COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΚΚΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα: «Στοιχεία για έργα που εκτελούν οι εταιρείες του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Τατούλη στην Πελοπόννησο»

κ. Περιφερειάρχα και κυρίες κύριοι Συνάδελφοι
Επανειλημμένα στο ΠεΣυ έχουμε αναδείξει τους δύο τρόπους ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων έργων, που αντιστοιχούν στους δυο δρόμους ανάπτυξης, που συγκρούονται στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο ένας δρόμος είναι τέτοια έργα να κατασκευάζονται από κρατικό φορέα κατασκευών, που θα κατέχει τα υλικά, (αδρανή, σίδηρο, μπετό), που απαιτούνται για την κατασκευή οδικών αξόνων, δημοσίων κτηρίων, έργα υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ), που θα κατέχει τα μηχανήματα για την κατασκευή τέτοιων έργων, θα κατανέμει το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις (μελέτες, κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση, λειτουργία). Μόνο έτσι θα κατασκευάζονται φθηνά και ποιοτικά δημόσια έργα, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο άλλος δρόμος, ο καπιταλιστικός που ακολουθείτε αναθέτει αυτά, σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους, σε κατασκευαστικούς ομίλους που λειτουργούν με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Δεν νοιάζονται για να αποδώσουν φθηνά και ποιοτικά έργα στο λαό, νοιάζονται για την κερδοφορία τους. Έτσι πληρώνει ο λαός μια φορά για την κατασκευή των έργων, δεύτερη φορά για την χρήση τους μέσα από υπέρογκα διόδια και πανάκριβα καύσιμα, πληρώνει και πολλές φορές για κακοτεχνίες, για αστοχίες όπως τις αποκαλείτε. Βλέπουμε λοιπόν δρόμους να βυθίζονται, γεφύρια να γκρεμίζονται, προβλήτες και λιμενοβραχίονες να σπάνε και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Είναι τα αμαρτωλά έργα, που έχουμε αρκετά στην Πελοπόννησο, που σας ζητάμε τρία χρόνια τώρα να έρθουν για συζήτηση στο ΠεΣυ κι εσείς πεισματικά αρνείστε, τα σκεπάζετε, τα συγκαλύπτετε. Γι’ αυτό είσαστε ένοχοι.
Μας λέτε τα στείλατε στον εισαγγελέα. Δεν σας πιστεύουμε, λέτε ψέματα. Αλλά και να είχατε στείλει τι έγινε; Θα γίνει ότι έγινε και με την Τσακώνα. Αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κατασκευάστηκε και παραδόθηκε η Τσακώνα, χωρίς να την παραλάβει κανείς. Ο ανάδοχος εισέπραξε με δικαστικές!!! αποφάσεις και την υπογραφή συνεργατών σας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν δικαιούνταν, ξέρετε με ποια μέθοδο και έγινε καπνός.
Εσείς και άλλοι βουλευτές έκαναν ερωτήσεις, μάλιστα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν επανειλημμένα συμπληρωματικά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για να τελειώσει η ΤΕΡΝΑ το έργο και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μετά από κοντά 15 χρόνια να βγει κάποια απόφαση, άλλου δικαστηρίου, που καλέ την ανάδοχο εταιρεία ΑΤΕΝΕ να επιστρέψει τα κλεμμένα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Και εσείς προχθές πανηγυρίζατε και μας λέγατε να σας πούμε και μπράβο, γνωρίζοντας ότι η ΑΤΕΝΕ έχει «πτωχεύσει» εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται να εισπράξει το κράτος δεκάρα.
Όμως σε αυτά τα 15 χρόνια κυβερνούσατε τον τόπο. Είχαμε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουμε συγκυβερνήσεις τους των οποίων βουλευτές ήσασταν κι εσείς και ο κ. Βουδούρης και ο κ. Μανώλης, εσείς μάλιστα και υπουργός. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων σας.
Νόμιμο και ηθικό
Και δεν είναι εξαίρεση η περίπτωση της Τσακώνας. Να γιατί λέμε ότι το μεγάλο σκάνδαλο είναι ο τρόπος κατασκευής των μεγάλων έργων, που αφήνει περιθώρια να διαπλέκονται καπιταλιστικοί όμιλοι αλλά και εργολάβοι με το αστικό κράτος και το πολιτικό του προσωπικό. Στα πλαίσια αυτής της διαπλοκής παίζετε με λογοπαιχνίδια του τύπου νομικό και ηθικό. Υπηρετείτε ένα σάπιο σύστημα που δεν έχει ηθική. Νόμος είναι το κέρδος του καπιταλιστή και ηθικό ότι υπηρετεί αυτό.
Υπάρχουν κ. Τατούλη δυο κόσμοι, δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών,  η Ελλάδα των καπιταλιστών, που κερδίζει, λαδώνει κι ευημερεί, που δεν έχει αρχές και ηθική. Νόμιμο και ηθικό είναι ότι εξυπηρετεί την κερδοφορία τους.
Και υπάρχει και η Ελλάδα των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, που βγάζουν το ψωμί τους με το μόχθο και τον ιδρώτα τους, που δεν κλέβουν, δεν αντέχουν να διασύρονται, να κάτσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Δυο Ελλάδες λοιπόν κ. Τατούλη διαφορετικές. Δυο κόσμοι διαφορετικοί.
Για να μην σας προσάπτουμε λοιπόν κουκούλωμα και συγκάλυψη, όπως σας προσάπτουμε:
Για την τουριστική προβολή που αρνηθήκατε να δώσετε στοιχεία για διασπάθιση κονδυλίων ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ
Για τα αμαρτωλά έργα που αρνηθήκατε να φέρετε για συζήτηση στο ΠεΣυ
Δώστε στοιχεία λοιπόν για τις δραστηριότητες των κατασκευαστικών εταιριών του οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Ισχυρίζεστε ότι οι οικογενειακές σας επιχειρήσεις έχουν πάρει το 3% των έργων που αντιστοιχούν στο 2% του προϋπολογισμού των δημοπρατηθέντων έργων. Αφήστε τα αυτά τα γενικά και μιλήστε συγκεκριμένα. Γιατί ο προϋπολογισμός των έργων, που συγκεκριμένα σας αναφέρουμε στην επερώτηση, που είτε εκτελούν απ’ ευθείας οι εταιρείες σας είτε ως υπεργολάβοι πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ κάπου στο 1/3 του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο.
Υπάρχει διαπλοκή αστικού κράτους πολιτικού προσωπικού κι επιχειρηματιών.
Ας το δούμε με δύο παραδείγματα:
1.ΤΡΙΤΩΝ
 Της παράκαμψης των Βουτιάνων, που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ο δρόμος δεν έχει παραδοθεί, γιατί συνεχώς βυθίζεται.
Στη κατασκευή μέχρι το 2010 συμμετέχει η εταιρεία ΑΤΛΑΣ, που πήρε μαζί με την ΚΑΣΤΑΤ με έκπτωση μόλις 13%!!! το 2012 το έργο βελτίωση τμημάτων του δρόμου Γύθειο-Αρεόπολη-Γερολιμένα προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ. 
Και μπαίνουν τα ερωτήματα:
Πως μια σοβαρή επιχείρηση που την συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί με τον περιφερειάρχη, κάνεις κοινοπραξία με μια επιχείρηση, που δυο μήνες μετά την παράδοση της παράκαμψης Βουτιάνων βυθίζεται ο δρόμος; 
Και πως ο κ. Περιφερειάρχης υπογράφει τη σύμβαση, που αντισυμβαλλόμενοι είναι μια εταιρεία που πριν ένα χρόνο βυθίστηκε ο δρόμος που παρέδωσε και η άλλη είναι του οικογενειακού του περιβάλλοντος; Και μάλιστα με έκπτωση 13%;
Στη συνέχεια με απ’ ευθείας ανάθεση, με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσφορών αναθέτετε την αποκατάσταση του ίδιου έργου της παράκαμψης των Βουτιάνων προϋπολογισμού 2.600.000€ στην εταιρεία ΤΡΙΤΩΝ με έκπτωση μόλις 12% γιατί υπήρχε επείγουσα ανάγκη!!! η οποία εξέλειπε για τα συμπληρωματικά 800.000€  που με τον διαγωνισμό πετύχατε έκπτωση (52%;)
Μια λεπτομέρεια όμως, η εταιρεία ΤΡΙΤΩΝ κατασκεύασε το ιδιωτικό νοσοκομείο στην Τρίπολη, το αποθερεπευτήριο Παλλάδιο, συμφερόντων κι εδώ της οικογένειας Τατούλη, που πήρε κι επιχορήγηση δηλαδή ζεστό χρήμα, από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα 16 εκατομμύρια ευρώ ναι 16 εκατομμύρια ευρώ, που πάλι όλως τυχαίως η σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΙΤΩΝ είναι μέτοχος στο Παλλάδιο.
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Γιατί έχουμε τόσες πολλές περίεργες συμπτώσεις και μάλιστα σε ένα δρόμο που ακόμα δεν έχει παραδοθεί στη κυκλοφορία;  

2.ΚΟΥΜΠΙΛΑ – ΛΟΥΛΟΥΔΙ
Μια άλλη περίπτωση διαπλοκής αστικού κράτους, πολιτικού προσωπικού κι επιχειρηματιών είναι ο δρόμος Τρίπολης Άστρους που έχει καταντήσει 40 χρόνια τώρα γεφύρι της Άρτας.
Αναφερθήκαμε σε προηγούμενα ΠεΣυ, όταν συζητήσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων και την παράδοσή της στην ΤΕΡΝΑ, πως η ίδια εταιρεία που έκανε τις μελέτες το 2010 και το 2013, για το ίδιο έργο (εργοστάσιο,  ΧΥΤΑ κλπ) προτείνει, άλλη θέση το 2010 κάπου στα σύνορα Αργολίδας Κορινθίας και άλλη το 2013 στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. 
Ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας μόλις τελείωσε το έργο παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ πήρε τη μελέτη αποκατάστασης των ενεργών ΧΑΔΑ Πελοποννήσου προϋπολογισμού 1εκατομμυρίου ευρώ, ο δε εκπρόσωπος τώρα της ΤΕΡΝΑ είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ παλαιότερα.
Εν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου οι 5 καπιταλιστικοί όμιλοι μεταξύ αυτών και η ΤΕΡΝΑ είχαν βγάλει υποτίθεται τα μαχαίρια με την Περιφέρεια, έρχεται ο κ. Τατούλης και υπογράφει σύμβαση με απ’ ευθείας ανάθεση πάλι με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσφορών για το έργο Κουμπίλα-Λουλούδι προϋπολογισμού 5,5 εκατομμύρια ευρώ με έκπτωση 4% στην ΤΕΡΝΑ, που αμέσως αυτή συγκροτεί Κοινοπραξία με την ΚΑΣΤΑΤ που είχε δώσει έκπτωση 3%.
Σαν πολλές συμπτώσεις περίεργων πραγμάτων έχουμε. Είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε, αργά ή γρήγορα βγαίνουν όλα στην επιφάνεια, όπως τα σκουπίδια στο λιμάνι του Παράλιου Άστρους με τα οποία μπάζωνε το λιμάνι ο εκεί ανάδοχος. 
Λιμάνι και κατασκευή για την οποία είναι περήφανος και ο αρμόδιος υπουργός που πρόσφατα επισκέφτηκε το έργο.
Απαντήστε γι’ αυτά τα έργα συγκεκριμένα τι έχετε να πείτε. Πείτε μας αν υπάρχουν κι άλλα έργα γιατί προέκυψε στην πορεία το έργο δρόμος Ναύπλιο-Λυγουριό, που ακυρώσατε τον πρώτο μειοδότη στο διαγωνισμό, το πήρε ο δεύτερος μειοδότης και το εκτελούν οι τρείς επόμενοι!!! μεταξύ των οποίων και η ΚΑΣΤΑΤ. 
Πείτε μας θα συνεχίσετε να υπογράφετε συμβάσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση; Με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσφορών γιατί τάχατες απέβησαν άκαρποι οι διαγωνισμοί ή υπήρχε επείγουσα ανάγκη. 
Τέλος όσο αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων που υπογράφετε συμβάσεις ή εντολές πληρωμής σε εταιρείες του οικογενειακού σας περιβάλλοντος, που διασυρθήκατε στο Πανελλήνιο με το ρεπορτάζ και τίτλο «Τατούλης κερνά, και Τατούλης εισπράττει» πως τοποθετήστε, εσείς που είστε κήρυκας της νομιμότητας στην Πελοπόννησο, στην κατάφορη παραβίαση των διατάξεων του Καλλικράτη και ειδικότερα του άρθρου 159 που προβλέπει: «Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του Περιφερειάρχη ή συγγενή του ως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιπεριφερειάρχης που ορίζεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παραβίαση καθήκοντος.» Και του άρθρου 180 που προβλέπει: «Μεριμνούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης στους οργανισμούς που υπηρετούν, ενώ απέχουν υποχρεωτικά από τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται άμεσα με τα ιδιωτικά τους συμφέροντα ή με τα συμφέροντα συγγενών τους έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.»
Ζητήσατε κάποια νομική συμβουλή πχ από τη Αθηναία δικηγόρο που κατ’ αποκοπή ουσιαστικά της έχετε αναθέσει εκατοντάδες νομικές γνωματεύσεις για καυτά θέματα, με το αζημίωτο βέβαια, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ;
Απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι γενικολογία και προπαντός όχι υβρεολογία.       
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.