COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα για την ΜΠΕ για την διαχείριση των απορριμμάτων

Πριν δύο χρόνια πάλι με διαδικασίες εξπρές συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΠεΣυ, μαζί με την αξιωματική συμπολίτευση, δηλαδή οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραδώσατε τα πάντα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ανάδοχο καπιταλιστικό όμιλο που θα προέκυπτε από τον διαγωνισμό. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Μελέτη, χωροθέτηση, κατασκευή, λειτουργία των εγκαταστάσεων, ακόμα και τον έλεγχο και την τιμολόγηση.
Κάποιοι λένε δεν ήξεραν ότι, τα πάντα ακόμα και η χωροθέτηση παραδίδετε στον ιδιώτη καπιταλιστή. Τώρα δεν δικαιούνται να λένε δεν ήξεραν. Με την καταψήφιση ή όχι της ΜΠΕ θα φανεί αν λένε αλήθεια ή ψέματα, αν εμπαίζουν ή όχι το λαό.
Εμείς πάντως από τότε τα λέγαμε και γι αυτό αντιταχθήκαμε στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες το Δεκέμβρη του 2011.

Δύο χρόνια, 60 στελέχη των καπιταλιστικών ομίλων συνδιαλέγονταν για τους όρους και τις προϋποθέσεις για το μεγάλο φαγοπότι. Τα μέλη του ΠεΣυ, ο λαός στο σκοτάδι, γιατί αν αποκαλυπτόταν το τι συζήταγαν θα σας έπαιρνε ο λαός με τις πέτρες. Τους όρους και τις προϋποθέσεις συζήταγαν για την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του καπιταλιστικού ομίλου που θα έπαιρνε τη διαχείριση.
Το εθνικό μοντέλο που λέει ο κ. Τατούλης, συζήταγαν οι 5 καπιταλιστικοί όμιλοι που θα μοιράσουν την τόσο κερδοφόρα πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα.
Γι αυτό δεν δίνετε ούτε στα μέλη της οικονομικής Επιτροπής, ούτε στα μέλη του ΠεΣυ το κείμενο εργασίας του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας:
1. Τα με αρ. πρωτ. 3138/22.1.13, 3191/25.4.13 και 3195/30.4.13 έγγραφα του Συμβούλου που υποστηρίζει την Περιφέρεια, καθώς και τα κείμενα εργασίας, αρχικό και αναθεωρημένο.
2. Τα παραδοτέα έγγραφα των πέντε ομίλων που παραδόθηκαν στις 24-9-12, στις 8-10-12, στις 5-11-12, στις 20-2-13 και στις 22-4-13.
3. Το πρακτικό Περάτωσης Διαλόγου και των αποτελεσμάτων της Φάσης Β1 του διαγωνισμού, που κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9.5.13.
4. Τέλος την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προτάσεων, του Σχεδίου Σύμβασης Σύμπραξης με τα παραρτήματα και των τευχών δημοπράτησης με τα παραρτήματα που επίσης εγκρίνατε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9.5.13.                  
Αποκαλύπτουν και τεκμηριώνουν αυτά τα έγγραφα τα παραπάνω. Και καλά δεν τα δίνατε στις επανειλημμένες συνεδριάσεις του ΠεΣυ γιατί κινδύνευε ο διαγωνισμός. Τώρα γιατί; Σας τα δώσαμε λέει ανερυθρίαστα και ψευδόμενη  η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κα. Νικολάκου και το ανέχεστε να το ακούτε αυτό αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας και της αξιωματικής συμπολίτευσης και δεν εξεγείρεστε να πείτε ως εδώ ο εμπαιγμός και το ψέμα. 
Ήταν τα πάντα σε γνώση των 5 καπιταλιστικών ομίλων στη διάρκεια του δήθεν ανταγωνιστικού διαλόγου μας είπε η κα. Αντιπεριφερειάρχης την προηγούμενη Δευτέρα. Μόνο τα μέλη του ΠεΣυ δεν τα ξέρουν. Και μόνο ότι τα κρύβετε αποδεικνύει ότι η υπόθεση βρωμάει πιο πολύ και από τα σκουπίδια. Γι αυτό σταματήστε την καραμέλα της διαφάνειας. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. 
Κάνατε μάλιστα τις προάλλες και ημερίδα για την διαφάνεια και τη διαπλοκή. Στο σύστημα που υπηρετείτε το αστικό κράτος διαπλέκεται με τους επιχειρηματίες. Δύο στοιχεία για την περίσταση. Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ που ήταν και προκλητικός και ειρωνικός και απειλητικός στη συνάντηση των δημάρχων στην Καλαμάτα αλλά και εδώ στο ΠεΣυ, είχε διατελέσει και Γενικός Γραμματέας στο ΥΠΕΚΑ όταν ήταν υπουργός ο Τζοχατζόπουλος. Ο δε τεχνικός σύμβουλος που προσέλαβε η Περιφέρεια για το διαγωνισμό των απορριμμάτων, μόλις τελείωσε τη δουλειά παράδοσης του έργου στους ιδιώτες, πήρε τη μελέτη αποκατάστασης των ενεργών ΧΑΔΑ ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. 
Λέτε συνάδελφοι ότι υλοποιείτε το ΠΕΣΔΑ. Αλήθεια τότε πως απαντάτε στο ερώτημα γιατί η ίδια η εταιρεία που έκανε την μελέτη για τον ΠΕΣΔΑ του 2010 προτείνει για χωροθέτηση των εγκαταστάσεων της μαμούθ ενότητας Αργολίδος, Κορινθίας, Κυνουρίας και Μαντινείας το κεντροβαρές σημείο στα σύνορα Αργολίδας-Κορινθίας, και η ίδια εταιρεία 4 χρόνια αργότερα προτείνει την Παλαιόχουνη στην άλλη άκρη από Κρανίδι, Ξυλόκαστρο, Άργος, Ναύπλιο, Κόρινθο.
Και επειδή συνάδελφοι οι καπιταλιστές δεν τρελάθηκαν να κουβαλάνε τα σκουπίδια εκατοντάδες χιλιόμετρα κάνοντας τα βόλτα ανά την Πελοπόννησο, άλλος είναι ο στόχος. Δίπλα στη Μεγαλόπολη τα σκουπίδια για παραγωγή ενέργειας από τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ με καύση RDF και βιομάζας.
Οι μελετητές ιδιώτες δεν μελετάνε με βάση επιστημονικά κριτήρια. Μελετάνε και βγάζουν πορίσματα ανάλογα με τις βουλές αυτών που τους πληρώνουν. Τι κι αν λένε οι μελέτες καρμπόν και οι νόμοι σας ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση των μονάδων σε κατοικημένες περιοχές αυτοί χωροθετούν δίπλα στα σπίτια στην Καλλιρρόη, εντός των ορίων του οικισμού στην Παλαιόχουνη. Τι κι αν λένε οι μελέτες και οι νόμοι σας ότι δεν χωροθετούνται τέτοιες μονάδες σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αυτοί χωροθετούν στη Σκάλα και στην Καλλιρρόη που είναι γη υπερυψηλής παραγωγικότητας. Δεν χωροθετούμε εμείς λέει ο κ. Τατούλης. Αλλά εσείς κ. Τατούλη μαζί με την πλειοψηφία, μαζί με την αξιωματική συμπολίτευση της ΝΔ το Δεκέμβρη του 2011 που αποφασίσατε τα τεύχη δημοπράτησης, δώσατε στη ΤΕΡΝΑ το δικαίωμα χωροθέτησης. Υπερηφανεύεστε κιόλας ότι δεν πληρώσατε γι αυτή την μελέτη. Αυτό μας έλειπε να πληρώσει ο λαός κι από πάνω για τα θαφτικά του.  Λες και είναι λίγα τα πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε μελετητές μικρούς και μεγάλους τα τελευταία χρόνια για την διαχείριση των απορριμμάτων. 
Φτάνουν στο σημείο να λένε ότι το οροπέδιο της Ασέας δεν έχει υδροφόρο ορίζοντα όταν εκεί είναι οι πηγές του Αλφειού, όταν υπάρχουν πηγάδια ακόμα και γεωτρήσεις που υδροδοτούν χωριά όπως το Κεραστάρι.
Οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου μπροστά στη μεγιστοποίηση του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε ιστορία, ούτε πολιτισμό, ούτε περιβάλλον, ούτε υδροφόρο ορίζοντα ούτε τίποτα. 
Τι κι αν τεκμηριωμένα επιστήμονες άλλα και η υπηρεσία μέσω της διεύθυνσης περιβάλλοντος εκφράζουν αντιρρήσεις στη χωροθέτηση, χαρακτηρίζουν την περιοχή του έργου σε Παλαιόχουνη και Σκάλα ως υψηλής σεισμικότητας και μέτριας επικινδυνότητας, την περιοχή της Καλλιρόης ως πολύ υψηλής σεισμικότητας και υψηλής επικινδυνότητας.    
Τι κι αν τεκμηριώνουν ότι και για τους 4 από τους 5 χώρους χωροθέτησης Παλαιόχουνη, Σκάλα, Καλλιρρόης και Κίος υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ρύπανση και μόλυνση των υπόγειων υδάτων αλλά και της θάλασσας στην Κίο στον Αργολικό κόλπο. 
Τι κι αν ακόμα και με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το σύστημα Σκάλας, ανήκει στα προστατευόμενα υδατικά συστήματα υδροληψίας, για τα οποία έχουν καθοριστεί με την ίδια ΚΥΑ βασικά μέτρα προστασίας μεταξύ των οποίων ρητά αναφέρεται «απαγορεύονται δραστηριότητες… χώρου επεξεργασίας ή μεταφόρτωσης υγρών ή στερεών αποβλήτων».
Τι κι αν στους χώρους που χωροθετεί η ΤΕΡΝΑ, η αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος σας λέει ότι τα εδαφικά υλικά που συναντώνται, τόσο εντός του γηπέδου των εγκαταστάσεων όσο και πέριξ αυτού, δεν είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν ως υλικά επικάλυψης, σκεφτείτε τις συνέπιες λοιπόν από την πολύ πιθανή περίπτωση ατυχήματος και διαρροής στον υδροφόρο ορίζοντα.
Τι κι αν οι περιοχές έχουν κριθεί πυρόπληκτες κι αναδασωτέες. Τι κι αν, ενδεικτικά λένε οι υπηρεσίες και όχι εξαντλητικά γιατί δεν υπήρχε χρόνος και προσωπικό για ολοκληρωμένη μελέτη αναφέρονται σε 15 τεκμηριωμένες διαπιστώσεις για την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ και ΣΜΑ) όλων των διαχειριστικών ενοτήτων που αβίαστα οδηγούν στην απόρριψη της ΜΠΕ εσείς φέρνετε την υπόθεση για θετική απόφαση.      
Θα υπάρχουν έλεγχοι από το κράτος αντιτείνει ο κ. Τατούλης. Ακόμα και τον έλεγχο τον δίνετε με βάση τα τεύχη δημοπράτησης σε δήθεν ανεξάρτητο ιδιώτη-εταιρεία. Θα πληρώνεται αυτή η εταιρεία ελεγκτής από την ΤΕΡΝΑ και θα βγάζει τα πορίσματα που θέλει η ΤΕΡΝΑ που θα πληρώνει. Έτσι δεν έγινε και τώρα με την εταιρεία που έκανε τη μελέτη; Η ίδια εταιρεία άλλα λέει το 2010 άλλα σήμερα.  Το 2010 χωροθετεί τις εγκαταστάσεις της πρώτης διαχειριστικής ενότητας στα όρια του Δήμου Άργους-Μυκηνών που προφανώς είναι κεντροβαρές σημείο, τώρα χωροθετεί στην Παλαιόχουνη επιχειρηματολογώντας ότι είναι κεντροβαρές σημείο της 1ης Δ.Ε. Το ίδιο δε γίνετε με τον δήθεν ανεξάρτητο ελεγκτή ιδιώτη που πληρώνει ο Μωρέας και ο κάθε Μωρέας με τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων;
Εσείς το περασμένο καλοκαίρι δεν αποφασίσατε να συμμετέχει η Περιφέρεια σε ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία μαζί με τις πολυεθνικές Σελόντα κ Σια για να κάνει αυτή η ΑΕ τους ελέγχους από τη λειτουργία των ιχθυοτροφείων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα παράλια της Πελοποννήσου καταστρέφοντας το περιβάλλον και μικρές οικογενειακές οικονομικές δραστηριότητες;
Επανειλημμένα δεν σας ζητάμε στοιχεία στο ΠεΣυ, για τα αποτελέσματα ελέγχων από τη λειτουργία βιομηχανιών ή άλλων δραστηριοτήτων των καπιταλιστών και δεν τα δίνετε; Δεν είναι μόνο γιατί κάποιους προστατεύετε. Είναι και γιατί έχετε διαλύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν γίνονται τέτοιοι έλεγχοι.
Λέτε ψέματα κ. Τατούλη ότι ο τόνος τα σκουπίδια θα κοστίζει στο λαό της Πελοποννήσου 62 ευρώ. 62 ευρώ θα πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ τον τόνο στην είσοδο του εργοστασίου ή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στην Κίο και στο Σπαθοβούνι. Τα μεταφορικά από το Κρανίδι και το Λεωνίδιο στην Κίο, από το Ξυλόκαστρο στο Σπαθοβούνι, από τα Τρόπαια και την Κοντοβάζαινα στην Καλλιρρόη, από το Οίτυλο και την Πύλο στην Καλλιρόη, από την Αρεόπολη και τη Νεάπολη στη Σκάλα θα τα πληρώνουν οι Δήμοι, δηλαδή οι κάτοικοι.
 Οι Δήμοι δηλαδή οι κάτοικοι θα πληρώνουν και τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.  Δηλαδή θα πληρώνουν την ποσότητα που τους αναλογεί από τους 150.000 τόνους που έτσι κι αλλιώς θα πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ. Να γιατί μιλάμε για εγγυημένη κερδοφορία του καπιταλιστή.  Το ίδιο γίνεται και στους δρόμους. Αν πέσει κάτω από ένα όριο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως τώρα που η κρίση σπάει κόκαλα, ο Μωρέας και ο κάθε Μωρέας πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή από το λαό.
Θα πληρώνουν ρήτρα ποιότητας οι Δήμοι δηλαδή οι κάτοικοι πχ που έχουν προωθήσει την ανακύκλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν πάνε στην ΤΕΡΝΑ την ποιότητα σκουπιδιών που θέλει για να έχει κερδοφορία και από τα υλικά ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ) που θα πουλάει καθώς και από το τέλος ανακύκλωσης από την ΕΤΕΑ.
Αν λοιπόν στα 62 ευρώ τον τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ προσθέσουμε και το ΦΠΑ 23% (αλήθεια ποιος θα τον πληρώσει αυτόν; Εσείς κ. Τατούλη;) προσθέσουμε τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, μπορεί να αποδειχθεί και λίγο τα 150 ευρώ ο τόνος συνολικά που εμείς εκτιμάμε ότι θα κοστίσει στο λαό. Να γιατί λέμε θα πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η  ΤΕΡΝΑ.
Και μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ κέρδη συνάδελφοι. Το τελευταίο εξάμηνο του 2013, σε περίοδο κρίσης που βογκάει ο λαός, η ΤΕΡΝΑ παρουσίασε κέρδη ύψους 34,9 εκατομμύρια ευρώ, από 27 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Πάνε καλά οι δουλειές της ΤΕΡΝΑ και πολλών ΤΕΡΝΑ, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνουν τα κέρδη τους.
Είμαστε σίγουροι ότι αυτό τα έργο θα προστεθεί στα αμαρτωλά έργα στην Πελοπόννησο που με τόση φροντίδα συγκαλύπτετε τρία χρόνια τώρα. Αμαρτωλό όχι μόνο γιατί δίνετε προίκα 100 εκατομμύρια στην ΤΕΡΝΑ και λοιπούς εργολάβους σαν πρώτη δόση, γιατί έπονται και οι ήδη λειτουργούσες ή και οι μη κατασκευασμένες αλλά αδειοδοτημένες μονάδες Δήμων διαλογής και αξιοποίησης (ΚΔΑΥ, μονάδες κομποστοποίησης κλπ) και οι σταθμοί μεταφόρτωσης που θα αναγκαστούν να κατασκευάσουν οι Δήμοι, που όλα αυτά είναι της τάξης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αμαρτωλό όχι μόνο για την εγγυημένη κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ, αλλά αμαρτωλό και για το έγκλημα που θα συντελεστεί στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, στην υγεία των κατοίκων και των επόμενων γενεών.
Μην γίνετε λοιπόν συνάδελφοι με την ψήφο σας συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα. Εξάλλου άλλοι θα πάρουν την οριστική απόφαση, που απ ότι φαίνεται με την δήλωση των τριών υπουργών προειλημμένη.
Ενώ συνάδελφοι η επιστήμη η τεχνική έχει κάνει άλματα και μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τέτοιες δραστηριότητες αυτό δεν γίνετε, γιατί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής χρειάζεται την επιστήμη και την τεχνική για να ανοίγει δρόμους κυρίως για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. 
Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν ήδη πολλά με την υπέρογκη φορολογία, τα χαράτσια και τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη.
 Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με επιστημονικά κριτήρια, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στη κομποστοποίηση.
Θα παίρνει μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων από την εγκατάσταση των μονάδων στις περιοχές που θα χωροθετηθούν, και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους. Θα παίρνονται ειδικά μέτρα για τα επικίνδυνα ιατρικά και βιομηχανικά απόβλητα. 
Μόνο έτσι μπορεί η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.
Συγκρούονται σήμερα αντικειμενικά δύο διαφορετικοί δρόμοι ανάπτυξης. Ο δρόμος που υπηρετεί την διέξοδο από την κρίση σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου και σε  βάρους του λαού, αυτόν υπηρετεί το αστικό κράτος, κρίκος του οποίου είναι και η Περιφέρεια.
Υπάρχει όμως κι ο άλλος δρόμος που υπηρετεί το λαό και τις πραγματικές διευρυνόμενες ανάγκες του. Μόνο σ αυτό το δρόμο η επιστήμη και η τεχνική μπορεί να συνεισφέρει με τα επιτεύγματά της «στην απαλλαγή του ανθρώπου από τα βάσανα και το μόχθο» όπως έλεγε και ο Μπρεχτ.
Στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθήτε χρόνια τώρα, επανειλημμένα στο ΠεΣυ έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.