COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η επιδίωξη για μια νέα πραγματικότητα στο Δήμο Κορινθίων

Βασίλης Μπαλάφας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορινθίων
με τον Βασίλη Νανόπουλο και τη «Συμμαχία Πολιτών» 
Σε μια εποχή που οι θεσμοί συνολικά βρίσκονται σε οριακό σημείο, σε ό,τι αφορά στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν από τους πολίτες, η όποια πρόταση για τη διακυβέρνηση του Δήμου Κορινθίων οφείλει και πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους άξονες προσανατολισμένους στους δημότες και στη λειτουργία του Δήμου.
Η επιδίωξη είναι παράλληλα και πρόκληση. Το να ενεργοποιήσουμε, να συντονίσουμε και να εξελίξουμε συνολικά το θεσμικό πλέγμα των δομών ολόκληρου του «καλλικρατικού» Δήμου Κορινθίων έτσι ώστε να λειτουργεί αποδοτικά, ικανοποιητικά και απρόσκοπτα προς όφελος των πολιτών του Δήμου αποτελεί κομβικό συστατικό στοιχείο της παρούσας πρότασης. Αυτή η επιδίωξη βρίσκεται πάνω από κανονιστικά πλαίσια και νόμους καθότι αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία που χρησιμοποιεί ως βάση το νόμο και δεν περιχαρακώνεται κάτω από αυτόν.

Σε πρώτη φάση οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα εργαλεία εκείνα που μπορούμε να αντλήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες.
Κατά κοινή παραδοχή, σε αντίθεση με τους πλούσιους πόρους που κατασπαταλήθηκαν – κατά κύριο λόγο – άσκοπα στο Δήμο μας τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε σήμερα με ορθολογική διαχείριση, ολοκληρωμένη σύγχρονη οπτική και αποφασιστικότητα να καταφέρουμε με πολύ λιγότερους πόρους να επιδείξουμε άμεσα αποτελέσματα για την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες στο Δήμο μας.
Πρωταρχικό ρόλο σε μια νέα θεώρηση των πραγμάτων έχουν οι ίδιοι οι πολίτες. Αναζητούμε και πρέπει να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχικότητα μέσα από σύγχρονες υλοποιήσεις βασισμένες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενισχύοντας και όχι υποβαθμίζοντας τέτοιες ενέργειες στην πράξη. Οι πολίτες συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές, προτείνουν λύσεις και καταθέτουν τις απόψεις τους, ελέγχοντας παράλληλα κάθε κίνηση της Διοίκησης μέσα από προηγμένα συστήματα διαφάνειας, μέτρησης της αποτελεσματικότητας, ενδελεχούς απεικόνισης των οικονομικών ροών του Δήμου ακόμα και αν αυτές αφορούν σε δαπάνη έστω και ενός ευρώ. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα διαρκές περιβάλλον λογοδοσίας και αλληλεπίδρασης.
Ο πολίτης του Δήμου πρέπει να γνωρίζει απόλυτα και ανά πάσα στιγμή για ποιο λόγο συνδράμει στα οικονομικά του Δήμου και που ακριβώς δαπανάται η συνεισφορά του.

Παράλληλα, κάθε πρόσωπο που αναλαμβάνει την οποιαδήποτε έμμισθη θέση ευθύνης στο Δήμο Κορινθίων, οφείλει να δίνει στη δημοσιότητα μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου όλα τα οικονομικά του στοιχεία και τα περιουσιακά του δεδομένα, καθώς και οποιαδήποτε συμμετοχή του σε οποιαδήποτε εταιρεία ή σύμπραξη σε κερδοσκοπικό ή μη οργανισμό.
Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί προαπαιτούμενο για μια επανάσταση διαφάνειας, δημιουργικότητας, εύρυθμης λειτουργίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας και που τόσο πολύ μας έχει λείψει τα προηγούμενα χρόνια.
Περιγράφω μια πολιτική σταθερά προσανατολισμένη στους πολίτες και τις ανάγκες τους, στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας, στην ανάπτυξη του εξέχοντος ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε, στην εκμετάλλευση των πλούσιων προσόντων και δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων. Με συγκεκριμένη μέθοδο οφείλουμε να αναλύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καταρτισμένου δυναμικού του Δήμου μας και να στρέψουμε προς αυτά τις δράσεις και το ενδιαφέρον μας.
Όπως και να το διαχειριστεί κανείς το θέμα της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, δεν είναι δυνατόν όλοι οι πολίτες του Δήμου να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της εστίασης. Η μεγάλη διαφορά που επιδιώκεται είναι οι δημότες και κυρίως οι νέοι να διαθέτουν ένα γόνιμο περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους και να πραγματώσουν τα όνειρά τους.
Η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να «κάνει πολιτική», να διαχειριστεί απλώς μια κατάσταση. Οφείλει να γεννήσει και να εφαρμόσει η ίδια πολιτική, να εφαρμόσει καινοτομίες και νεωτερισμούς, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, να στηρίξει τους νέους πολίτες στα ξεκινήματά τους. Με τις δικές τους δυνάμεις, με τις δικές μας δυνάμεις, με τις δυνάμεις όλων μας, μπορούμε και θέλουμε να πάμε ψηλότερα, να αλλάξουμε το μοτίβο και εν τέλει ολόκληρη την εικόνα.
Έχουμε την όρεξη, τη διάθεση, την εμπειρία και τον τρόπο να κατακτήσουμε μαζί τις ψηλότερες κορυφές.
Η σταθερή επιδίωξη και η σαφής απεικόνιση αυτής της νέας πραγματικότητας αποτελεί τον οδηγό για να πετύχουμε όσα μας αξίζουν, όσα μας στέρησαν οι πολιτικές του χτες, οι νοοτροπίες του χτες, οι εγωιστικοί «ολοκληρωτισμοί» του παρελθόντος και των αυθεντιών που σε κάθε έκφανση του λόγου τους επαίρονται πάντα πως ξέρουν τη «δουλειά» καλύτερα από κάθε άλλον. Το ερώτημα είναι για ποια «δουλειά» μιλάει τελικά ο καθένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.