COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013

Προς το Προεδρείο της Βουλής
20/03/2014
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ.  Υπουργό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013»

Ο βουλευτής  Μεσσηνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Αθανάσιος Πετράκος κατέθεσε ως αναφορά  προς τον Υπουργό Οικονομικών την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με την οποία ζητά να γίνει ρύθμιση η οποία να προβλέπει οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται  εμπρόθεσμα, σύμφωνα με απόφαση του  ΕΤΑΑ-ΤΑΝ/ΤΕΑΔ μετά την 31/12/2013 αλλά αφορούν το οικονομικό έτος 2013, να εκπίπτουν από  το ακαθάριστο εισόδημα. 

Σημειώνουμε ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2013 ήταν αδύνατη διότι οι περισσότεροι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν παρελάμβαναν βιβλιάρια πριν την 1/1/2014 και άρα δεν εξέδιδαν αντίστοιχες βεβαιώσεις πριν την ημερομηνία αυτή. Επομένως, δεδομένου ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις αποτελούν το παραστατικό προς καταχώρηση στα τηρούμενα Βιβλία, είναι προφανές ότι τέτοια καταχώρηση δεν μπορούσε να γίνει εντός του 2013, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη των δικηγόρων. Επομένως είναι άδικο 40.000 δικηγόροι πανελλαδικώς να στερηθούν του δικαιώματος έκπτωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών του έτους 2013 χωρίς δική τους ευθύνη.
  
Ο καταθέτων βουλευτής


Αθανάσιος Πετράκος

Επισυνάπτεται η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ          Καλαμάτα 19 Μαρτίου  2014
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δ/νση: Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας
Τηλ.: 27210-22411 (Γραμματεία Συλλόγου),
27210-94160 (Πρόεδρος)
ΑΡ.ΠΡΩΤ.:…………..



ΘΕΜΑ: ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013
                                         
**********

Προς
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, Καρ. Σερβίας 10 Τ.Κ. 10184  Αθήνα 
           
Κοινοποίηση:
1/  Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρη
2/ Βουλευτές Μεσσηνίας
3/ Πολιτικά Κόμματα 

**********************

Με την παράγραφο 45 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013 προστέθηκε νέα υποπερίπτωση ε’ στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. σύμφωνα με την οποία εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ως γενικό έξοδο διαχείρισης, το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. Σύμφωνα δε με την περίπτωση γ’ του άρθρου 23 του Ν. 4172/2013 (νέος Κ.Φ.Ε.) δεν εκπίπτουν ως επαγγελματικές δαπάνες οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως περαιτέρω γνωρίζετε, στο παρελθόν και μέχρι και το οικονομικό έτος 2011 οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνταν από το εισόδημα, εν συνεχεία δε και δη κατά τα οικονομικά έτη 2012 και 2013 ποσοστό αυτών ύψους 10% εξέπιπτε από το φόρο εισοδήματος. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δεν απαιτείτο αντίστοιχη καταχώρηση στα τηρούμενα κατά τον Κ.Β.Σ. Βιβλία, αλλά η αφαίρεση/έκπτωσή τους γινόταν με σχετική καταχώρηση στο έντυπο Ε1 βάσει σχετικής βεβαίωσης που χορηγούσαν (και συνεχίζουν να εκδίδουν και να χορηγούν) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι κατά την κατάθεση από τους δικηγόρους των ασφαλιστικών τους βιβλιαρίων (με επικολλημένα τα κινητά ένσημα και παραστατικό καταβολής του τυχόν υπολοίπου ποσού στον οικείο ασφαλιστικό φορέα). Σημειώνεται εν προκειμένω ότι εδώ και δεκαετίες η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο άλλοτε Ταμείο Νομικών και νυν ΕΤΑΑ-ΤΑΝ/ΤΕΑΔ, ως και στα κατά περίπτωση Ταμεία Προνοίας και το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ), γίνονταν εμπρόθεσμα κατά το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους από αυτό που αφορούσαν (π.χ. οι ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2012 έπρεπε να εξοφληθούν μέχρι τις 28-2-2013, οι δε δικηγόροι όφειλαν να καταθέσουν τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια στους Συλλόγους τους από 1-1-2013 έως 28-2-2013).  Τούτο ισχύει και φέτος δεδομένου ότι με σχετικό έγγραφο του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ/ΤΕΑΔ που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2013  και κοινοποιήθηκε στους Δικηγορικούς Συλλόγους προβλέπεται ότι «Το ασφαλιστικό βιβλιάριο έτους 2013 παραδίνεται εµπρόθεσµα από 1/1/2014 έως 28/2/2014» (έχει ήδη παραταθεί η προθεσμία μέχρι 31-3-2014). Από την εν λόγω ανακοίνωση προκύπτει σαφώς ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είχαν υποχρέωση να παραλαμβάνουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια πριν την 1/1/2014, ούτε συνεπώς και να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στα μέλη τους.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα εκτέθηκαν ανωτέρω έχει προκύψει μία κατάσταση κατά την οποία αφενός μεν υπάρχει η ερμηνευτική προσέγγιση των ως άνω φορολογικών διατάξεων, κατά την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές του 2013 για να εκπέσουν από το ακαθάριστο εισόδημα θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί εντός του 2013 (και να καταχωρηθεί η σχετική δαπάνη στα τηρούμενα Βιβλία εντός του 2013) και, αφετέρου, κάτι τέτοιο να είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο διότι οι περισσότεροι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν παρελάμβαναν βιβλιάρια πριν την 1/1/2014 (σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ/ΤΕΑΔ) και ως εκ τούτου δεν εξέδιδαν αντίστοιχες βεβαιώσεις πριν την ημερομηνία αυτή. Επομένως, δεδομένου ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις αποτελούν το παραστατικό προς καταχώρηση στα τηρούμενα Βιβλία, είναι προφανές ότι τέτοια καταχώρηση δεν μπορούσε να γίνει εντός του 2013, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη των δικηγόρων.
Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι εύλογο, δίκαιο και αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα από πλευράς Σας, ώστε να ρυθμιστεί το εν λόγω ζήτημα, και να θεωρηθεί ότι η  καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον γίνει εντός της προθεσμίας της οποίας έχουν δικαίωμα να καταθέσουν εμπρόθεσμα τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια στους Συλλόγους (η σχετική προθεσμία ήδη έχει παραταθεί μέχρι 31-3-2014)  να μπορεί να καταχωρηθεί ως δαπάνη στα τηρούμενα βιβλία εντός του 2013, διότι διαφορετικά πλέον των 40.000 δικηγόρων πανελλαδικώς θα στερηθούν του δικαιώματος έκπτωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών του έτους 2013, χωρίς δική τους ευθύνη, και ενώ τις έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και εντός της προθεσμίας που παραδίδονται τα βιβλιάρια στους Συλλόγους. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)              (ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.