COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ψηφίστηκαν από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι νέοι κανονισμοί για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Γ. Παπανικολάου: «Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο στη προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές» 
Τα κείμενα των κανονισμών για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας υπερψηφίστηκαν σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο. Για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για ένα σημαντικό γεγονός που θα καταγραφεί ιστορικά καθώς με αυτούς τους κανονισμούς ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις (διήρκησαν περισσότερο από 2,5 χρόνια) για το νέο «πακέτο ασύλου» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε λόγο ο εισηγητής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπανικολάου.
Σημειώνεται ότι με την ενοποίηση των ταμείων στον τομέα ασύλου και μετανάστευσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία ενώ βελτιώνεται και απλοποιείται η διαδικασία χρηματοδότησης προς τα κράτη μέλη για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) προκειμένου να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς τους στόχους στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Συνολικά, τα δύο ταμεία θα διαθέτουν 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014 με 2020. Ο κ. Παπανικολάου ωστόσο στη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια υπογράμμισε πως ειδικά για το Ταμείο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται δεν είναι αρκετά δεδομένου των ισχυρών παράνομων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα ενώ επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής με άμεσα εφαρμόσιμα εργαλεία.

Συγκεκριμένα στη παρέμβαση του από το βήμα της ολομέλειας ο κ. Παπανικολάου ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στο τέλος της θητείας μας και για το λόγο αυτό θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια στον τομέα της μετανάστευσης και ειδικότερα στην επιτροπή μας τη LIBE. Πετύχαμε πολλά στη διάρκεια αυτής της θητείας στον τομέα του νομοθετικού έργου. Νομίζω ότι η ολοκλήρωση του πακέτο του ασύλου αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο θα καταγραφεί και ιστορικά, και βέβαια σε όλα αυτά συνέβαλε καθοριστικά και η Επίτροπος κυρία Malmström, την οποία επιθυμώ να ευχαριστήσω. Δεν συμφωνήσαμε πάντα σε όλα τα θέματα κυρία Επίτροπε, οφείλω όμως να αναγνωρίσω ότι καταβάλατε εξαιρετική προσπάθεια και κάνατε ότι καλύτερο μπορούσατε και εσείς από την πλευρά σας.

Συζητάμε σήμερα και θα εγκρίνουμε ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσουμε ακριβώς να εφαρμόσουμε όλες τις πολιτικές για το άσυλο που ψηφίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Η συγχώνευση, τελικά, περισσότερων ταμείων σε δύο δημιουργεί καλύτερες δυνατότητες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δημιουργούμε μεγαλύτερη ευελιξία και βεβαίως καλή κατανομή ανάμεσα στην ανάγκη που υπάρχει για την ενίσχυση των εθνικών δράσεων, αλλά και την ενίσχυση συνολικά της ευρωπαϊκής προσπάθειας που τόσο απαιτείται. Είναι δεδομένο ότι τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για το Ταμείο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν είναι αρκετά και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι μια αφετηρία προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε γρήγορα αυτούς τους πόρους και να μπορέσουμε, ενδεχομένως, να εμπλουτίσουμε σύντομα το Ταμείο αυτό και με περισσότερους πόρους. 

Το προσεχές διάστημα οι έκτακτες περιστάσεις θα αντιμετωπίζονται καλύτερα και πιστεύω ότι όλα αυτά, από κοινού και με άλλες προβλέψεις που έχουν συμπεριληφθεί, δημιουργούν ένα καλό πλαίσιο για να επιτύχουμε αυτό που τόσο έντονα επιδιώκουμε όλοι, δηλαδή μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με άμεσα εφαρμόσιμα εργαλεία. 

Η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει το θέμα ως προτεραιότητα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ από όσο γνωρίζω και η Ιταλική Προεδρία θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια, όλη αυτή η δραστηριοποίηση που επιδεικνύουμε αυτό το διάστημα, θα φέρει και χειροπιαστά αποτελέσματα που τόσο έχουμε ανάγκη. Δεν τα βλέπουμε αυτά ακόμα, αντίθετα βλέπουμε τις κρίσεις που καταγράφονται σε διάφορες χώρες, με ναυάγια, με απώλειες ζωών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που συζητούμε σήμερα θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη συνέχεια, ώστε να μη χαθεί ξανά καμία ζωή, να προστατεύσουμε απολύτως τα δικαιώματα όλων και, βεβαίως, να έχουμε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.