COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τις περιοχές του Καϊάφα και ολόκληρου του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μαρτίου στο ΥΠΕΚΑ μεταξύ της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου. Το θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία της πολύχρονης διαδικασίας για την έναρξη των έργων στον Καϊάφα και η καθυστέρηση της προώθησης του Π.Δ. για τον Καϊάφα. Η κωλυσιεργία αυτή έχει σαν αιτία την καθυστέρηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων ύψους 8.500.000€ (ΕΣΠΑ 20072013) για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων συντήρησης, ανάπλασης, υποδομών, προστασίας και επισκευής. 

Στην έγγραφη Απάντηση του Υπουργείου που έλαβε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 31-01-2014 σχετικά με Ερώτησή της για το θέμα της παράνομης αποκόλλησης βράχων στον Καϊάφα, αναφερόταν ότι «το σχετικό σχέδιο Π.Δ. βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης». Ενώ λοιπόν το σχέδιο Π.Δ. για τον Καϊάφα βρισκόταν σε διαβούλευση, τέσσερις εβδομάδες μετά, στις 28-02-2014, το ΥΠΕΚΑ προκηρύσσει διαγωνισμό για να αναθέσει σε συμβούλους-μελετητές την εκπόνηση ενός νέου ενιαίου Π.Δ., για ολόκληρο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως μας επιβεβαίωσε ρητά και η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, και ειδικότερα για τη «συμπλήρωση της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη στην περιοχή μελέτης των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων Α) της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) GR2550005, Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και Β) της ΕΖΔ GR2330008, θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία και εκπόνηση σχεδίου Π.Δ. που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω γειτονικές ΕΖΔ».
Η απόφαση προβλέπει ότι εντός δύο (2) μηνών (!) θα έχει συμπληρωθεί η ΕΠΜ για τον Καϊάφα (εκπονήθηκε το 2011, παραλήφθηκε και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ το 2012) και επιπλέον θα επικαιροποιηθεί η παλαιά ΕΠΜ για τον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (και για τη χερσαία και για τη θαλάσσια περιοχή) όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία λόγω χρονικής παρέλευσης. 
Επιπροσθέτως, μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο των δύο (2) μηνών προβλέπεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ., να ενσωματωθούν τα αποτελέσματά της και ο ανάδοχος να παραδώσει το σχέδιο Π.Δ. «ώστε να προωθηθεί προς υπογραφές» (Πρόσκληση ενδιαφέροντος με Αρ. Πρωτ.: οικ. 122750/28-2-2014). Σημειώνεται ότι η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την επιλογή του μειοδότη ανάδοχου είναι στις 17-3-2014 και όλα τα προαναφερόμενα θα γίνουν εντός διμήνου, διάστημα που όλως τυχαίως συμπίπτει με τις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η ανικανότητα του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην προώθηση του Π.Δ. είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την έναρξη των έργων στον Καϊάφα και, τώρα που φτάσαμε στο παρά ένα, σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες προσπαθώντας να μη χαθούν τα κονδύλια.
Ο χρονικός καθορισμός των δύο μηνών γίνεται και για έναν ακόμη λόγο, την επαπειλούμενη επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. στη χώρα μας για καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου. Προκειμένου το Υπουργείο, το οποίο έχει επιδείξει ανεπίτρεπτη ολιγωρία γι’ αυτό το θέμα, να κερδίσει χρόνο έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενοποιεί, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τις ΕΠΜ για τις δύο περιοχές στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, με σκοπό να παρουσιάσει ότι κάνει βήματα προς την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την έναρξη των έργων στον Καϊάφα; Ποιος ευθύνεται όλα αυτά τα χρόνια για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων; Τι έκαναν εδώ και τόσα χρόνια από την ημερομηνία σύνταξης του σχετικού Τεχνικού Δελτίου οι κυβερνήσεις για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και σύμφωνα με το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο;

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε βήμα προς βήμα τις διαδικασίες τόσο για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας όσο και για την υλοποίηση των έργων στον Καϊάφα, δεσμευόμενοι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε την παραχώρηση των υποδομών στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να γίνουν δώρο σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Βουλευτού Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ
Βουλής 4, 105 62
Τηλ. 210 3706305
Fax 210 3706505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.