COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Σαμαράς μοιράζει πεντακοσάρικα για να σωθεί!

907
Του Γιώργου Δελαστίκ
Σε κατασταση πολιτικού πανικού έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, οι οποίες φαντάζουν όλο και περισσότερο ως γκιλοτίνα που θα θέσει τέρμα στην πολιτική του καριέρα. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι αναπότρεπτη, ο πρωθυπουργός προσπαθεί πλέον να αποτρέψει πάση θυσία να προσλάβει η εκλογική του ήττα διαστάσεις συντριβής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε να μοιράσει σε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από 500 ευρώ κατά μέσο όρο! Το πεντακοσάρικο αυτό θα τους το δώσει, υποτίθεται, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι με το πεντακοσάρικο αυτό θα αυξήσει το ποσοστό της ΝΔ σε αυτούς τους ένα εκατομμύριο «ευεργετημένους» ψηφοφόρους και στις οικογένειες τους.
Στους παραλήπτες του πεντακοσάρικου του Σαμαρά περιλαμβάνονται και 26.500 αστυνομικοί και 33.750 στρατιωτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Άμυνας με προκλητικά κριτήρια… τριπλάσιου (!) σχεδόν μισθού από τους ιδιώτες στους οποίους θα δοθεί – μόνο και μόνο επειδή αστυνομικοί και στρατιωτικοί ψηφίζουν Δεξιά και ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό σχεδόν 100%!
Το τέλος της ΝΔ
Ούτε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς όμως είναι καθόλου σίγουρος ότι αρκούν τα πεντακοσάρικα που θα μοιράσει στο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους για να τον σώσουν. Από την περασμένη Κυριακή ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου έριξε στην πολιτική κυβερνητική πιάτσα ένα δόλωμα και επανέφερε μια συνηθισμένη σε περιόδους κομματικής κρίσης απειλή.
Το δόλωμα είναι ο ανασχηματισμός. Προκειμένου να συσπειρώσει τους αδίστακτους μεν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όμως βλέπουν ότι δεν πρόκειται να ξαναεκλεγούν ποτέ με τα κόμματα αυτά και αναζητούν διεξόδους προσωπικής πολιτικής διάσωσης και στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν έτοιμοι και να καταψηφίσουν ακόμη κυβερνητικά νομοσχέδια, ο Σαμαράς αφήνει το περιθώριο στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ονειρεύονται υπουργική καρέκλα για τον εαυτό τους. Ο υπουργικός θώκος ήταν ανέκαθεν το υψηλότερο… ιδανικό κάθε κυβερνητικού βουλευτή!
Η απειλή είναι ότι ο πρωθυπουργός θα… διαλύσει τη ΝΔ και θα φτιάξει δικό του κόμμα! Η απειλή αυτή απευθύνεται στους επίδοξους ανατροπείς του στο πλαίσιο της ΝΔ. «Φτιάχνω δικό μου κόμμα» σημαίνει ότι παίρνει στο νέο κόμμα μόνο τα πιστά στον αρχηγό στελέχη και τα τοποθετεί στις οργανωτικές και πολιτικές θέσεις-κλειδιά του νέου κομματικού μηχανισμού, αφήνοντας πολιτικά άστεγους τους πολιτικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του.
Αλλάζει, δηλαδή, ακαριαία τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ του κυριολεκτικά εν μια νυκτί.
Ακροδεξιά «μετάλλαξη»
«Μετάλλαξη της ΝΔ σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς» ήταν ο εύγλωττος τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ του βήματος την Κυριακή που πέρασε. Περιεκτική και αποκαλυπτική η αρχή του: «Η ΝΔ με τη σημερινή της μορφή, σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, «έχει κλείσει τον κύκλο της». Αυτό παραδέχεται πληθώρα στελεχών της ΝΔ, είτε υπουργοί είτε βουλευτές…» γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Το σχεδιασμό, εν τω μεταξύ, είχαν αποκαλύψει τα «Επίκαιρα» από πέρσι…
«Νέα Ελλάδα» με… άρωμα Εμφυλίου» ήταν ο τίτλος του ανάλογου ρεπορτάζ και της εφημερίδας Αυγή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να ρίξει λάδι στη φωτιά αυτών των φημών, αφού χρησιμοποίησε το λεκτικό σχήμα της «Νέας Ελλάδας» στις τηλεοπτικές του δηλώσεις την περασμένη Τρίτη…» αναφέρει η Αυγή και συνεχίζει: «Το Μαξίμου εφαρμόζει εκ νέου σχέδιο «επαναπατρισμού» των πρώην «γαλάζιων» ψηφοφόρων που «μετακόμισαν» στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, εκτιμώντας πως έπειτα από την εξάρθρωση της εγκληματικής δράσης του μορφώματος, η ΝΔ έχει σοβαρές πιθανότητες να προσελκύσει εκ νέου τους ακροδεξιούς πολίτες» τονίζει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξάρτητα από τα φληναφήματα περί «αμφίπλευρης διεύρυνσης» της ΝΔ με το νέο κόμμα με το οποίο θέλει να την αντικαταστήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, έδωσε σαφέστατα το ακροδεξιό στίγμα της «Νέας Ελλάδας» του Σαμαρά, δηλώνοντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM: «Ασφαλώς και είμαι αντικομουνιστής, δεν συζητείται αυτό. Από μικρό παιδί, γιατί έτσι γεννήθηκα, έτσι μεγάλωσα και έτσι θα πεθάνω»!
Ώρα κατάρρευσης
Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα της κατάρρευσης του κομματικού σκηνικού της Μεταπολίτευσης είναι γεγονός. Το δίπολο των κομμάτων-πυλώνων του συστήματος ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έχει ήδη καταρρεύσει αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, στερώντας το σύστημα από τη δυνατότητα εναλλακτικής λύσης σε κομματικό επίπεδο. Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν αποκλείεται καθόλου οι ευρωεκλογές σε δύο μήνες να σηματοδοτήσουν την κατάρρευση και της ΝΔ κατά το πρότυπο του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, τις βουλευτικές εκλογές προ διετίας, η Δεξιά είναι τριχοτομημένη σε κομματικό επίπεδο, με κυρίαρχη φυσικά τη ΝΔ, αλλά όχι πλέον μονοκράτορα.
Το 29,66% της ΝΔ της δίνει τα δύο τρίτα των δεξιών ψηφοφόρων. Το υπόλοιπο ένα τρίτο ισομοιράστηκε σχεδόν το 2012 στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Κομμένου (7,51%) και τη Χρυσή Αυγή (6,92%).
Τον Ιούνιο του 2012 πάνω από 2.700.000 ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει υπέρ των τριών δεξιών κομμάτων. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί το ποσοστό της ΝΔ στο σύνολο των δεξιών ψηφοφόρων ακόμη και να ανέβει, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Αντώνη Σαμαρά να μην επιτραπεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές κατά κανένα τρόπο επειδή αυτό θα ήταν ολέθριο για το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ!
Αν συμμετάσχει στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή, δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση η ΝΔ να ξεπεράσει το 20% και είναι πλέον βέβαιο έκ των προτέρων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περίπου… δέκα (!) εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τη ΝΔ. Κάτι τέτοιο θα συνεπιφέρει πιθανότατα την καθαίρεση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ πριν καν από τις βουλευτικές εκλογές, που σε αυτή την περίπτωση θα γίνουν περί τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.
Δεν μπορεί ο Σαμαράς
Το να θέλει ο πρωθυπουργός να γλιτώσει την πολιτική του καρατόμηση μέσω της δημιουργίας ενός δικού του κόμματος, άλλου από τη ΝΔ, είναι εύλογο. Ολοι οι πολιτικοί μόνο για την προσωπική τους πολιτική καριέρα ενδιαφέρονται και για τίποτα άλλο πέρα απ’αυτή.
Το ζήτημα όμως είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς όντως βρίσκεται σε θέση να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα, αν συντριβεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου η ΝΔ. Αν, δηλαδή, ο σημερινός ηγέτης της Δεξιάς μπορεί να «μεταλλάξει» τη ΝΔ, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το όνομά της, τα κομματικά όργανα και τις δομές της, αλλά και όσα στελέχη θεωρεί επικίνδυνα.
Η γνώμη μας είναι κατηγορηματική: Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα έχει την πολιτική δυνατότητα να φτιάξει νέο κόμμα ο Σαμαράς αν η ΝΔ έχει υποστεί κατά κράτος ήττα στις ευρωεκλογές – αν, δηλαδή, βρίσκεται τουλάχιστον οκτώ, δέκα ή περισσότερες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα τον καθαιρέσουν αμέσως τα στελέχη της ΝΔ από πρόεδρο του κόμματος. Καινούρια κόμματα δεν φτιάχνονται από καταρρέοντες αρχηγούς. Φτιάχνονται από ηγέτες που βρίσκονται σε φάση πολιτικής ανόδου και αυξημένης επαφής με την κοινωνία – και από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όταν τα κόμματα αυτά φιλοδοξούν να αναδειχθούν σε πυλώνες του συστήματος.
Εν ολίγοις, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς, το πολιτικό κύρος του οποίου βρίσκεται στο ναδίρ, να φτιάξει αυτός το νέο κόμμα της Δεξιάς του 2014. Άλλη πολιτική προσωπικότητα θα ηγηθεί του εγχειρήματος αυτού όταν έρθει η ώρα. Χωρίς τον Σαμαρά!
Κρίση εκπροσώπησης
Με το ΠΑΣΟΚ κλινικά νεκρό από πολιτική σκοπιά και τη ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της εκλογικής της επιρροής γύρω από το 20%, το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει οξύτατη κρίση κομματικής εκπροσώπησης.
Η συγκέντρωση των ερειπίων του μεταπολιτευτικού κομματικού σκηνικού υπό τον Σαμαρά το 2012 έδωσε μεν στο σύστημα τη δυνατότητα συνέχισης μιας διακυβέρνησης προς όφελος των συμφερόντων του όπως όπως, αλλά ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε παράλληλα για την οικοδόμηση ενός νέου, ισχυρού συστημικού κόμματος. Το αποτέλεσμα είναι μαζί με το ΠΑΣΟΚ που καταβαραθρώθηκε να απειλείται με καταποντισμό ταυτόχρονα και η ΝΔ.
Η κρίση εκπροσώπησης του συστήματος σε κομματικό επίπεδο είναι πολύ πιο βαθιά απ’ όσο έχει αντιληφθεί ο κόσμος. Θα ζήσουμε μεγάλα γεγονότα.

Επίκαιρα – Το σκίτσο με το 500ρικο του Σαμαρά είναι από το skitsoblog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.