COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θυμίζει έντονα τα χρόνια έναρξης του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ενώσεως και των ΗΠΑ. Από τη μια μεριά οι ΗΠΑ και η ΕΕ απειλούν με οικονομικές κυρώσεις την Ρωσία εάν εισβάλλει στην Ουκρανία και από την άλλη, ο μόνος ηγέτης αυτού του κόσμου, ο Ρώσος Βλαδιμίρ Πούτιν, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως στον πλανήτη δεν υπάρχει άλλη ισχυρή ηγεσία απέναντί του, έχει επί της ουσίας καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας. 
Και πως θα γινόταν διαφορετικά από τη στιγμή που ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία. Έτσι, στην Κριμαία μαζικά αποβιβάζονται Ρώσοι στρατιώτες.
Είναι δε, σίγουρο πως εάν τολμήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να υλοποιήσουν τους λεονταρισμούς τους, τότε η Ρωσία θα καταλάβει όλη την Ουκρανία. Άλλωστε , αυτό φάνηκε και από την τελευταία δήλωση του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντιμίτρι  Μενβέντεφ, όταν χαρακτήρισε τον Βίκτορα Γιανουκόβιτς, ως το νόμιμο αρχηγό της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Σύνταγμά της και πως η Ουκρανία είναι ένοχος και η κατάληψη της εξουσίας είναι παράνομη.
Παρατηρούμε λοιπόν, πως ενδεχομένως να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε ένα νέο Παγκόσμιο πόλεμο. Έναν πόλεμο που θα κατακερματίσει ασθενείς πολεμικά χώρες και θα έχει ως αποτέλεσμα την αναδιανομή της πίτας των ισχυρών. Σε αυτή την αποφευκτή από όλους μας οδυνηρή εξέλιξη, η Μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τι ακριβώς κάνει για να προετοιμάσει την Ελλάδα και να την καταστήσει ισχυρή;  
H θωράκιση της Άμυνας της πατρίδος μας είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβερνήσεως προς τη χώρα και το λαό της! Δε θα έλεγα όμως, ότι αυτή η δικομματική Μνημονιακή κυβέρνηση συναισθάνεται τις τεράστιες ευθύνες της απέναντι στον Ελληνικό λαό, μη αντιλαμβανόμενη τις ραγδαίες εξελίξεις στη «γειτονιά» μας, εγκλωβισμένη στη δύνη των Μνημονίων και της υποταγής της στην ΕΕ.    
Πιο συγκεκριμένα, έχει παρέλθει ένας μήνας από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ  του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και περί του 20ήμερου της συναντήσεως του Σαμαρά με τον υπουργό ΥΕΘΑ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με θέμα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα εκεί παρατημένα υποβρύχια. Από αυτές τις συναντήσεις δεν προέκυψε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχουν αφήσει δε, τον Ελληνικό λαό σε βαθύ σκοτάδι και πρέπει αυτή η απραξία να μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους από τη στιγμή πού οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαχειρισθούν ένα τόσο περίπλοκο και σύνθετο πρόγραμμα, απόλυτα απαραίτητο για την αμυντική θωράκιση της Πατρίδας μας, αλλά ενέπλεξαν την χώρα σε δικαστικές και οικονομικές περιπέτειες, ίσως από επιπολαιότητα, ίσως από άγνοια των πραγματικών αναγκών της εξαιρετικά μεγάλης  θαλάσσιας επικράτειας της Ελλάδος, ίσως από άλλους λόγους  που μας είναι άγνωστοι. Πάντως, το καλοκαίρι του 2010, η Ελληνική κυβέρνηση  ψήφισε το νόμο 3885/2010 με τον οποίον – μεταξύ άλλων – εξουσιοδοτούσε τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελο Βενιζέλο να υπογράψει  επέκταση της αρχικής Σύμβασης  προμήθειας  των τεσσάρων (4) υποβρυχίων Τύπου 214 (Παπανικολής, Πιπίνος, Ματρώζος και Κατσώνης).  Η νέα Σύμβαση αφορούσε την προμήθεια άλλων δύο (2) υποβρυχίων Τύπου 214, όμοιων με τα προαναφερθέντα και προέβλεπε τμηματικές πληρωμές στους νέους ιδιοκτήτες των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που εκπροσωπούσε ο Λιβανέζος επιχειρηματίας  Ίσκαντερ Σάφα, μέχρι και το 2018. Λίγους μήνες όμως, μετά την λήψη της αρχικής πληρωμής της καταβολής, δλδ του ποσού  των 320 εκατομμυρίων ευρώ, η διοίκηση των Ναυπηγείων σταμάτησε την οποιαδήποτε δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά, έκλεισε τα γραφεία των Ναυπηγείων και απήλθε εκτός Ελλάδος , χωρίς να μας είναι γνωστοί οι λόγοι της αποχώρησής της και ο τόπος της μετεγκατάστασής της!
Έτσι, το Πολεμικό μας Ναυτικό στερείται σήμερα τρία (3) υπερσύγχρονα υποβρύχια Τύπου 214  (Πιπίνος, Ματρώζος και Κατσώνης)  και ένα (1) αναβαθμισμένο, τεχνικά και επιχειρησιακά, παλαιοτέρας σειράς, Τύπου 209  (Ωκεανός),  που ευρίσκονται  πολλούς μήνες τώρα εγκαταλελειμμένα πάνω στα κρηπιδώματα των Ελληνικών Ναυπηγείων στον Σκαραμαγκά. Το υποβρύχιο «Ωκεανός» είναι έτοιμο για καθέλκυση, δηλαδή μπορεί να πλεύσει άμεσα στην θάλασσα για την διεξαγωγή των απαραιτήτων δοκιμών στο υγρό θαλάσσιο περιβάλλον. Τα άλλα τρία (3) υποβρύχια ευρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής:  Το υποβρύχιο «Πιπίνος» χρειάζεται 1-2 μήνες  για να μπορέσει να καθελκυσθεί, ενώ για τα υποβρύχια «Ματρώζος» και «Κατσώνης» οι αντίστοιχοι χρόνοι είναι 4-6 μήνες. Ας σημειώσουμε εδώ ότι ο μέσος χρόνος κατασκευής ενός συγχρόνου υποβρυχίου είναι σήμερα 48  έως  52 μήνες, δλδ πάνω από τέσσερα (4) χρόνια!  Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη οι τορπίλες που θα εξοπλίσουν αυτά τα υποβρύχια! Εάν δε, συνυπολογίσουμε πως και τα άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία έχουν παραληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά στερούνται πυρομαχικών  βλημάτων 120 χιλιοστών – παραγγέλθηκαν πρόσφατα στη Γερμανία – τότε πρέπει τον Ελληνικό λαό να τον κυριεύει κρύος ιδρώτας! 
Μπροστά λοιπόν, σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση, να σημειώσουμε επιπλέον, πως οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία παραμένουν απλήρωτοι, οι εργασίες αποπεράτωσης των υπό κατασκευή τριών (3) υποβρυχίων σταμάτησαν και οι εργασίες κατασκευής των δύο (2) νέων υποβρυχίων, για τα οποία είχε συναφθεί η δεύτερη Σύμβαση, ουδέποτε ξεκίνησαν!  


Η Ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να αναζητεί ακόμη τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, χωρίς όμως κανένα ορατό αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Πέραν αυτού οι αρμόδιοι των Ελληνικών υπουργείων Αμύνης και Οικονομικών έχουν ήδη επιστρέψει στους Γερμανούς κατασκευαστές της HDW/Ferostaal, τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης της αρχικής Σύμβασης, χωρίς να έχουν παραληφθεί  τα τρία (3)  από   τα τέσσερα (4) υποβρύχια, προφανώς πιεζόμενοι ή εκβιαζόμενοι από την Γερμανική κυβέρνηση!! Επιπρόσθετα, η αποχωρήσασα από την Ελλάδα διοίκηση των Ναυπηγείων έχει εγείρει αγωγές κατά της Ελληνικής κυβέρνησης με τις οποίες απαιτεί την εκταμίευση συμπληρωματικών ποσών (900 εκατομμυρίων ευρώ – λένε όσοι γνωρίζουν), σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις της προαναφερθείσας συμπληρωματικής Σύμβασης των δύο (2) νέων υποβρυχίων που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Βενιζέλος! Δηλαδή, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». 
Οσονούπω, θεωρώ πως είναι πραγματικά άθλια η εικόνα των τεσσάρων πανάκριβων πολεμικών πλοίων, σημερινής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί  στην κακή τους τύχη,  στα γυμνά κρηπιδώματα του Σκαραμαγκά. Αυτό και μόνο το γεγονός υπονομεύει  την Ασφάλεια της Ελλάδος και αποτελεί το σκάνδαλο των σκανδάλων. Σ΄ αυτήν την πράξη της Εσχάτης Προδοσίας δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά! Υπονόμευσαν και εξακολουθούν να υπονομεύουν την Εθνική Άμυνα της χώρας και την Ασφάλεια του Ελληνικού λαού.
Ωστόσο, θα περιμένει ο λαός μας από τον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε από του βήματος της Βουλής, στη συζήτηση επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Περιμένουμε ο ΥΕΘΑ να στραφεί κατά του Ίσκαντερ Σάφα διεκδικώντας αποζημιώσεις για την φθορά των υποβρυχίων από την εγκατάλειψή τους και να περιφρουρήσει τον εγκαταλελειμμένο χώρο προστατεύοντας την ακεραιότητα των υποβρυχίων.
Όμως, ας θυμηθούμε πως έκλεισε εκείνη η ομιλία Αβραμόπουλου, όταν συντασσόταν με την απόφαση της υπόλοιπης δικομματικής κυβέρνησης για τη μη διερεύνηση ευθυνών της πολύκροτης αυτής υπόθεσης Εθνικής μειοδοσίας: «Γι’ αυτόν τον λόγο, αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι η κατάθεση της πρότασης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, τούτη την ώρα, δεν γίνεται πραγματικά για να βοηθήσει και γι’ αυτό η παράταξη μας και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να την στηρίξει».          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.