδειξε ξανά τις τεράστιες, εγκληματικές παραλήψεις του κράτους, είτε αυτό το κράτος εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης, είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου. Οι μεγαλύτερες ζημιές εμφανίστηκαν σε δημόσια κτήρια, όπως το Γηροκομείο, τα Δικαστήρια, τα κτήρια της παλιάς Νομαρχίας και το λιμάνι. Ακόμα και οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι έχουν ανεγερθεί με ευθύνη του κράτους. Αλλά και πολλές από τις ζημιές που υπέστη το οδικό δίκτυο θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ήταν καλύτερες οι κατασκευές. Τέλος ένα τεράστιο πρόβλημα που ανακύπτει είναι αυτό των σχολικών κτηρίων, πολλά από τα οποία είτε έχουν κριθεί ακατάλληλα, είτε χρειάζονται άμεσες επισκευαστικές επεμβάσεις. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη οξύ πρόβλημα έλλειψης σχολικών κτηρίων που αντιμετωπίζει η Κεφαλλονιά, τόσο για Δημοτικά σχολεία, όσο και για Γυμνάσια και Λύκεια, κάποια από τα οποία εδώ και χρόνια στεγάζονται είτε σε λυόμενα κτήρια είτε σε κοντέινερ. Έτσι,όπως διαφαίνεται, βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον μίας κατάστασης όπου πάνω από 500 μαθητές της Κεφαλλονιάς βρίσκονται όπως λέμε «στον αέρα». Και αναρωτιόμαστε τι λύση θα δώσει η κυβέρνηση σε αυτό το πρόβλημα; Θα αφήσει εκατοντάδες παιδιά να πηγαίνουν για μάθημα σε ακατάλληλα κτήρια, που ίσως σε ένα επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να αποδειχθούν καρμανιόλες; Θα προστεθούν και άλλα σχολεία που θα κάνουν μάθημα σε λυόμενα και κοντέινερ; Ή θα χτιστούν επιτέλους νέες σύγχρονες σχολικές μονάδες, ικανές για να στεγάσουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία; Και πότε - και - με ποια χρήματα θα θωρακιστούν τα υπόλοιπα δημόσια κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές; Τα ερωτήματα αυτά που θέτει η ΕΝΑΚ, τα θέτει, μαζί με την ΕΝΑΚ, η ίδια η κατάσταση, η ίδια η πραγματικότητα.
Είναι σίγουρο και αντικειμενικό συμπέρασμα, ότι οι πληγές από τον σεισμό θα ήταν πολύ λιγότερες εάν η κυβέρνηση άκουγε τις συνεχείς εκκλήσεις και διαμαρτυρίες μας για επαρκή και διαρκώς ενισχυμένη αντισεισμική θωράκιση του νησιού. Στον 21ο αιώνα που ζούμε, η τεχνολογία μας παρέχει ισχυρά, ολοένα και ισχυρότερα μέσα ώστε να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις από τους σεισμούς. Όμως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί μας, δείχνει ότι τίποτε από αυτά δεν έχουν την διάθεση και την πολιτική βούληση να κάνουν, ούτε από την κυβερνητική πλευρά, ούτε από το Δήμο ούτε από την Περιφέρεια, παρά μόνο ενδιαφέρονται για πανηγυράκια εν όψει δημοτικών εκλογών. Η φανατική προσήλωση του εγχώριου μπλοκ εξουσίας στην εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την Ελλάδα, στις πολιτικές εθνικής εξάρτησης - λαικής εξόντωσης δεν τους αφήνει περιθώρια. Όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, για οικονομική ενίσχυση του νησιού, είναι μία απέραντη κοροϊδία. Οι πρώτες εξαγγελίες για 100.000 ευρώ προς τους πληγέντες κατοίκους και 200.000 για επισκευές είναι ποσά τα οποία αν αναλογιστούμε το μέγεθος των καταστροφών είναι αστεία. Όσο για την οικονομική ενίσχυση των 586 ευρώ στους πληγέντες, αυτή προφανώς δεν φτάνει ούτε για … κεραμίδια. Η ΕΝΑΚ ενώνει την φωνή της με την φωνή αγωνίας του Κεφαλλονίτικου λαού και απαιτεί ουσιαστική στήριξη εκ μέρους του κράτους, στήριξη στην Κεφαλλονιά. Απαιτούμε και διεκδικούμε μια σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική, αντισεισμικών και ευρύτερων υποδομών, πολιτική ικανοποίησης των λαϊκών κοινωνικών αναγκών.  Απαιτούμε σοβαρή χρηματοδότηση για τη αντιμετώπιση - αποκατάσταση των καταστροφών. Για την ΕΝΑΚ, τα παιγνίδια εντυπώσεων και επικοινωνίας δεν σημαίνουν τίποτε, εκτός απο εμπαιγμό και αγοραίο πολιτικαντισμό. Η ουσία αφορά και σχετίζεται ευθέως με  το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.