COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη τύπου του Νίκου Γόντικα στις 10 Μάρτη 2014 στην Καλαμάτα

Φίλες και φίλοι,
Τριάμισι χρόνια πριν στις εκλογές του Καλλικράτη δεσμευτήκαμε στο λαό ότι:
Θα προβάλουμε στο ΠεΣυ, στα Δημοτικά συμβούλια τα προβλήματα των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών
Θα απαιτούμε μέτρα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα
Θα είμαστε το μάτι και το αυτί του λαού σε αυτά τα κρατικά όργανα
Θα αποκαλύπτουμε τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα, τη στάση και τη δράση των άλλων δυνάμεων
Σήμερα απευθυνόμαστε:
σ’ αυτά τα πλατιά φτωχά λαϊκά στρώματα
σ’ αυτούς που βρίσκονται κάτω «πολύ χαμηλά» γιατί αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποι 
άσχετα με το τι ψήφιζαν μέχρι πέρσι  και τους λέμε, κοιτώντας τους ίσια στα μάτια, γιατί εμείς πάντοτε έτσι τους μιλάμε και γιατί εμείς μόνο είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό. 
Τους λέμε λοιπόν: ναι είμαστε η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση στο ΠεΣυ και στους δήμους

Και στη Περιφέρεια και στους Δήμους συγκρούστηκαν οι δυο γραμμές, οι δυο δρόμοι ανάπτυξης που προβάλουν μπροστά στο λαό: ο ένας είναι ο ευρωμονόδρομος, στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας με κίνητρα, επιδοτήσεις, διαμόρφωση υποδομών. Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που μας έφερε σε αυτή τη δεινή για τα λαϊκά στρώματα κατάσταση.
Και ο άλλος είναι ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση και κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Πρέπει να απολογηθούν οι άλλες δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δορυφόρων τους που έλεγαν ψέματα στο λαό ότι, με τον Καλλικράτη θα έρθει ανάπτυξη, ευημερία για το λαό, αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση και άλλα τέτοια.
Μεγάλωσαν οι Δήμοι και μεγάλωσαν οι δουλειές για τους μικρούς και μεγάλους εργολάβους, για τους προμηθευτές και τους μελετητές που έχουν αλώσει τους Δήμους και την Περιφέρεια και ροκανίζουν τα πακέτα και τον πλούτο που παράγει ο  λαός.
Όπως πρέπει να απολογηθούν για τα ψέματα που έλεγαν στο λαό ότι, με την ένταξη στην ΕΟΚ παλαιότερα, στην ΟΝΕ, στο ευρώ τα αγροτικά μας προϊόντα θα κατακλύσουν την αγορά των 300 εκατομμυρίων, θα τρώμε με χρυσά κουτάλια και άλλα τέτοια.
Χρειάζεται να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν τα νέα παιδιά, γιατί μέσα από ένα πολυπλόκαμο δίκτυ τα κρύβουν οι αντίπαλοί μας, τι στάση κράτησε η κάθε πολιτική δύναμη απέναντι στην ΕΟΚ παλαιότερα, στην ΕΕ σήμερα. Γιατί εμφανίζονται όψιμα κάποιοι ευρωσκεπτικιστές ή και αριστεροί επαναστάτες όπως ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Λαφαζάνης ενάντια τάχα στην ΕΕ, στο ευρώ, όχι όμως και ενάντια στα μονοπώλια.
Το ΚΚΕ έχει στο ενεργητικό του, μόνο αυτό από όλα τα κόμματα, το ότι διαχρονικά εναντιώθηκε σε αυτή την επιλογή. 
Από τη δεκαετία του 60 ακόμα το ΚΚΕ μίλησε για «λάκκο των λεόντων» και αντιτάθηκε στη συμφωνία σύνδεσης με την τότε ΕΟΚ που τότε προωθούσαν η ΕΡΕ του Καραμανλή και η ΕΚ του Παπανδρέου (πρόδρομοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως)
Τέλη της δεκαετίας του 70 το ΚΚΕ είπε όχι στην ένταξη στην ΕΟΚ, που έγινε με ευθύνη της ΝΔ κι άλλων αστικών δυνάμεων, αλλά και με υποστήριξη του τότε «ΚΚΕ εσωτερικού» (προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ)
Το 1992 μα τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που υποστήριζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, το ΚΚΕ είπα «όχι» και απαίτησε να έχει γνώμη ο λαός, οργανώνοντας καμπάνια ενημέρωσης.
Τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν το ΚΚΕ, αντιτάχθηκε σε όλες τις συνθήκες, τέκνα του Μάαστριχτ και της στρατηγικής της ΕΕ (ΟΝΕ, Ευρωστρατός, ΚΑΠ κοκ), αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό: οργάνωσε και στήριξε αγώνες για να δυσκολευτεί η εφαρμογή των πολιτικών και αποφάσεων της ΕΕ. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν ακριβώς το αντίθετο
Και σήμερα το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη με θέση κρυστάλλινη και αταλάντευτη: Αποδέσμευση, κοινωνικοποίηση, μονομερής διαγραφή του χρέους. Τέτοια θέση, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει. 
Η φτώχια, η κρίση, η ανεργία, η εξαθλίωση είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, μιας πολιτικής που υλοποιείται ενιαία από τα όργανα της ΕΕ και των κυβερνήσεων, μέχρι τα όργανα της τοπικής διοίκησης, το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια.
Ο τομέας του τουρισμού που πολύ διαφημίζει ο κ. Τατούλης είναι αποκαλυπτικός.
Τα παράλια της Μεσσηνίας, το Λουτράκι, η Επίδαυρος, ο Μυστράς και η Μάνη αναπτύχθηκαν από τον εσωτερικό τουρισμό, ή από τουρίστες που έρχονταν μεμονωμένα ή με γκρουπ. Τα τελευταία χρόνια για τα λαϊκά στρώματα οι διακοπές είναι απαγορευτικές για τις 7 στις 10 οικογένειες και για τους υπόλοιπους είναι πολυτέλεια.
Όμως η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια σε περίοδο κρίσης βρίσκουν και διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές και τη στήριξη του ποιοτικού όπως λένε τουρισμού για τα υψηλά βαλάντια.
Δεν είναι μόνο ο κ. Τατούλης υπέρ του τουρισμού για υψηλά βαλάντια είναι και ο κ. Βουδούρης έτσι δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό.
Εκατομμύρια ευρώ για τα λιμάνια για να πιάνουν τα κρουαζιερόπλοια (σε Γύθειο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Κόρινθο), για ιδιωτικές μαρίνες (πχ στο Ναύπλιο), που θα δένουν γιοτ, για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, για την τουριστική προβολή, ακόμα και απευθείας δωράκια όπως το μισό εκατομμύριο ευρώ που έδωσαν πέρσι στην αεροπορική εταιρεία Easy Jet που κάνει πτήσεις τσάρτερ στην Καλαμάτα.
Αδειοδοτούν και επιχορηγούν πεντάστερα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα όπως το Costa Navarino στην Πύλο και την Mind Compass στο Κρανίδι, ακόμα και ιδιωτικά χωριά όπως στην Πετροθάλασσα Ερμιονίδας.
Από αυτό τον τουρισμό για τα υψηλά βαλάντια δεν έχουν να ωφεληθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, τα μικρά ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα συγκροτήματα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό, για 500€. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι tours operators και οι καπιταλιστικοί όμιλοι στον τουρισμό.
Ενώ οι Δήμοι και η Περιφέρεια ήταν και είναι ασυγκίνητοι απέναντι στο λαό και στις ανάγκες του για έργα που αφορούν τη ζωή του;
Για έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, για έργα αντισεισμικής θωράκισης
Για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των απολυμένων
Για ενίσχυση των κοινωνικών δομών
Έδειξαν και δείχνουν μεγάλη ευαισθησία στα αιτήματα των μεγάλων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. 
Αρνήθηκαν να κουβεντιάσουν στο ΠεΣυ αμαρτωλά έργα στην Πελοπόννησο όπου δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, προβλήτες λιμανιών σπάνε 
Χάρισαν χιλιάδες ευρώ από δημοτικά τέλη σε επιχειρηματίες, ακόμη και ενοίκια δημοτικών καταστημάτων, μείωσαν τέλη η απάλλαξαν επιχειρηματίες από τέλη όπως πχ στο Costa Navarino όπου οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους Πύλου και Τριφυλίας χάρισαν 100.000m3  νερού, 30.000€ δημοτικά τέλη προηγουμένων ετών και στο εξής θα πληρώνουν δημοτικά τέλη, σαν αναξιπαθούντες, μόνο για ένα εξάμηνο.
Χάρισαν δεκάδες στρέμματα φιλέτων γης αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο Costa Navarino στη Πύλο και στο Mind Compass στο Κρανίδι, όπου οι αγροτικοί και επαρχιακοί δημόσιοι δρόμοι σε αυτά τα συγκροτήματα, καταργήθηκαν και η γη έγινε ιδιοκτησία των καπιταλιστικών ομίλων.
Να μιλήσουν καθαρά
Όσοι λοιπόν διεκδικούν τη λαϊκή ψήφο στην Περιφέρεια και στους Δήμους οφείλουν να πουν καθαρά με ποιόν είναι και ποια πολιτική στηρίζουν, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική κερδοφορία των καπιταλιστών. Χόρτασε και μπούχτισε ο λαός από βαρύγδουπα οράματα και εξαγγελίες.  
Δεν γίνεται και πρέπει να απομονωθούν, παλιά και φθαρμένα υλικά να παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητοι, αδέσμευτοι και ακομμάτιστοι όπως ο κ. Τατούλης εκλεκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή ο κ. Βουδούρης εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα και θέλουν το λαό προίκα στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος  που κυοφορείται. Έχει πείρα ο λαός.
Πολυσυλλεκτικά και τουρλού ψηφοδέλτια, δήθεν αντάρτες και ανεξάρτητοι, ήταν όλοι τους μέχρι να κλέψουν την ψήφο του λαού. Μετά από κοινού υλοποίησαν ή στήριξαν στην Περιφέρεια και στους Δήμους αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.  
Αυτό ισχύει και για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και παλαιότερα και πρόσφατα συνδιοικεί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων υλοποιώντας αυτή την πολιτική. Από τους 26 Δήμους στην Πελοπόννησο στους 4 κατέβασε ψηφοδέλτιο. Στους υπόλοιπους κατέβηκε κύρια με το ΠΑΣΟΚ αλλά και μα τη ΝΔ ή σε ψηφοδέλτια που αθροίζονταν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και το έπαιζαν ανεξάρτητοι. Ακόμα και τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. 
Τέλος όσον αναφορά την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της «χρυσής αυγής» της πρέπει απομόνωση γιατί είναι του συστήματος, από αυτό στηρίζεται και για αυτό δουλεύει. Γιατί θέλει να τσακίσει το εργατικό λαϊκό κίνημα και να μπολιάσει τη νεολαία με τον αντικομμουνισμό και τις άλλες αντιδραστικές της αντιλήψεις. Γιατί δημαγωγεί ασύστολα: η «εθνικά ισότιμη συμμετοχή στην ΕΕ» που ζητάει αφορά την Ελληνική κεφαλαιοκρατία και τα περί σκανδάλων και μισθών των βουλευτών, στρώνουν το χαλί για ακόμα πιο αντιδραστικό αστικό κράτος. Μαύρο λοιπόν σ’ αυτή τη συμμορία και ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί ο φασισμός όπως και ιστορικά αποδείχτηκε, αντιμετωπίζεται μόνο με ισχυροποιημένο το ΚΚ και την εργατική λαϊκή πάλη και όχι με γραμμή υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας.
Με τέτοια κρυστάλλινη θέση αντιμετωπίζεται το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Που τα βάζουν με ανήμπορους εργάτες, που κλαψουρίζουν οι παλικαράδες όταν τους καλεί ο εισαγγελέας και απαρνούνται την εγκληματική ιδεολογία τους και τα φασιστικά σύμβολά τους, που αλλάζουν όνομα για να παραμείνουν στο σύστημα και στο παιχνίδι. Βγάζουν δήθεν νέους και άφθαρτους στην Πελοπόννησο, όμως είναι μικρός ο τόπος, γνωριζόμαστε. Δηλώνουν ότι δεν θα κατεβάσουν ψηφοδέλτια στους Δήμους, γιατί ξέρουν ότι δεν θα βρουν το ψήφο τους. Θα αποκαλυφθούν όσοι κρύβονται. Θα επιχειρήσουν να χωθούν σε δήθεν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, όπως κάνουν σε σωματεία. Όπως στο Σωματείο Ορυχείων και Σταθμών ΔΕΗ (ΣΟΣ) στη Μεγαλόπολη, όπου κατέβηκαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ, ενάντια στο ΠΑΜΕ, αλληλοσταυρώθηκαν και εκλέχθηκαν και δύο της ΧΑ στο ΔΣ του Σωματείου (αυτοί που συνόδευαν τον Παναγιώταρο και τον Κουκούτση όταν περιόδευσαν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και οι εργάτες τους γύρισαν την πλάτη).
Να γιατί λοιπόν χρειάζεται παντού, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, στους χώρους μόρφωσης, αθλητισμού, στα χωριά, στις γειτονιές ο λαός να απομονώσει τους χρυσαυγίτες, να αποκαλύψει όσους για ψηφοθηρικούς λόγους τους αγκαλιάζουν, γιατί είναι φίδι κολοβό που επωάζεται σε τέτοιες συνθήκες.
Φίλες και φίλοι,
Εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε:
Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του λαού
Να μην συρρικνωθούν και να μην καταργηθούν, αλλά αντίθετα, να διευρυνθούν οι δομές κι υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα κ.ο.κ
Όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού
Δραστική μείωση των ανταποδοτικών τελών με στόχο την κατάργησή τους
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους Δήμους και τη Περιφέρεια
Κονδύλια για σύγχρονες κοινωνικές εγκαταστάσεις και για έργα προστασίας από θεομηνίες
Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας

Γι αυτό καλούμε το λαό στις εκλογές του Μάη, παντού ισχυρό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή και στην Περιφέρεια και στους Δήμους γιατί ενιαία υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να κάνει ο λαός το βήμα, να δείξει ότι χειραφετείται από τρομοκρατικά και ψεύτικα μεγάλα λόγια και διλήμματα, να δείξει ο λαός το μπόι του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.